Το δικό του δυναμικό στίγμα άφησε ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” κατά την εκδήλωση μνήμης για την Μάχη του Πύργου (3 Απριλίου 1821) που πραγματοποίησε ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου και πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής.

Στην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους το “Λυκείο Ελληνίδων Πύργου”, οι σύλλογοι της πόλης “Ηλείων Παράδοσις”, “Αρχαία Λέτρινα”, “Ηλείων ΕΣΘΗΤΑ;”, “Φάρος Κατακόλου και ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” – ο πρώτος Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης στην Ηλεία που ασχολείται ενεργά με το κομμάτι του 1821 έδωσε δυναμικό παρόν και συμμετείχε μαζί με τριμελή αντιπροσωπεία του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας ως τιμητικό άγημα όπου απέδωσε φόρο τιμής στους αγωνιστές – αγωνίστριες που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος στην ιστορική μάχη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πένθιμη πορεία των Συλλόγων προς το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στην κεντρική πλατεία Πύργου όπου τελέστηκε τρισάγιο χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού εις μνήμη των αγωνιστών, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου όπου όλοι μαζί μετά το πέρας αναφώνησαν ΑΘΑΝΑΤΟΙ. Στη συνέχεια η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με χαιρετισμούς και ομιλίες από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας, τον Δήμαρχο Πύργου, τον πρόεδρο του ΔΟΠΠ Χάρη Μικελόπουλο, τον Ιστορικό και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Θεόδωρο Λάμπρο και τον Γεώργιο Κουρκούτα – Φιλόλογο – Ιστορικό Ερευνητή και Γραμματέα του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” όπου αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μάχης.

“Ομόνοια και συνεργασία για να προβάλουμε όπως αρμόζει την τοπική μας ιστορία”

Στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και συστράτευση για τον κοινό σκοπό που είναι η ανάδειξη και προβολή της τοπικής ιστορίας του 1821 από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και Σωματεία της περιοχής αναφέρθηκε ο Ιστορικός, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” και Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Πύργου σε θέματα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Θεόδωρος Λάμπρος τονίζοντας την ανάγκη οι Ηλείοι και γενικότερα οι νέες ηλικίες να αρχίσουν να αγαπούν την ιστορία και ειδικά το 1821, σε μια περίοδο που η ιστορία και ιδιαίτερα η Ελληνική Επανάσταση του 1821 βάλλεται από τους νέους αποδομητές της.

Ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς τον Σκοπευτικό Σύλλογο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας που συμμετείχε με τριμελή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γραμματέα Παύλο Ζαβέρδα και τα μέλη του Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Δ. Μιχόπουλο σε τιμητικό άγημα μαζί με τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”.

 

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό από την παρουσία του Συλλόγου Φίλων “Ιστορίας” “Χαράλαμπος Βιλαέτης” στην εκδήλωση μνήμης για την Μάχη του Πύργου.

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΕΔΩ