Έχω την χαρά να φιλοξενώ την συγγραφέα Γεωργία Κιζιρίδου με αφορμή το βιβλίο της ”Το αγόρι που ήθελε να χορεύει ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Grotesque.

Καλώς ήρθατε στο Love Book Diary

Το βιβλίο σας ‘’Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει’’ κυκλοφορεί από εκδόσεις Grotesque και εύχομαι να συντροφεύσει πολλά παιδιά. Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που μου κάνατε. Το κυρίαρχο έναυσμα ήταν κατά βάση διάφορες αφηγήσεις ενηλίκων, παιδιών και εφήβων που κεντρικό θέμα του ήταν η καταπίεση που έχουν υποστεί από την οικογένειά τους, το σχολικό πλαίσιο, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία λόγω του γεγονότος ότι δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες σε σχέση με το φύλο τους. Το αποτέλεσμα αυτού είναι τα αγόρια και οι άντρες να καταπιέζουν τις πραγματικές κλίσεις και τα ταλέντα τους, λόγω του ότι έχουν ανάγκη την αποδοχή από τους σημαντικούς άλλους και να καταλήγουν ως ενήλικες πια να ενστερνίζονται συμπεριφορές τοξικής αρρενωπότητας.

Το βιβλίο σας κυκλοφορεί και σε θέατρο- ιστορία. Η θεατρική πράξη ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις και τα συναισθήματα των παιδιών; Θα μπορούσε το βιβλίο σας να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στο σχολικό πλαίσιο για τη διδαχτική της θεατρικής αγωγής;

 

 

    Φυσικά! Η θεατρική διασκευή έγινε με απώτερο στόχο τη βιωματική προσέγγιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Οι τέχνες εν γένει αφυπνίζουν τα συναισθήματα σε όλους τους ανθρώπους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να ταυτιστούν με διαφορετικούς ρόλους κάθε φορά και να κατανοήσουν την οπτική του θύτη, του θύματος και των παρατηρητών. Η θεατρική διασκευή λοιπόν μπορεί να αποτελέσει ένα εγχειρίδιο στο πλαίσιο της Θεατρικής Αγωγής, υλοποίησης προγραμμάτων αγωγής υγείας με θέμα τις Διαπροσωπικές σχέσεις και την Κοινωνική/ Συναισθηματική αγωγή, αλλά και στο πλαίσιο της Ευέλικτης ζώνης και της διαθεματικής προσέγγισης του σχολικού εκφοβισμού.

 

Αναφέρεστε σε ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί εκπαιδευτικούς και γονείς, τον σχολικό εκφοβισμό. Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και τι θα λέγατε στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς ;

Στο βιβλίο μέσα υπάρχει ένα ένθετο που απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς με οδηγίες αναγνώρισης του σχολικού εκφοβισμού, τόσο από την πλευρά του θύτη, του θύματος, αλλά και των παρατηρητών. Απώτερος στόχος είναι η πρόληψη κι αυτό επιτυγχάνεται από τη νηπιακή ηλικία μέσω της εκπαίδευσης σε βασικές αξίες και έννοιες, όπως είναι ο σεβασμός, η αποδοχή, η συνεργασία και η αγάπη.

Με ποιες μορφές εμφανίζεται ο σχολικός εκφοβισμός και πώς μπορούν να το καταλάβουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί;

Ο εκφοβισμός μπορεί να παρουσιαστεί με ποικίλες μορφές. Η πιο εύκολα αναγνωρίσιμη μορφή είναι ο σωματικός εκφοβισμός, όμως εξίσου σημαντικό είναι να μπορούμε να εντοπίσουμε το λεκτικό, το συναισθηματικό, τον ψυχολογικό, το ρατσιστικό, τον κοινωνικό, το σεξουαλικό και το διαδικτυακό εκφοβισμό. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι πολύ σημαντικό να διατηρούν μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά, ώστε να είναι σε θέση τα ίδια να τους εμπιστευθούν τις εμπειρίες τους. Επίσης, η παρατήρηση της συμπεριφοράς των παιδιών βοηθά πολύ στην ανίχνευση του σχολικού εκφοβισμού. Οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά, στις διατροφικές συνήθειες ή στον ύπνο ενδέχεται να σηματοδοτεί συναισθηματική ανισορροπία που ίσως οφείλεται σε περιστατικό σχολικού εκφοβισμού. Σε κάθε περίπτωση οι ενήλικες μπορούν να απευθυνθούν σε ένα σχολικό ψυχολόγο προκειμένου να συζητήσουν οτιδήποτε τους απασχολεί.

Η βασική θεματική του βιβλίου σας είναι η πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού σε σχέση με τα έμφυλα στερεότυπα και τις έμφυλες ταυτότητες. Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό.

 

 

    Όπως ανέφερα και πριν υπάρχουν μαθητές και μαθήτριες που δέχονται πειράγματα, υποτιμητικά σχόλια και σωματικές επιθέσεις στοχευμένα επειδή δεν ανταποκρίνονται στις έμφυλες προσδοκίες. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο σε ένα αγόρι που είναι πιο εσωστρεφές και χαμηλών τόνων, όσο και σε ένα κορίτσι που παρουσιάζει μια πιο δυναμική συμπεριφορά σε σχέση με το μέσο όρο των συνομήλικων κοριτσιών. Είθισται να αναμένει ο κόσμος το αγόρι να είναι επιθετικό και δυναμικό, ενώ το κορίτσι υπάκουο και σεμνό. Όταν δε συμβαίνει αυτό οι γονείς προσπαθούν να καταπιέσουν αυτή την τάση και να τα συμμορφώσουν με τα κοινωνικά στερεότυπα που είναι κατασκευασμένα ανά τα χρόνια. Παρομοίως, στο σχολικό πλαίσιο τα παιδιά καθρεφτίζουν τις απόψεις των γονέων που έχουν ενστερνιστεί και μπορεί να επιτεθούν ή να απομονώσουν ένα μαθητή ή μια μαθήτρια που δεν ακολουθεί τις αντιλήψεις που έχουν ενδοβάλει από την οικογένειά τους.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση αλλά και την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με τις επιλογές τους;

Το πιο βασικό απ’ όλα είναι να αποδεχθούν τα ίδια τα παιδιά τον εαυτό τους και να αποκτήσουν αυτογνωσία. Το μεγαλύτερο στοίχημα στη ζωή ενός ανθρώπου είναι να μπορεί να έχει μια θετική σχέση με τον ίδιο του τον εαυτό, ώστε να αποκτήσει ψυχική ανθεκτικότητα και να μην είναι ευάλωτο από τις εξωτερικές πιέσεις.

Τα παιδιά από νηπιακή ηλικία θα είναι καλό να μαθαίνουν ότι η επιλογή μαθημάτων δεν επιβεβαιώνει την ταυτότητα τους ως αγόρια ή κορίτσια; Υπάρχουν επαγγέλματα ανδρικά ή γυναικεία;

Σαφώς και δεν υπάρχουν. Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να προχωρήσει στις ατομικές του επιλογές βάσει των ενδιαφερόντων του, των ταλέντων του, των κλίσεών του.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του δασκάλου σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες του Δημοτικού; Μπορεί ένας Δάσκαλος να καταλάβει τα προβλήματα των παιδιών και να είναι δίπλα τους;

Ο εκπαιδευτικός είναι ουσιαστικά μέντορας που αποτελεί πρότυπο για το σύνολο των μαθητών. Δεν περιορίζεται ο ρόλος του στο εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά και στο επικοινωνιακό με το σύνολο των μαθητών.

Πώς επιτυγχάνεται η δύναμη της ελεύθερης επιλογής ενός ατόμου;

 

 

    Αρχικά με το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης από τη βρεφική ακόμα ηλικία. Στη συνέχεια μέσα από την παρότρυνση και την υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος. Η διαδικασία αυτή είναι δια βίου και το κάθε άτομο θα πρέπει να προσπαθεί να ζει σύμφωνα με τις επιλογές του. Έχει φανεί πως όταν υποστηρίζεις τις επιλογές σου με σταθερότητα, τότε ο περίγυρος αποδέχεται σταδιακά τον τρόπο ζωής που επιλέγεις.

 

Τι είναι η διαφορετικότητα και πώς μπορούμε να την αποδεχτούμε ως άτομα και κοινωνία; Πρέπει από μικρή ηλικία να εκπαιδευτούμε να σεβόμαστε κάθε τι που είναι διαφορετικό από το γενικό σύνολο;

Η διαφορετικότητα έχει να κάνει με οποιοδήποτε χαρακτηριστικό διαφέρει από το μέσο όρο του συνόλου των ανθρώπων. Σίγουρα όσο πιο νωρίς ξεκινά η ουσιαστική και ολόπλευρη εκπαίδευση σε ζητήματα διαφορετικότητας, τόσο πιο πιθανό είναι τα αποτελέσματα να είναι μακροχρόνια θετικά. Κάποτε σε μια συνέντευξη άκουσα το εξής:

-Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο;

-Αλλάζοντας πρώτα τον εαυτό μας. Έτσι ο κόσμος θα έχει έναν απατεώνα λιγότερο.

Σας ευχαριστώ θερμά!

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 

 

  H κ. Γεωργία Κιριζίδου είναι Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και Συγγραφέας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ., καθώς και του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του ίδιου Πανεπιστημίου στην Εξελικτική – Σχολική Ψυχολογία.

 

Από το 2009 διδάσκει σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκλων (Κολλέγια, ΚΕΚ, ΙΕΚ) με κύρια αντικείμενα αφενός την ειδική αγωγή και την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Από το 2012 υπηρετεί ως σχολική ψυχολόγος σε δημόσιες δομές της εκπαίδευσης. Το 2017- 2018 υπηρέτησε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ως πραγματογνώμονας σε υποθέσεις ανηλίκων. Αρθρογραφεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας και τέχνης Animartists, ενώ χει εκδώσει βιβλίο με θέμα το Σχολικό εκφοβισμό, συλλογή διηγημάτων και έχει συμμετάσχει στην έκδοση ποιητικών ανθολογίων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

“Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;” Με αφορμή την ερώτηση ξεκίνησαν οι περιπέτειες του Αντρέα.


Ο Αντρέας είναι ένα αγόρι που τελειώνει το Δημοτικό σχολείο κι έχει όνειρα για το μέλλον. Θέλει να γίνει χορευτής, γιατί μέσα από τον χορό εκφράζεται! Όμως οι συμμαθητές του έχουν μάθει πως τα αγόρια πρέπει να είναι σκληρά και να μη δείχνουν την ευαισθησία τους. Δυσκολεύονται να αποδεχθούν τη διαφορετική επιλογή του Αντρέα και καταλήγουν να τον κοροϊδεύουν και να τον στιγματίζουν.
Θα καταφέρει άραγε ο Αντρέας να πραγματοποιήσει τα όνειρά του ανεξάρτητα από τη γνώμη των γύρω του;
Μια ιστορία για την ελευθερία της επιλογής, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της φιλίας, την αγάπη και τα όνειρα.

 

 

Για το Love Book Diary