Δευτέρα 26/07/2021

Έργα πρασίνου “μεταμορφώνουν” γειτονιές έξι δήμων της Θεσσαλονίκης

Φανή Σοβιτσλή

Νέα έργα πρασίνου που ξεπερνούν τα 37 εκατ. ευρώ και θα “μεταμορφώσουν” τις γειτονιές έξι δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης προωθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μεταξύ αυτών, σημαντική είναι η παρέμβαση που αφορά στην ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής μπροστά από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο με στόχο την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτών και την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, αλλά και η κατασκευή αισθητηριακού πάρκου και η βιοκλιματική αναβάθμιση του δικτύου των οδών Κηφισιάς και Βότση στο δήμο Καλαμαριάς.

Τα έργα αυτά, τα οποία ενέκρινε σήμερα στη διάρκεια τηλε- συνεδρίασης της η Μητροπολιτική Επιτροπή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με την αντιπερφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, στα έργα αυτά περιλαμβάνονται αναβαθμίσεις πυρήνων πρασίνου, πράσινων διαδρομών, πράσινων δωμάτων και κάθετων κήπων, ενώ για την υλοποίησή τους έχει εξασφαλιστεί η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης στο ποσό που απαιτείται για την ένταξη όλων των προτάσεων.

Ειδικότερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση την αξιολόγηση της κατηγορίας κριτηρίων σκοπιμότητας πράξης των υποψήφιων προτάσεων και την υποβολή της στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για τη σχετική πρόσκληση.

Που θα γίνουν τα έργα πρασίνου

Τα έργα από την Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης αφορούν σε έξι δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος: Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης προβλέπεται ανάπλαση της περιοχής μπροστά από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο με στόχο να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα, η αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, και να μειωθούν τα επίπεδα θορύβου και την σημαντική αύξηση του πρασίνου.

Στον δήμο Παύλου Μελά το έργο που προβλέπεται αφορά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της οδού Ε. Τραπεζούντος σε πράσινο άξονα περιπάτου και στη διασύνδεση σημείων ενδιαφέροντος του ευρύτερου δήμου.

Για τον δήμο Καλαμαριάς προτείνεται η κατασκευή αισθητηριακού πάρκου και η βιοκλιματική αναβάθμιση του δικτύου των οδών Κηφισιάς και Βότση καθώς και η διαμόρφωση χώρου πρασίνου μεταξύ των οδών Αναγνωστοπούλου, Αταλάντης και Αιγυπτιάδη.

Στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου η πρόταση αφορά στον ανασχεδιασμό και την αύξηση πρασίνου του πάρκου Σμύρνης, μεταξύ των οδών Παγκάλου, Σιατίστης, Παπαφλέσσα και Παπαναστασίου και τη διαμόρφωση του χώρου και του Πάρκου Ελπίδος.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αστικού πρασίνου και χώρων αναψυχής και άθλησης, σε μια περιοχή που εμφανίζει σημάδια γήρανσης, παρακμής και εγκατάλειψης.

Ο έκτος δήμος είναι οι Αμπελόκηποι – Μενεμένη, όπου η πρόταση αφορά στην αύξηση πρασίνου στη νησίδα της οδού Μοναστηρίου και τον ανασχεδιασμό του πάρκου Βοσπόρου στη Δημοτική Κοινότητα Μενεμένης.

Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης πράξης θα φυτευτεί πράσινο σε 1.000 μέτρα μήκους νησίδας και με συνολική επιφάνεια παρέμβασης 2306 τ.μ, αναμορφώνοντας μια ολόκληρη περιοχή.

makthes.gr