Αναταράξεις στον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο παγκοσμίως, προκαλεί η απόφαση 12 εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομίλων του κόσμου, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους να αποχωρήσουν από το Champions League της UEFA και να δημιουργήσουν τη δική τους ευρωπαϊκή “Super League”.

Η διαμάχη που ξέσπασε με την ανακοίνωση της κίνησης τα ξημερώματα της Δευτέρας προκαλεί ένα σεισμό, τις επιπτώσεις του οποίου αναμένεται να νιώσουν διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια έως τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται σε πρώτη φάση τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του Champions League, που είναι και μια από τις κύριες πηγές εσόδων των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομίλων.

Τη σεζόν 2018-2019 πάνω από το 51% των εσόδων της UEFA, περίπου 3,2 δισ. ευρώ, προήλθαν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League. Μόνο στην Ελλάδα, το κόστος των δικαιωμάτων μετάδοσης για μια τριετία υπολογίζεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στα 80 με 100 εκατ. ευρώ.

Ποσά-μαμούθ

Δεν είναι τυχαίο πως η κίνηση αυτή έρχεται τώρα, πάρα το γεγονός πως σαν ιδέα κυοφορείται χρόνια. Ένα αντίστοιχο σχέδιο είχε προτείνει ήδη από το 1998 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ επικεφαλής της κίνησης είναι ο Florentino Perez, ο Ισπανός βιομήχανος και πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης που μιλά ανοιχτά για την ανάγκη μιας τέτοιας διοργάνωσης εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Το οικονομικό έρχεται στο επίκεντρο λόγω του κορονοϊού. Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times οι όμιλοι του Champions League έχασαν λόγω της πανδημίας περί τα 800 εκατ. ευρώ εσόδων πέρσι, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζεται η Λίβερπουλ που δεν έχει ανακοινώσει τα οικονομικά στοιχεία για τη σεζόν 2019/20.

Το χρηματοδοτικό κενό έρχεται να καλύψει η JPMorgan Chase, η οποία συμφώνησε να παρέχει δανειακή χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ στην νεοσύστατη διοργανώτρια αρχή της “European Super League”.  Το ποσό αυτό θα μοιραστεί στις ομάδες της διοργάνωσης ως “προκαταβολή” ύψους 200-300 εκατ. ευρώ σε κάθε ομάδα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αρκεί να αναφέρουμε πως τα έσοδα της Λίβερπουλ από τo Champions League την τελευταία χρονιά που κατέκτησε το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά βίας ξεπέρασαν τα 110 εκατ. ευρώ, τώρα θα λάβει 300 εκατ. ευρώ πριν καν ξεκινήσει η διοργάνωση.

Οι ομάδες της ευρωπαϊκής Super League έχουν δεσμευθεί πως περί τα 400 εκατ. ευρώ θα διατίθενται κάθε χρόνο στις μικρότερες ευρωπαϊκές ομάδες και σε άλλες διοργανώσεις ως πληρωμές “αλληλεγγύης” για την διατήρηση της ευρύτερης ποδοσφαιρικής πυραμίδας.

Μοντέλο… αμερικανικού τύπου

Οι αλλαγές όμως που φέρνει η κίνηση της Super League είναι μόνιμες και με ξεκάθαρη μελλοντική στόχευση. Η “κλειστή” μορφή της νέας διοργάνωσης, με 15 ομάδες να συμμετέχουν σταθερά σε αυτή και μόλις πέντε να προκρίνονται κάθε χρόνο, θυμίζει αυτές των αθλητικών διοργανώσεων των ΗΠΑ που έχουν αποδειχτεί διαχρονικά πιο κερδοφόρες για τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτές και βεβαίως μετόχους τους.

Πρόκειται για ένα μοντέλο που το γνωρίζουν πολύ καλά αρκετοί Αμερικανοί μέτοχοι ομάδων της Super League όπως o John W. Henry που είναι ιδιοκτήτης της Liverpool και της αμερικανικής ομάδας μπέιζμπολ Boston Red Sox ή η οικογένεια Glazer που ελέγχει την ομάδα αμερικανικού φούτμπολ Tampa Bay Buccaneers και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το κλειστό αυτό μοντέλο θεωρείται ότι μπορεί να τραβήξει πιο εύκολα ένα κοινό, μη εξοικειωμένο με την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το οποίο θέλει να βλέπει σταθερές ομάδες με τους σουπερστάρ ποδοσφαιριστές να ανταγωνίζονται μεταξύ τους κάθε χρόνο, στα πρότυπα του NBA.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Super League και της Ρεάλ Μαδρίτης, Florentino Perez κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε χθες το βράδυ στην ισπανική τηλεόραση.

“Οι νέοι δεν παρακολουθούν ποδόσφαιρο. Το 40% των νέων 16-24 ετών δεν ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο, γιατί έχουμε πολλά παιχνίδια χαμηλής ποιότητας. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Όλα στον αέρα

Όπως είναι φυσικό η απόφαση των 12 ευρωπαϊκών ομίλων προκάλεσε αντιδράσεις από την UEFA και εθνικές ομοσπονδίες που προειδοποίησαν για κυρώσεις στους ποδοσφαιριστές, για το θέμα έχουν τοποθετηθεί από παράγοντες του ποδοσφαίρου έως και πολιτικοί ηγέτες όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Το μπρα-ντε-φερ μεταξύ των κορυφαίων ομάδων και οργανισμών του πιο δημοφιλούς αθλήματος στον κόσμο αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, χωρίς να μπορεί να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια το ποιοι θα βγουν νικητές απ’ αυτό.

Μέχρι τότε, τις εξελίξεις θα παρακολουθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Μεταξύ αυτών, βέβαια, και τα τηλεοπτικά δίκτυα που έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες για τις μεταδόσεις του Champions League μέχρι το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας τα δικαιώματα μετάδοσης του κορυφαίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για την τριετία 2021-2024 εξασφάλισε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η Cosmote ΤV, ενώ το δικαίωμα μετάδοσης ενός αγώνα του Champions League κάθε Τετάρτη έχει κερδίσει το Mega.

Πηγή: capital.gr