Γράφει ο Θεόδωρος Λάμπρος, Ιστορικός

Είναι ο άνθρωπος που με τα έργα του μας “ταξιδεύει” στα ηρωϊκά χρόνια του 1821 και απεικονίζει με παραστατικό και ζωντανό τρόπο την Ελληνική Επανάσταση.

Ο λόγος για τον Μεσσήνιο καλλιτέχνη κ. Σωτήρη Τζαμουράνη. Μας συνδέει η κοινή αγάπη μας για το 1821. Είναι ένας αγνός άνθρωπος και εξαίρετος καλλιτέχνης όπου εγώ ως νεότερος αντλώ από το παράδειγμά του και την στάση του απέναντι στην ιστορία διδάγματα ήθους.

Ο κ. Τζαμουράνης πραγματοποίησε μια έκθεση με πίνακες του εμπνευσμένους από γεγονότα του 1821  στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

(Σκηνή από τη μάχη στο Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας 27 Απριλίου του 1827 – Ελαιογραφία 2021. Ένας από τους πολλούς πίνακες του κ. Σωτήρη Τζαμουράνη εμπνευσμένος από το 1821).

Όπως ο ίδιος ανέφερε “Οι πίνακες ζωγραφικής αφορούν γεγονότα της Μεσσηνίας αλλά και της Μάνης. Είναι γεγονότα υπαρκτά αλλά και γεγονότα που έχουν διασωθεί από προφορικές παραδόσεις. Σκοπός μου είναι να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας. Όλα τα βάσανα και τις πίκρες που πέρασαν στα 400 χρόνια που ήταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους. Σήμερα εμείς είμαστε ελεύθεροι και αυτή την λευτεριά πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, ο καθένας απ’ όποιο πόστο μπορεί. Αυτό κάνω και εγώ με τις λίγες δυνάμεις που έχω στη ζωγραφική τέχνη όπου προσπαθώ να αναπαραστήσω ιστορικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει τον τόπο μας και συγκεκριμένα την Μεσσηνία και την Μάνη”.

(Άποψη προς το Κάστρο της Σκιάθου. Ελαιογραφία 2006. Εμπνεόμενος από το διήγημα του Παπαδιαμάντη “Στο Χριστό στο Κάστρο”. Οι πίνακες του Μεσσήνιου καλλιτέχνη μας ταξιδεύουν στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και παιρνούν το κοινωνικό μήνυμα ότι θα πρέπει να μαθαίνουμε και να αγαπάμε την ιστορία μας).

(“Η μάχη στο Λάπι” –  Ελαιογραφία 2021) – Ένας ακόμη πίνακας αφιερωμένος στο 1821 από τον κ. Σωτήρη Τζαμουράνη απεικονίζει την Μάχη στο Λάπι.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κ. ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ ΕΔΩ: