«Η κουβέντα που ξεκίνησε έχει πολύ δρόμο μπροστά της, αλλά είναι μια μοναδική ευκαιρία να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, που θερίζει όλο τον πλανήτη, να γίνουν γρήγορα προσβάσιμα για κάθε άνθρωπο σε κάθε γωνιά της γης»

Σε τραγωδία δίχως τέλος εξελίσσεται η πανδημία. Στα ύψη ήταν χθες οι θάνατοι (83) και τα κρούσματα (3.421), ενώ 754 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι τώρα, 10.847 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Αφανίστηκε μια ολόκληρη πόλη σαν την Αγιά Λάρισας!

Παρόλα αυτά το θέμα του κορωνοϊού βρίσκεται χαμηλά στις ειδήσεις των κεντρικών ΜΜΕ, ενώ κυριαρχούν ρεπορτάζ από τα καφέ και τα εστιατόρια που με τα νέα μέτρα έβγαλαν τραπεζάκια έξω, ενώ ο κόσμος ξεχύθηκε σε δρόμους και πλατείες για …ανεμελιές!  Κι ενώ στην Ελλάδα μας μονοπωλούν το μιντιακό τοπίο αυτές οι ειδήσεις, έξω απ’ τα σύνορα το θέμα που κυριαρχεί είναι η ιστορική απόφαση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις πατέντες των εμβολίων.

Μια πρόταση που είχε κατατεθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τον περασμένο Οκτώβριο από την Ν. Αφρική και την Ινδία και έτυχε υποστήριξης από περισσότερες από εκατό χώρες και ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις). Βέβαια διαφορετική άποψη καταθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες εργαλειοποιούν το ζήτημα και κάνουν λόγο για εμπορικές ελλείψεις και καθυστερήσεις στις πρώτες ύλες για να παραχθούν περισσότερα δισεκατομμύρια δόσεις. Τα συμφέροντα είναι πολλά και ισχυρά και η φαρμακοβιομηχανία δείχνει τα «δόντια» της στις κυβερνήσεις σε κάθε ήπειρο του πλανήτη.

Στη χώρα μας δεν υπήρξε ενιαία γραμμή για το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να αγοραστούν οι πατέντες των εμβολίων, ενώ οι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές την περασμένη εβδομάδα καταψήφισαν την άρση των πατεντών!  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων και η πρότασή του είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης στη Βουλή.

Η ιστορική απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν άλλαξε την ατζέντα για την πανδημία και τα εμβόλια. Τώρα όλοι προσπαθούν να αναθεωρήσουν ή να διαγράψουν τις θέσεις τους για τα εμβόλια. Τόσο οι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη, όσο και στις χώρες – κλειδιά του παγκόσμιου χάρτη στάθηκαν πιο χαμηλά από τις περιστάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κουβέντα που ξεκίνησε έχει πολύ δρόμο μπροστά της, αλλά είναι μια μοναδική ευκαιρία να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, που θερίζει όλο τον πλανήτη, να γίνουν γρήγορα προσβάσιμα για κάθε άνθρωπο σε κάθε γωνιά της γης. Οι πολιτικοί εκλέγονται για να λαμβάνουν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις και να συγκρούονται όταν χρειάζεται με κάθε συμφέρον για το λαό τους κι όχι να το υπηρετούν πρόθυμα. Νισάφι πια με τα συμφέροντα!  Η πολιτική κουβέντα που άνοιξε είναι η τελευταία ευκαιρία για να εμβολιαστούν όλοι στον πλανήτη. Ας μη χαθεί…

Πηγή: larissanet.gr