Η εστίαση έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα εν μέσω πανδημίας και το άνοιγμα στις 3 Μαΐου έδωσε «πνοή» αισιοδοξίας στους ιδιοκτήτες. Παρά την ικανοποιητική κίνηση των πρώτων ημερών αβέβαιο φαίνεται το μέλλον των καταστημάτων σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Συλλόγου Εστιατόρων και Ψητοπωλών ν. Λάρισας Γιάννη Χρηστίδη, ο οποίος επισημαίνει ότι τα προβλήματα του κλάδου θα φανούν έξι μήνες μετά το άνοιγμα.

Ειδικότερα, ο κ. Χρηστίδης αναφέρει ότι «ένα 40% των καταστημάτων εστίασης δεν άνοιξε την πρώτη μέρα λειτουργίας. Άνοιξαν τα μπαρ και τα καφέ αλλά όχι η εστίαση», «αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν όλα τα καταστήματα» διευκρινίζει.

Η περίοδος του Πάσχα όπως τονίζει «δεν λειτουργούσε ποτέ καλά για τον κλάδο, διότι ο κόσμος είναι κορεσμένος από φαγητό». Η κατάσταση που έρχονται αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες είναι δύσκολη, ο κόσμος άλλαξε συνήθειες και το άνοιγμα ήταν για όλους μια νέα επανεκκίνηση υπογραμμίζει ο κ. Χρηστίδης. Τα συναισθήματα όμως των καταστηματαρχών είναι θετικά και ευελπιστούν φέτος να πάνε καλύτερα από πέρυσι.

Τα προβλήματα…

«Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε σαν εστίαση είναι ότι δεν έχει βγει κάποια κανονιστική για το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα που έχουν μόνο εσωτερικό χώρο, αυτοί είναι καταδικασμένοι να μην φιλοξενήσουν ούτε έναν πελάτη» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Ψητοπωλών ν. Λάρισας. «Πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί στην πόλη έχουν μόνο εσωτερικό χώρο» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη πρόβλημα των νέων μέτρων που έχουν θεσπιστεί αποτελεί και το ωράριο των καταστημάτων. «Το ωράριο ως τις 11 δεν είναι και το καλύτερο, αλλά δεν είναι και το χειρότερο για την εστίαση». Επίσης η μουσική δημιουργεί πολλές συζητήσεις και σκέψεις στους επιχειρηματίες.

«Στη μουσική είμαστε κάθετοι, εμείς στα μαγαζιά μας όταν βάζουμε μουσική είναι απλώς για να υπάρχει ατμόσφαιρα και σε φυσιολογικά επίπεδα η ένταση του ήχου, δεν παίζουμε δυνατά μουσική ούτε θα ανησυχήσουμε περίοικους, είναι σε συμβατά όρια.  Σίγουρα η απαγόρευση της μουσικής γίνεται γιατί η μουσική μαζεύει τον κόσμο γύρω της και ηλικίες οι οποίες δεν είναι προσεκτικές» επισημαίνει ο κ. Χρηστίδης.

«Κατάσταση ανάγκης»

«Σίγουρα θα ήταν καλύτερα να ήταν πιο ελεύθερο το ωράριο και να ήταν πολλά πράγματα διαφορετικά. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο είναι κατάσταση ανάγκης οπότε προσαρμοζόμαστε. Όσο πιο νωρίς και όσο πιο προσαρμοσμένοι είμαστε σε αυτή την κατάσταση τόσο πιο γρήγορα θα την ξεπεράσουμε» σημειώνει ο κ. Χρηστίδης και εξηγεί:  «Όσο αντιστεκόμαστε το πρόβλημα θα το έχουμε και εμείς οι επαγγελματίες που καταστρεφόμαστε οικονομικά και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Η μόνη λύση για να ξεφύγουμε αυτή τη στιγμή είναι το εμβόλιο».

«Το πρόβλημα θα φανεί σε 6 μήνες»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Ψητοπωλών ν. Λάρισας Γιάννης Χρηστίδης δηλώνει στη larissanet ότι «όλα τα καταστήματα στηρίζονται στην έξοδο του κόσμου. Η εστίαση πιστεύω θα κλονιστεί το επόμενο διάστημα, δεν θα κλονιστεί όμως το ποτό και ο καφές. Λουκέτα έχουμε απειροελάχιστα, το πρόβλημα θα φανεί 6 μήνες μετά γιατί όλοι μας ελπίζουμε, πιστεύω ότι τα πράγματα δεν θα πάνε όπως θέλουμε. Τα δύσκολα θα έρθουν το χειμώνα».

«Ζωή με τις επιστρεπτέες»

«Δυο φορές κλείσαμε με κυβερνητική απόφαση μέσα σε 48 ώρες και πετάξαμε τα πράγματα, αυτά είναι πληρωμένα και για να ξεκινήσει ένα κατάστημα εστίασης πρέπει να ξαναγεμίσει τα ψυγεία. Αυτά πρέπει να πληρωθούν. Οι περισσότεροι συνάδελφοι όλο το χειμώνα ζούσαν με τις επιστρεπτέες» διευκρινίζει ο κ. Χρηστίδης.

«Mας δανείζουν για να ξεχρεώνουμε τα χρέη που μας δημιούργησαν. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε ένα κράτος, όπου εμείς καταστρεφόμαστε οικονομικά και άλλοι αυξάνουν τις καταθέσεις. Ο διαχειριστής κάτι κάνει λάθος ας ψάξει να το βρει» υπογραμμίζει ο κ. Χρηστίδης.

Τέλος, στέλνει το δικό του μήνυμα: «να βγούμε έξω με αισιοδοξία και ελπίδα να γυρίσουμε στην κατάσταση που ο κόσμος θα βγαίνει όπως έβγαινε πριν την πανδημία».

Πηγή: larissanet.gr