Η γκαλερί CASK με μεγάλη χαρά σας προσκαλεί στην  έκθεση  Πορτρέτα, Τοπία – Χλόη Ακριθάκη / Φίλιππος Τσιτσόπουλος

Οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους πρώτη φορά στη Λάρισα, σε μία κοινή έκθεση που συνδυάζει το σχέδιο και τη φωτογραφία. Οι φωτογραφίες και τα σχέδια τις έκθεσης αποτελούν δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στο κέντρο τους, όμως, βρίσκεται ο άνθρωπος, έστω και αν αυτός περιγράφεται μόνο από την απουσία του.

Η Χλόη Ακριθάκη ζει και εργάζεται στην Πράγα και το κύριο μέσο έκφρασής της είναι η φωτογραφία. Στην φωτογραφική της προσέγγιση αποφεύγει το στήσιμο του θέματος και προτιμά να λειτουργεί σαν περιηγητής-παρατηρητής σε ετοιμότητα, ενώ χρησιμοποιεί οποιοδήποτε φωτογραφικό μέσο έχει στη διάθεσή της την εκάστοτε στιγμή. Το ενδιαφέρον της μοιράζεται ανάμεσα στη φύση και στον άνθρωπο. Στη θεματολογία της συναντά κανείς φωτογραφίες της πόλης, φωτογραφίες ζώων, ιστορικών και φυσικών μνημείων, καλλιτέχνες κατά την ώρα της εργασίας τους, φυτά και αντικείμενα που ποικίλουν από το συνηθισμένο στο ασυνήθιστο. Η σειρά φωτογραφιών που παρουσιάζονται στη γκαλερί, έχουν τραβηχτεί το 2020, κατά τη διάρκεια της διαμονής της στην τσεχική εξοχή όπου το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της το αφιέρωσε σε περιηγήσεις στη φύση της γύρω περιοχής, με τη χαρακτηριστική βλάστηση.  Μακριά από την πόλη, το τοπίο το ίδιο εξηγεί γιατί, ανά τον κόσμο κι από πάντα οι άνθρωποι αναγνωρίζουν στα δέντρα και στη φύση θεότητες με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, και γεμίζουν τα δάση και τις λίμνες με νεράιδες και ξωτικά, μεγαλύτερα ή μικρότερα ανθρωπάκια σε αμέτρητες παραλλαγές.

Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη και η καλλιτεχνική του πρακτική περιλαμβάνει το βίντεο, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και κυρίως την performance και τις έννοιες της επιτέλεσης και του δράματος που αποτελούν τον πυρήνα του έργου του. Στην εικοσάχρονη παρουσία του στο χώρο των εικαστικών κινείται με χάρη μεταξύ των λεπτών διαφορών ανάμεσα στην πράξη, στη χειρονομία, στην έκφραση από τη μία και στις σημασίες των σημαινόντων και των εννοιών από την άλλη. Το έργο του εμπνέεται και ενημερώνεται από τη μπαρόκ τέχνη και το μανιερισμό, αλλά και από το διαχρονικό ρεπερτόριο του δυτικού θεάτρου. Με κέντρο την ανθρώπινη φιγούρα και τη τραγικότητα που αυτή φέρει, δημιουργεί χαρακτήρες πρωταγωνιστές με κοινό χαρακτηριστικό ανάμεσά τους μάσκες φτιαγμένες από αυτά που ένας άνθρωπος τρώει (λαχανικά, θαλασσινά, κρεατικά), δημιουργώντας έντονα ψυχογραφικές εικόνες που ισορροπούν τέλεια μεταξύ του όμορφου και του τρομακτικού.

Τα σχέδια που παρουσιάζονται είναι φτιαγμένα με κάρβουνο και μολύβι σε χαρτί. Ο καλλιτέχνης τα δημιουργεί αμέσως μετά τη λήξη της performance και την αφαίρεση της μάσκας, με οδηγό την αίσθηση όλων περίεργων πραγμάτων που έφερε μέχρι πρότινος στο πρόσωπο του. Τα έργα αυτά αναπτύσσονται σαν ένα τοπίο της αίσθησης, σαν ένας εξπρεσιονιστικός ζωγραφικός χώρος, σαν αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη και σαν πορτρέτο του χαρακτήρα που υποδύθηκε, αλλά και σαν μια επισήμανση του λεπτού χώρου μεταξύ της μάσκας και του προσώπου.

Επισημαίνουμε στους φίλους της γκαλερί, ότι για λόγους προστασίας του κοινού, λόγω της έκτακτης κατάστασης που βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, τόσο την ημέρα των εγκαινίων, όσο και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η προσέλευση στον χώρο θα ρυθμίζεται βάσει του κανονισμού που ισχύει για την αγορά της Λάρισας και θα γίνεται με ραντεβού το οποίο θα επιβεβαιώνεται με sms.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Χορηγοί επικοινωνίας:

ArtStop Magazine

GAS radio

χορηγός:

Σχέδιο Σαμαρά

με την υποστήριξη:

Βιολογικοί Οίνοι Εσκίογλου

Άνοιγμα έκθεσης:

10/05/2021, από τις 17:00 έως τις 22:30

Διάρκεια έκθεσης:

10/05/2021 έως 10/09/2021

Πηγή: larissanet.gr