“To Kόκκινο Ποτάμι” είναι ένα ιστορικό διήγημα του Χάρη Τσιρκινίδη που “μεταφέρθηκε” στην Ελληνική τηλεόραση μέσα από τη συχνότητα του OPEN TV. Η σειρά μας δείχνει τα πραγματικά γεγονότα γύρω από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. “Το Κόκκινο Ποτάμι” ολοκληρώθηκε μετά από 32 επεισόδια και αποτέλεσε μια από τις ακριβότερες παραγωγές της Ελληνικής τηλεόρασης με συνολικό κόστος περίπου στα 4 εκ. €.

Μπορεί η σειρά να αποτελεί παρελθόν, ωστόσο η τηλεόραση του OPEN την επαναφέρει στους δέκτες μας για να τιμήσει και φέτος τη μνήμη των αθώων Ελλήνων του Πόντου. Σε μορφή μονταρισμένων τηλεταινιών, αυτή τη φορά, το Κόκκινο Ποτάμι θα προβληθεί στις 17, 18, 19 και 20 Μαΐου στις 21:00. Επί τις οθόνες τους, οι τηλεθεατές, θα απολαύσουν ένα ιδιαίτερο Director’s Cut του Μανούσου Μανουσάκη που δίνει μια κινηματογραφική πνοή στη σειρά- σταθμό των τελευταίων χρόνων.

Θυμίζουμε ότι η ιστορία ξεκινά τον Μάϊο του 1895, όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει τον 9χρονο γιο της Μίλτο με την 7χρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη Νικολαΐδη. Οι επιθέσεις, όμως, των φανατικών Τούρκων αναγκάζουν τις δύο οικογένειες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Η οικογένεια Παυλίδη εγκαθίσταται στη Σαμψούντα ενώ η οικογένεια Νικολαΐδη στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο νέοι ξανασυναντιούνται τυχαία μετά από 11 χρόνια -και χωρίς να γνωρίζουν την οικογενειακή τους σχέση- ερωτεύονται.

Στο “Κόκκινο Ποτάμι” πρωταγωνίστησαν ο Ιωάννης Παπαζήσης, η Αναστασία Παντούση, ο Κωνσταντίνος Καζάκος, η Τάνια Τρύπη, ο Τάκης Βαμβακίδης, η Τατιάνα Παπαμόσχου, Δήμητρα Σιγάλα και ο Αργύρης Πανταζάρας.  Το soundtrack της σειράς τραγούδησε η Ελεωνόρα Ζουγανέλη.