Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα».

Αναλυτικά, στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Για μια ακόμη χρονιά λόγω της πανδημίας έχει προκύψει, με ευθύνη της κυβέρνησης, σοβαρό πρόβλημα με τη συμμετοχή και εργασία αλλοδαπών εργατών γης στο Νομό Λάρισας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή.

Την ίδια στιγμή που ανοίγουν τα σύνορα για τη διέλευση τουριστών εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις και συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών και ξενοδόχων, η Κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα σύνορα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που είναι απαραίτητοι για την αγροτική παραγωγή.

Συγκεκριμένα, στο Νομό Λάρισας κατανεμήθηκαν 150 θέσεις εποχικών μετακλητών εργατών γης, οι οποίες καλύφθηκαν στο σύνολο τους με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η είσοδος σε άλλους. Σημειώνεται ότι με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών απαιτούνται τουλάχιστο 500 εργάτες μόνο για την περιοχή Αγιάς.

Από το Μάρτη, κατά τη ψήφιση σχετικής τροπολογίας, είχαμε επισημάνει ότι το πλαίσιο είναι ανεπαρκές, ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση εργατών γης να δουλέψουν στη χώρα μας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη του κάθε αγρότη, αλλά ειδικά σε συνθήκες πανδημίας θα πρέπει να οργανωθεί από το κράτος με τα κατάλληλα μέτρα (πχ τεστ covid, εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, περίθαλψης εφόσον χρειαστεί). Δηλαδή απαιτείται κρατική μέριμνα και παρέμβαση. Παράλληλα είχαμε επισημάνει ότι το παράβολο των 100 ευρώ επιβαρύνει υπέρμετρα τους αγρότες και πρέπει να καταργηθεί.

Σήμερα βρισκόμαστε στο και πέντε, το πρόβλημα είναι οξυμένο, όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και σε άλλες περιοχές και απαιτούνται μέτρα γιατί οι αγρότες βιώνουν διπλή απόγνωση καθώς από τη μια δεν έχουν αποζημιωθεί από την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν από τον παγετό και από την άλλη υπάρχει κίνδυνος να μείνει ασυγκόμιστη η παραγωγή που απέμεινε.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε:

·      Να αναλάβει το κράτος την ευθύνη ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργάτες γης για τις αγροτικές εργασίες τώρα.

·      Να εξασφαλιστούν η μετακίνηση και η διαμονή των εργατών γης στα χωριά και τις περιοχές που πρέπει να εργαστούν, η μεταφορά και εργασία τους στα χωράφια, καθώς και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με ευθύνη του κράτους.

·      Να καταργηθεί το παράβολο των 100 ευρώ και να επιστραφεί σε όσους το έχουν καταβάλλει».

Πηγή: larissanet.gr