«Η ανάπτυξη θέλει εργαζόμενους και μάλιστα με καλές αμοιβές για να μπορέσουμε πραγματικά να γίνουμε πρωταγωνιστές στο νέο ψηφιακό, σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Φτάνουν πια οι απορρυθμίσεις. Σταθερότητα και εμπιστοσύνη χρειάζονται στις σχέσεις εργοδοτών – εργαζομένων»

Με ένα ανελέητο σφυροκόπημα συνεχίστηκε χθες στη Βουλή η ακρόαση των φορέων για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που αφορά τα εργασιακά και έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα. Οι αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση με πρωτομάστορα τον «γαλάζιο» υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη φέρνουν τα πάνω κάτω στα εργασιακά και αλλάζουν το τοπίο που γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι εργαζόμενοι, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, δεν έχουν ορθοποδήσει από τη δεκαετία της χρεοκοπίας και των «μνημονίων», ενώ η περίοδος της πανδημίας ήταν η χαριστική βολή για πολλούς εργασιακούς χώρους. Η τωρινή κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της κατεδαφίζει στην κυριολεξία και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα, ενώ στη μέγγενη βάζει τα αποδυναμωμένα συνδικάτα.

Με το πρόσχημα της ρύθμισης των εργασιακών ζητημάτων η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τους εργοδότες και αποδυναμώνοντας τους εργαζόμενους. Σίγουρα, κάθε εποχή επιβάλλει αλλαγές για να μπορεί η πραγματική αγορά να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και ψηφιακές ανάγκες, αλλά οι περικοπές αποδοχών, το ελαστικό ωράριο εργασίας, η κατάργηση του 8ώρου, το τέλος των υπερωριών, η «ταφόπλακα» στις απεργίες, ο «πάγος» στα συνδικάτα οδηγούν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Οι επικείμενες αλλαγές έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση βουλευτές και συνδικαλιστές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι έπνιξαν τη διαφοροποίησή τους στη σιωπή. Όλοι γνωρίζουν ή υποψιάζονται πως οι συγκεκριμένες αλλαγές ευνοούν πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα παρότι το νομοσχέδιο κάνει λόγο για «προστασία της εργασίας». Οι δυσοίωνες επερχόμενες αλλαγές στο εργασιακό, όπως ήταν αναμενόμενο θάφτηκαν από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Η ανάπτυξη θέλει εργαζόμενους και μάλιστα με καλές αμοιβές για να μπορέσουμε πραγματικά να γίνουμε πρωταγωνιστές στο νέο ψηφιακό, σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Φτάνουν πια οι απορρυθμίσεις. Σταθερότητα και εμπιστοσύνη χρειάζονται στις σχέσεις εργοδοτών – εργαζομένων.

Η σημερινή απεργία των εργαζομένων με τα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, στη Λάρισα στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, θα είναι η απάντηση στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις θα στείλει πολλαπλά μηνύματα σε κυβέρνηση, κόμματα αντιπολίτευσης, συνδικαλιστικά σωματεία και επιχειρηματικούς ομίλους. Εν αναμονή λοιπόν…

Πηγή: larissanet.gr