Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 18-24 ετών για εμβολιασμό κατά της Covid-19  με τα τρία διαθέσιμα εμβόλιαανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 6.910.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Το 40,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 27% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά στην εισήγηση της Επιτροπής να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 ετών, o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διευκρίνισε ότι η απόφαση στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, που αλλάζει τα όρια ηλικίας. Όμως, πρόσθεσε ότι αν αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού, τα όρια αυτά μπορεί να διακυμανθούν.

Στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών, συνολικά 93.000 πολίτες μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό. Το 11% έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και αν συνυπολογιστούν τα ραντεβού, το ποσοστό ανέρχεται στο 28%.

Το τελευταίο 10ήμερο, 275.000 πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει νέα ραντεβού για εμβολιασμό.

Όσον αφορά στις παραδόσεις των εμβολίων, αναμένονται από Pfizer/BioNTech συνολικά 2.212.000 δόσεις τον Ιούνιο, 1.555.000 δόσεις τον Ιούλιο και συνολικά 4.880.070 δόσεις το τρίμηνο από Ιούνιο έως Αύγουστο.

Από την Johnson & Johnson έχουν παραδοθεί 152.712 δόσεις τον Ιούνιο και αναμένεται μία αύξηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού, όπως σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στο τέλος Ιουνίου ξεκινάει ο εμβολιασμός κατ’ οίκον με το εμβόλιο της Johnson & Johnson από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος.

ertnews.gr