Η επιτροπή εισηγείται εμβολιασμό με το ΑstraZeneca μόνο για τους άνω των 60 τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Επίσης, ανέφερε ότι κανονικά μπορούν να λάβουν τη β’ δόση όσοι έχουν κάνει την πρώτη με εξαίρεση εκείνους που είχαν σοβαρές παρενέργειες και ιδίως θρομβώσεις.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου «κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά ο εξελισσόμενος εμβολιασμός ενώ από επιδημιολογικής πλευράς η χώρα μας βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης. Προ δυο μηνών η εθνική επιτροπή εμβολιασμών είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο Covid κι από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία που έχει παρατηρηθεί με το εμβόλια της AstraZeneca. Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν χαμηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία σε ηλικίες άνω των 30 ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2021 105 θάνατοι ανά βδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών. Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης η εθνική επιτροπή εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση ΑstraZeneca των ατόμων ηλικίας ενώ των 60 ετών στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία».

«Υπενθυμίζεται» είπε ακόμα η Μαρία Θεοδωρίδου ότι «παραμένει η σύσταση για τη β’ δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση AstraZeneca δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση». Πρόσθεσε ότι εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

ertnews.gr