Σοβαρά και ευτράπελα.Του Βαγγέλη Μπάκα

«Δεν διεκδικούμε τίποτα. Δεν παραχωρούμε τίποτα. Ούτε σπιθαμή γης!» έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.

Μα δεν έχει απαιτήσεις για χαρίσματα και παραχωρήσεις ο τούρκος! Τα παίρνει όλα με το σπαθί του και συμφέρει! Πώς όμως τα παίρνει αφού δεν είναι δικά του! Να η απορία των αφελών:

«Μα τόσο δυνατή είναι αυτή η Τουρκία που τα βάζει με όλον τον κόσμο; Ακόμα και με την Αμερική, τη Ρωσία και την Ευρώπη! Κανείς δεν μπορεί να κάνει καλά τον τουρκαλά! Να του κόψει εκείνο το τσακισμένο δάχτυλο με το οποίο σχηματίζει τους γκρίζους λύκους!».

Απάντηση:

Σήμερα όλα σχεδόν τα κράτη παράγουν ειρηνικά βιομηχανικά προϊόντα. Αυτοκίνητα, ηλεκτρικά σκεύη κλπ. Κάποτε το «εγγλέζικο πράγμα» εγγυόταν την ποιότητα. Και το όπλο αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως την αποτελεσματικότητα στο φόνο!

Είδατε κάποιο αμερικάνικο αυτοκίνητο! Γαλλικό ψυγείο. Εγγλέζικη κουζίνα! Γερμανικά παιχνίδια και λαμπάκια για τα Χριστούγεννα. Όλα είναι κινέζικα. Τι έκαναν όλες αυτές οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το ισοζύγιο πληρωμών! Στράφηκαν στην πολεμική βιομηχανία. Οι αμερικανοί κάνουν πυραύλους και πολεμικά αεροπλάνα Φ-35. Φρεγάτες οι γάλλοι και αεροπλάνα Ραφάλ. Υποβρύχια οι Γερμανοί. Πολεμικά πλοία και φρεγάτες οι άγγλοι και οι ιταλοί. Ελικοφόρα πλοία οι ισπανοί κλπ.

Όταν κάποιο κράτος δεν έχει προβλήματα με τους γείτονες γιατί να τα αγοράσει όλα αυτά! Άρα κάποιος πρέπει να μπερδέψει τα όρια. Να το εμπλέξει σε πόλεμο κλπ.

Να γιατί δεν πρόκειται να λυθεί το κυπριακό. Να γιατί η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια θα είναι το μόνιμο προσάναμμα και casus belli. Δεν το λένε αιτία πολέμου για ψυχολογικούς λόγους!

Κι αφού περάσανε τόσα χρόνια από τους μεγάλους πολέμους, και τους μικρότερους σε Βιετνάμ, Σερβία, Τσετσενία, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ, κάποιος πρέπει να αναλάβει το ρόλο του πυροκροτητή! Καλύτερος από όλους ο Ερντογάν! Και με ποιον τα έχει καλά! Ακόμα και με τους ομόθρησκους τα βάζει. Αίγυπτο, Λιβύη, αραβικά εμιράτα, Ναγκόρνο Καραμπάχ τελευταία κλπ.

Οι πολεμικές βιομηχανίες δεν σταμάτησαν ποτέ να παράγουν νέα πολεμοφόδια, αν και δεν έχουν πουλήσει τα παλιά! Βογκούν οι αποθήκες. Τεράστιο το κόστος σε υλικά και εργατικά! Κάποια προφανώς έχουν λήξει! Είναι νόμιμο άραγε αν σκοτωθείς από ληγμένα πυρομαχικά! Μόνο το γάλα έχει ημερομηνία λήξης! Ευτυχώς που δεν είναι σαν τα δικά μας τα καρπούζια! Διαφορετικά, θα είχαν σαπίσει όλες οι χειροβομβίδες!

Ακόμα και το Κόσοβο το βάλανε τελευταία στο παιχνίδι. Ενώ την Σερβία, η οποία δεν συνεμορφώθη εις τας υποδείξεις, την κάνανε εφτά κομμάτια και την ρίξανε στη  Γ’ Εθνική κατηγορία.

Κι αν λυθεί το κυπριακό, από αυτούς οι οποίοι το κομποδένουν κάθε χρόνο ακόμα πιο σφιχτά, ελάτε να σας ζητήσω συγγνώμη. Ποια Ευρώπη! Οι κοτούλες Νιτσιάκος! Η αμαρκάλεστη Μέρκελ! Ο παρτσιακλός Μακρόν! Ο ξυπόλητος ισπανός πολιτικός,  κι ας λέγεται Ποδέμος! Ή η Τσιτσιολίνα με τους πουτσαράδες πορνοστάρ!

Πάει η ανατολική Θράκη! Πάει η Βόρεια Μακεδονία! Παν τα κυπριακά Βαρώσια! Ενώ οι αλβανοί εποφθαλμιούν, εκτός από την Τσαμουριά, ακόμα και το δικό μας δυτικό Βαρόσι. Εκεί μένουν αρκετοί αυτόχθονες και γεννοβολάνε σαν τις κουνέλες! Ας ευχηθούμε πως θα κρατήσουμε, με νύχια και με δόντια το Νέο Καλόχι! Πέρασαν είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια κι ακόμα το σχεδιάζουν επάνω στα πατώματα!

Κι εσύ λαέ απελπισμένε άκου μια στιγμή τι θα σου πω:

Πάει το ένα πάει το άλλο.

Με γκουβέρνα άμυαλα.

Έχει γούστο, οσονούπω…

Παν και τα παλιάμπελα…  (περιοχή πέριξ του υδραγωγείου Γρεβενών όπου βρέθηκαν τα πρώτα οστά των Μαμούθ)