Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ της Καβάλας παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση αγιογραφίας  με τίτλο ” μαΘητεία ” του Χαράλαμπου Γαμβρέλη που  φιλοξενείτε στον επιβλητικό χώρο του Μεστζίτ στο Imaret, από 22 Ιουλίου έως 29 Αυγούστου 2021.
Ο αγιογράφος που συμπληρώνει χρονικά σήμερα σχεδόν μισό αιώνα μαθητείας στην Βυζαντινή Τέχνη της Αγιογραφίας εκθέτει επιλεγμένες καταθέσεις του.
Η «μαΘητεία» περιλαμβάνει νεότερους πίνακες του που φιλοτεχνήθηκαν την περίοδο της πανδημίας αλλά και παλιότερους που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.
Ανάμεσα τους υπάρχουν ”ερμηνείες” και ” εκδοχές ” για τους Θάσιους Αγίους , Ιωάννη Θάσιο, Χάιδω και Δανιήλ που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί . Όλα τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.
Πρόκειται για εκφραστικές δημιουργίες ελεγειακής  υπόστασης με ιδεαλιστική μεστότητα ,ανατομία υλικού και υψηλούς  στόχους καταβολών  που μέσα από θεμελειώδεις προτάσεις αναζήτησης και σημασίας τολμούν με σαφή τρόπο την υπαρξιακή εφαρμογή του ευλαβικού χαρακτήρα της θρησκευτικής συνείδησης. Οι λιτές και αδρές εξελισσόμενες εκλεπτυσμένες αναλύσεις που επισυνάπτονται αυτοδύναμα προκαλούν με άρρηκτη ακτινοβολία αυτάρκειας καθοδηγούμενες αντανακλάσεις φωτεινότητας που αρμόζουν δυναμικά στην επίγνωση της σύναξης και στην υιοθέτηση της κατανυκτικής προοπτικής του ιδεώδους. Διατηρούν εμβληματικά  και διαχυτικά τις απαιτούμενες λεπτές ισορροπίες μιας υπέρτατης σπονδής με  αναφορά στην μεταμορφωτική διήθηση .Ο λυτρωτικός δείκτης της ομογεννοποιημένης παραστατικότητας που παρατηρούμε στις κατανυκτικές συλλήψεις εμπεριέχει την γραμμική ένταση των θέσεων  της προσφοράς  ,την ευδόκιμη σειριακή θέαση ,τον συνειρμικό προσανατολισμό και την στοιχειώδη δόμηση του αντικειμένου που καταλήγει στην λύτρωση .Παρακολουθούμε την ακατάλυτη επικράτηση του έντονου χρώματος που στην απόλυτη τεχνική ατμόσφαιρα του δημιουργού συνυπάρχει σχεδιαστικά ,αρμονικά και επιδέξια  με τον προπλασμό μιας αινιγματικής τάσης που συνθετικά γοητεύει πολυδιάστατα και πολυσήμαντα. Οι μορφικές ιδιαιτερότητες των προσώπων τονισμένες λειτουργικά με ευκρίνεια εμπεριέχουν την αλήθεια της αμεσότητας και ενέχουν την αναγνώριση της προχωρημένης  απτότητας που παρέχει η σχετικότητα της πρόθεσης .Το αυθεντικό μοτίβο  της ατομικότητας σε ξεχωριστό επίπεδο μύησης, λεπτομέρειας και διευκρίνησης  κατέχεται από γνήσιες φωτεινές εκρήξεις προς το ιδεατό της αισθητικής περιήγησης που συνεπικουρεί με την πηγαία ανεξάντλητη έκφανση της περιδιάβασης . Η εύλογη και ευπρόσδεκτη εσωτερική  επικοινωνία με το κοινό στην έκθεση εξελίσσεται γρήγορα και κατευθυντικά σε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία ,σε ένα ενημερωτικό και κατατοπιστικό διάλογο προσδοκίας που κοινωνεί μια χαρμόσυνη διαδικασία και μια ουσιώδη διευθέτηση αφομοιωτικών ωσμώσεων ,αυθύπαρκτων ολοκληρώσεων και βιωματικού συλλογισμού , στοιχείων που ρητορικά και πνευματικά υπερακοντίζουν το προσωπικό εγώ και τείνουν να αγγίξουν με επιγραμματική γλαφυρότητα το μεγαλείο της συμπαντικής συλλογικής διαχρονικής νομοτέλειας .Ο απεικονίσεις συσχετίζουν υφολογικά την αφοσίωση και την εντρύφηση του καλλιτέχνη στο φασματικό δεδομένο της ιερότητας και στις αλληλουχίες της λαμπερής χροιάς των δομήσεων της επισκόπησης  που αποκρυπτογραφούν παρακαταθήκες με θεάσεις και αναγωγές της ένθεης ενσάρκωσης και της απαράμιλλης εξύψωσης .
Στο εργαστήριο της οδού Κουντουριώτου στην Καβάλα ξεκίνησαν οι διαδρομές του καλλιτέχνη. Οι αναγεννησιακές φόρμες από την πολύχρονη σπουδή του πατέρα του  στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννης, καθοδηγούν το πρώτο «βάπτισμα» . Οι «βυζαντινές αποκαλύψεις» έρχονται ως μάννα εξ ουρανού μέσα από τη γλωσσική μαγεία του Φώτη Κόντογλου.
Η πολύτιμη Έκφρασις θα ορίσει καταλυτικά την συνέχεια και οι τεχνικές οδηγίες του μεγάλου Δασκάλου θα εξελιχθούν σε «προσάναμμα αισθητικής». Εσαεί. Στην πορεία, τα έργα της μοναχής Ολυμπιάδας, ο Βλάσσης Τσοτσώνης, κυρίως όμως ο Γιώργος Κόρδης, θα δράσουν ευεργετικά και θα κανοναρχήσουν τον «νέο μόχθο». Και μαζί, μία καινούρια αφοσίωση στην μακρόχρονη μαΘητεία…
Βιογραφικό:Ο Χαράλαμπος Γαμβρέλης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1958. Σε ηλικία 15 ετών σταμάτησε το Γυμνάσιο Αρρένων και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα  στο Εργαστήριο Αγιογραφίας του πατέρα του. Από τότε, ασκείται στην Βυζαντινή Τέχνη ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στον χώρο του Πολιτισμού. Υπήρξε ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του πολυχώρου Παλιό Ωδείο, σύμβουλος έκδοσης της μηνιαίας έκδοσης ΠεριΩδικό της πόλης, καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ Θάσου τα έτη 2003 και 2004 καθώς επίσης και αρθρογράφος στις εφημερίδες Χρονόμετρο και Νέα Εγνατία.
Η επίσημη έναρξη της έκθεσης έγινε την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, στις 20:30.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη έως και Κυριακή, 20:30-23:00.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@moha.center ή καλώντας στο τηλέφωνο 2510620151.                              Η έκθεση που διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο MOHA έχει χορηγούς επικοινωνίας το  ALFA MEDIA GROUP , το site ΚAVALAPOST και την εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ .
* Ο Λεόντιος Πετμεζάς είναι Ιστορικός αναλυτής, κριτικός τέχνης και λογοτεχνίας