Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 η σημαντική ομαδική έκθεση χαρακτικής «Αποτυπώσεις της ελληνικής χαρακτικής» στην αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων που παρουσίασε μία πλούσια συλλογή από αντιπροσωπευτικά χαρακτικά έργα που έχουν φιλοτεχνήσει Έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Ο κόσμος της χαρακτικής μας μετέφερε σε αχαρτογράφητα μέρη όπου μας αποκάλυψε τα ανομολόγητα πάθη της ανθρώπινης ψυχής και σφράγισε τους έρωτες και τις εμμονές των καλλιτεχνών, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα στην τέχνη.

Το συγκριτικό της πλεονέκτημα που έχει η χαρακτική έναντι των άλλων τεχνών είναι ότι δεν πρόκειται για τεχνική βελτίωση της τυπογραφίας, αλλά για ουσιαστικό μέσο διάδοσης της τέχνης στο ευρύ κοινό, μέσο ικανό να μεταδώσει αισθητικό μήνυμα. Το σπουδαίο δείγμα της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα, μέσα από παλαιότερους και σύγχρονους δημιουργούς που παρακολουθήσαμε επέλεξαν και επιμελήθηκαν ο Ορέστης Σταθόπουλος και ο Ηλίας Κουβέλης .

Το γεγονός περιελάβανε εκατό πενήντα χαρακτικά έργα (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες και λινόλεουμ) από περισσότερους από πενήντα Έλληνες καλλιτέχνες (χαράκτες, ζωγράφους, γλύπτες) του 20ου αιώνα. Σπάνια έργα από καταξιωμένους δημιουργούς που με την σειρά τους έγιναν δάσκαλοι στις γενιές των καλλιτεχνών που ακολούθησαν. Συλλεκτικές συνθέσεις με την υπογραφή δημιουργών διεθνούς εμβέλειας (Γ. Σπυρόπουλος, Τζον Χριστοφόρου), αλλά και μικρά έργα τέχνης με προσωπικό χαρακτήρα (Σπ. Παπαλουκάς, Γ. Μιγάδης).
Επίσης είδαμε συλλήψεις από διακεκριμένους δημιουργούς όπως οι : Α. Φασιανός, Γ. Κεφαλληνός, Δ. Γιαννουκάκης, Χ. Γκαλντέμης, Π. Γράββαλος, Σ. Καραβούζης, Αλ. Κορογιαννάκης, Ά. Κομιανού, Γ. Σταθόπουλος, Μιχάλης Αρφαράς, Τ. Μαντζαβίνος, Θ. Μακρής, Στ. Δασκαλάκης, Κ. Παπαμιχαλόπουλος και Στ. Ρόκος.
Φιλοτέχνησαν συνδυασμούς με μηχανικά και ανθρώπινα συμπλεκόμενα που εμπεριέχουν μορφότυπα.

Οι ρεαλιστικές και σουρεαλιστικές περιγραφές άγγιζαν συχνά τις αφαιρετικές κρυσταλλώσεις. Γέμισαν τους υπάρχοντες χώρους δίνοντας το στίγμα πως έντεχνα άλωναν με ασφαλιστική δικλείδα τα μονοπάτια της τέχνης. Στην συνέχεια συντόνιζαν ένα κόσμο που διέπει τις έννοιες και αντλεί τα θέματα του από προσωπικούς χάρτες . Σχημάτισαν τα δεδομένα μιας ονειρικής γεωγραφίας της ψυχής . Με πνεύμα ανεξάρτητο ,διάτρητο και γόνιμο εικαστικά πρόβαλλαν ένα ιδίωμα γραφής ανεξάρτητο .

Οι ενδοσκοπικές καταλήξεις τους πήγαζαν από τον εσωτερικό ειρμό μιας αρμονίας διαθέσεων. Διακριτικά συνέθεταν την ενατένιση και την επανατένιση των σκέψεων και των συμβολισμών που εκπορεύονται από συγκεκριμένες τάσεις και σχολές .Προσκάλεσαν το κοινό σε ένα ανατρεπτικό εικαστικό ταξίδι που είχε προορισμό την απόλυτη ατμοσφαιρικότητα. Μέσα από αυτό προώθησαν την υπέρβαση μεταξύ του σχεδίου και του χρώματος με αριστοτεχνική απλότητα δίνοντας μάλιστα οντότητα σε ένα κρεσέντο ανασυγκρότησης που κινήθηκε παράλληλα με το εγκάρσιο βλέμμα της εμβληματικής έφεσης.

Στους πίνακες διαφαίνονταν η φύση των στοιχείων . Με ευχέρεια προσέγγισης εμβάθυναν στην πνευματικότητα της ύλης και καθοδηγούσαν την έμπνευση σε χρωματικές και σχηματικές μάζες που αποκάλυπταν το μεγαλείο των αναφορών . Η σκεπτόμενη συναλλαγή συνειδητοποιημένα έγινε αποδεχτή από τους θεατές πού με την σειρά τους εντρύφησαν στην συγκεκριμένη διεργασία ενώ παράλληλα γνώρισαν ευπρόσδεκτα τον εσωτερικό λυτρωτικό βιότοπο της απεικόνισης. Οι καλλιτέχνες διείσδυσαν στην ψυχοσύνθεση τους κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με σήματα που διάλεξαν για να προσφέρουν λύσεις φαντασίας και τελετουργικής χροιάς .Τα εκθέματα τους εμπεριείχαν στολισμένες και σκαλισμένες αποδόσεις που όπως παρατηρήσαμε έντυσαν τα αυστηρά μοτίβα και λειτούργησαν σε κάθε περίπτωση σαν διαβατήρια απέναντι στην εικαστική πραγματικότητα.

Συνοπτικά ευρισκόμενοι σε αυτή την υπερβατική περιπλάνηση καταπιάστηκαν με μια τεράστια ποικιλία συνδιαλλαγών που φαινομενικά έγειρε προς μια εντυπωσιακή κατάσταση με σκηνογραφικές αποκλίσεις .Η συμμετοχή τους στο δρώμενο της γενικευμένης εικόνας έδινε πρωτεύουσα σημασία στην επιστροφή που επεδίωξαν προκειμένου να προσεγγίσουν στην λεπτομέρεια του θεατού πρόσημου . Η συνομιλία τους με τα πλαστικά χρώματα πορεύθηκε μεταγγίζοντας την φωτεινή στοιχειοθέτηση του πραγματικού δεδομένου.