Με την… πυξίδα κυβέρνησης και επιτροπής του υπουργείου Υγείας να δείχνει, εφόσον τα δεδομένα της πανδημίας το επιτρέψουν, προς την πλήρη άρση των περιορισμών πριν την εορταστική περίοδο του Πάσχα, η προσοχή στρέφεται στην εύθραυστη πορεία της Covid-19 στη χώρα μας. Σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακόμα μία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν όλα τα τελευταία δεδομένα στο μέτωπο του κορονοϊού, ενώ, αμέσως μετά, θα ακολουθήσει το…ραντεβού των ειδικών, οι οποίοι θα συζητήσουν αναλυτικά για τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.
Πέραν, μάλιστα, της πληρότητας στους αθλητικούς χώρους, οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας θα θέσουν επί τάπητος τι μέλλει γενέσθαι με τις εκδηλώσεις των τριών εβδομάδων της Αποκριάς, που σηκώνουν αυλαία την ερχόμενη Κυριακή και ολοκληρώνονται στις 6 Μαρτίου. Και, όπως δείχνουν οι τελευταίες πληροφορίες και οι εορτασμοί του 2022 (μετά το 2020 και το 2021) θα πραγματοποιηθούν με μέτρα, καθώς στόχος είναι η χώρα να οδηγηθεί σε ένα…ανοιχτό Πάσχα, λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα η τουριστική περίοδος.
Οι ειδικοί επιστήμονες που απαρτίζουν την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων φαίνεται να κρίνουν πως οι μεγάλες εκδηλώσεις στην Αθήνα, αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας, όπως η Πάτρα, η Ξάνθη και το Ρέθυμνο, θα έχουν αρνητικό αποτύπωμα στη διασπορά του πανδημικού ιού στην κοινότητα, τη στιγμή κατά την οποία οι αποκαλούμενοι και…σκληροί δείκτες της Covid-19 συνεχίζουν να προκαλούν έντονο προβληματισμό. Έτσι, οι διοργανώσεις καρναβαλιών ανά την Επικράτεια πιθανότατα δε θα πραγματοποιηθούν, ενώ οι όποιοι εορτασμοί προγραμματιστούν σε κλειστούς χώρους θα πραγματοποιηθούν υπό τους αυστηρούς όρους που ισχύουν σήμερα. Δηλαδή, μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι.
“Ήδη κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα έχουν αρθεί. Νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μία αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την επιτροπή που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση μία είναι η καθαρή γραμμή και αυτή αφορά στα προνόμια των εμβολισμένων και ανεμβολιαστων συμπολιτών μας”, τόνισε (Παραπολιτικα fm) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
“Το ποσοστό κάλυψης του εμβολιασμού στη χώρα έχει φτάσει πλέον τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Αυτό όμως δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Δε σημαίνει ότι τελειώσαμε. Συνεχώς θα πρέπει να προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι ανεμβολίαστοι να εμβολιάζονται και αυτό που είναι πάρα πολύ καθαρό είναι ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεκριμένα προνόμια σε αυτούς που έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε σχέση με τους συμπολίτες μας που επιμένουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αυτός θα έλεγα ότι θα είναι ο βασικός διαχωρισμός που ισχύει και προφανώς θα εξακολουθεί να μας συνοδεύει για όσο καιρό είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά στους αθλητικούς χώρους, αυτό που πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι ότι η Επιτροπή θα…ανάψει πράσινο φως στην αύξηση της πληρότητας, η οποία τώρα βρίσκεται στο 10%. Ένα πιθανό σενάριο είναι να φτάσει ακόμα και στο 50%, με την εφαρμογή του μέτρου να τίθεται σε ισχύ από το επόμενο Σαββατοκύριακο.