Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
  • Εγγραφή Χρήστη
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
PolisPost
  • Home
  • Ελλάδα
    • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Sports
  • Polis & Life
  • Υγεία
  • Επιστήμη
  • Γνώμες
  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
PolisPost
Αρχική Ελλάδα Οικονομία

Το πλήγμα στην οικονομία από τον ουκρανικό πόλεμο

Γιάννης Κωνσταντινιδης από Γιάννης Κωνσταντινιδης
27 Φεβρουαρίου 2022
σε Οικονομία
Το πλήγμα στην οικονομία από τον ουκρανικό πόλεμο

Στα ύψη φτάνει την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας το 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού ο υψηλός πληθωρισμός της ενέργειας απειλεί και την ανάπτυξη και το έλλειμμα, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, αλλά −παραδόξως− ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα, που απαλλάσσονται από τον φόβο για αύξηση επιτοκίων.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι προς το παρόν είναι πολύ παρακινδυνευμένο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη σε οποιοδήποτε μέτωπο. Τονίζουν, πάντως, ότι το σενάριο που ήθελε τον πληθωρισμό να αρχίσει να σταθεροποιείται και να αποκλιμακώνεται μετά το πρώτο τρίμηνο μάλλον ανατρέπεται. Τούτο με δεδομένο ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε υψηλά −ίσως υψηλότερα από τα σημερινά− επίπεδα, λόγω της ώθησης προς τα πάνω των τιμών των ενεργειακών προϊόντων που έδωσε η εισβολή στην Ουκρανία. Μετά τα μέσα του χρόνου αναμένεται ότι οι ανατιμήσεις θα είναι μικρότερες, λόγω της σύγκρισής τους με τις υψηλές τιμές του 2021. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, καθώς τον Ιανουάριο, όταν ο εθνικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 6,2%, δεν είχαν ακόμη περάσει όλες οι ανατιμήσεις που προκάλεσαν οι αυξήσεις της ενέργειας και των πρώτων υλών στο ράφι και τον πάγκο της λαϊκής.

Ο υψηλός πληθωρισμός, ειδικά στα καύσιμα, θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα και τις επιδοτήσεις που έχουν αρχίσει να δίνονται από το τέλος του 2021 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους των ανατιμήσεων. Μέχρι στιγμής για επιδοτήσεις έχουν διατεθεί περίπου 2 δισ. ευρώ από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Τα χρήματα αυτά καλύπτονται από τον λογαριασμό όπου συγκεντρώνονται τα έσοδα του Δημοσίου από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, που βρίσκεται εκτός Προϋπολογισμού. Από τον Απρίλιο και πέρα, όμως, υπάρχει ανησυχία ότι το ισοζύγιο εσόδων-δαπανών στον συγκεκριμένο λογαριασμό θα γίνει αρνητικό. Συνεπώς, το έλλειμμα θα αρχίσει να καλύπτει ο Προϋπολογισμός, με αυτονόητες τις συνέπειες για το έλλειμμα. Η Ελλάδα θα υποστεί τεράστια πίεση να πετύχει τη μείωση του ελλείμματός της κατά περίπου 10 δισ. και ταυτόχρονα να χρηματοδοτεί και επιδοτήσεις για τις αυξήσεις σε καύσιμα. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πίεσε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου ενεργειακής μετάβασης που θα καλύπτει με επιδοτήσεις μέρος των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας. Πληροφορίες θέλουν την πρόταση να συμπληρώνεται και από την ανάγκη οι επιδοτήσεις για τα ενεργειακά προϊόντα να έχουν και ειδική δημοσιονομική μεταχείριση, δηλαδή να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα. Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού παραπέμφθηκε για επεξεργασία από την Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να επανέλθει με μια συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα, καθώς η κεντρική δράση κατά της ενεργειακής ακρίβειας είναι αίτημα και άλλων χωρών, εκτός από την Ελλάδα.

Κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Το τρίτο χτύπημα από τις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων είναι στο ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν είναι παραγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου, το ΑΕΠ της επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές καυσίμων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10 δολάρια κοστίζει στο ΑΕΠ περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το φυσικό αέριο βρίσκεται ακόμη σε τέσσερις φορές υψηλότερη τιμή από ό,τι το 2021. Ανάλογη είναι η επιβάρυνση και από τις ανατιμήσεις πετρελαίου, αν και η εξάρτηση από το συγκεκριμένο καύσιμο έχει μειωθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για φέτος είναι ότι θα έχουμε ανάπτυξη 4,5%. Στο μεταξύ, όμως, τα καλά νέα με τις προκρατήσεις και τις εκτιμήσεις των διεθνών τουριστικών οργανισμών για τη φετινή τουριστική περίοδο έκαναν μέχρι πρότινος το υπουργείο Οικονομικών να αισιοδοξεί ότι η πρόβλεψη θα ξεπεραστεί και θα φτάσουμε σε ανάπτυξη κοντά στο 5%, ίσως και παραπάνω. Τούτο με δεδομένο ότι θα υλοποιηθεί στο ακέραιο ή και θα ξεπεραστεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα φτάσει φέτος τα 11-12 δισ. ευρώ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει το σκηνικό. Πηγές από το ΥΠΟΙΚ θεωρούν ερωτηματικό ακόμη το αν ο τουρισμός θα μείνει αλώβητος από τις υψηλές τιμές ενέργειας αλλά και την αναστάτωση στην τουριστική κίνηση, που κανονικά ξεκινά τον επόμενο μήνα.

Τα καλά νέα για τα ομόλογα

Από την άλλη, η κρίση στην Ουκρανία έφερε και ένα θετικό νέο που αφορά την πορεία των ομολόγων της Ευρωζώνης, και κυρίως αυτών της Ελλάδας, με την υποχώρηση στις αποφάσεις της Fed για άμεση εκκίνηση της αύξησης επιτοκίων, αποδυναμώνοντας τη σχετική φιλολογία και για την ΕΚΤ. Η αιτιολόγηση της στροφής των 180 μοιρών για τη Fed είναι ότι πλέον προτεραιότητα είναι η συντήρηση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τη στροφή των επενδυτών σε “ασφαλή καταφύγια”, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κρατικά ομόλογα, οδήγησε την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τις κεφαλαιαγορές να παρουσιάζουν τεράστια διακύμανση, ενώ στην αγορά κεφαλαίων να επικρατεί σχεδόν… νηνεμία έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα αναταράξεων.

Μέχρι και την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία οι ελληνικοί τίτλοι ήταν από τους πλέον εκτεθειμένους στη συγκυρία. Η Ελλάδα, ως η πλέον υπερχρεωμένη της Ευρωζώνης, η οποία δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, δέχτηκε μεγάλη πίεση από την αρχή του χρόνου με τη φημολογία ότι και η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τη Fed στις αυξήσεις επιτοκίων. Όλα αυτά παρά τις διαδοχικές διαβεβαιώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η αύξηση επιτοκίων δεν είναι στις επιλογές τις τράπεζας.

Η φημολογία αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να τριπλασιάζονται μέσα σε λίγους μήνες, με το 10ετές να διαπραγματεύεται στην περιοχή του 2,5%-2,6%, από 0,8% το περασμένο καλοκαίρι, και το 5ετές στο 1,4%-1,5%, από σχεδόν μηδενική απόδοση τον περασμένο Ιούλιο.

Ακόμα ένα γεγονός που αναμένεται να ηρεμήσει τις αγορές, αλλά και όλους όσοι έχουν τοποθετηθεί στα ελληνικά ομόλογα, θα είναι και η συμπλήρωση της δήλωσης στήριξης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, όταν ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίζει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά το τέλος του PEPP. Μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για collateral, για τη δανειοδότηση των τραπεζών.

Πηγή: capital.gr

ShareTweetShare
Προηγούμενο άρθρο

Απογειώθηκαν για Ουκρανία τα ελληνικά C-130 με πυρομαχικά, καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες

Επόμενο άρθρο

Πέθανε η Μαριέττα Γιαννάκου

ΣχετικάΆρθρα

Με την… τρίτη στις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο
ΚΥΡΙΟ

Με την… τρίτη στις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο

26 Ιανουαρίου 2023
Οι ελλείψεις φουσκώνουν τις τιμές καφέ
ΚΥΡΙΟ

Οι ελλείψεις φουσκώνουν τις τιμές καφέ

25 Ιανουαρίου 2023
Φυσικό αέριο: Θετικά μηνύματα από ExxonMobil για σημαντικό κοίτασμα στην Κρήτη
ΚΥΡΙΟ

Φυσικό αέριο: Θετικά μηνύματα από ExxonMobil για σημαντικό κοίτασμα στην Κρήτη

25 Ιανουαρίου 2023
Market pass: Εως τις 3 Μαρτίου οι πρώτες πιστώσεις στην κάρτα αγορών
ΚΥΡΙΟ

Market pass: Εως τις 3 Μαρτίου οι πρώτες πιστώσεις στην κάρτα αγορών

24 Ιανουαρίου 2023
Eurostat: Πρώτη η Ελλάδα στη μείωση του χρέους στην ΕΕ
ΚΥΡΙΟ

Eurostat: Πρώτη η Ελλάδα στη μείωση του χρέους στην ΕΕ

23 Ιανουαρίου 2023
Αυξήσεις συντάξεων: Οι τυχεροί και οι άτυχοι (παραδείγματα)
ΚΥΡΙΟ

Αυξήσεις συντάξεων: Οι τυχεροί και οι άτυχοι (παραδείγματα)

21 Ιανουαρίου 2023
Επόμενο άρθρο
Πέθανε η Μαριέττα Γιαννάκου

Πέθανε η Μαριέττα Γιαννάκου

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

Global Risks Report: Αυτοί είναι οι πιο σοβαροί παγκόσμιοι κίνδυνοι για τα επόμενα χρόνια

Με την… τρίτη στις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο

Η κακοκαιρία «χτύπησε» την Αττική: Πού θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η καταιγίδα – Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις

Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: Oδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα

ΑΠΟΝΟΜΗ  ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ  ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ

Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ την Πέμπτη 26/1/2023, στις 6 μ.μ.,

PolisPost

Follow us on social media:

  • Επικοινωνία
  • Δήλωση Απορρήτου (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Home

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Welcome Back!

Login to your account below

Ξέχασα τον κωδικό μου

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας

Σύνδεση
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
{title} {title} {title}