Επί 22 μέρες μαίνεται ο τρόμος στην Ουκρανία, μετά από εκείνο το πρωινό που τα άρματα μάχης, τα εναέρια μέσα και ο στρατός ξηράς της Ρωσίας, μετά από εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλαν στην Ουκρανική επικράτεια. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους προς αναζήτηση καταφυγίου και όσοι έχουν μείνει έχουν πλέον αποκλειστεί σε μεγάλα αστικά κέντρα τα οποία βομβαρδίζονται καθημερινά.
Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν “σταματήσει σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα”, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην αξιολόγησή του. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι ρωσικές δυνάμεις “έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες”.
Το BBC αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις προσπάθειες να περικυκλώσουν το Κίεβο και να αποκόψουν την πρόσβαση στην ουκρανική πρωτεύουσα, αν και μεγάλες περιοχές, κυρίως στα βόρεια, παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών. Εκπρόσωποι του ουκρανικού στρατού σημειώνουν επίσης ότι έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους να κρατήσουν το ρωσικό πυροβολικό εκτός ακτίνας βολής προς το κέντρο του Κιέβου.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον Ζελένσκι, έχουν αιχμαλωτιστεί κάπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες.
Στη διπλωματική σκακιέρα οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, οι αντιπροσωπείες συζητούν στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία διαθέτει κολοσσιαία ενέργεια σε συνομιλίες για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία που θα μπορούσε να σταματήσει γρήγορα τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί. Η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά δεν υπάρχει ζήλος από την πλευρά της Ουκρανίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
Όμως, στον αντίποδα, με δηλώσεις του ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Αλέξι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει αλλάξει τη θέση του ότι τα σύνορα της Ουκρανίας πρέπει να αναγνωριστούν όπως ήταν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991.
Σε ομιλία του σήμερα στη γερμανική βουλή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέχισε τους ιστορικούς παραλληλισμούς όπως και κατά την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο και δήλωσε ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε άλλες δηλώσεις, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ είπε στους Ευρωπαίους βουλευτές την Τετάρτη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Λευκορωσία ως υλικοτεχνικό κόμβο για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και τους κάλεσε να αναγνωρίσουν τον Πούτιν ως “εγκληματία πολέμου”.
Οι εξελίξεις στις πόλεις
Κίεβο: Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Μαριούπολη: Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν χθες για την επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους. Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη χθες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter είπε ότι το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά πληροφορίες που μεταδόθηκαν το πρωί της Πέμπτης αποκάλυψαν ότι το καταφύγιο που βρισκόταν εκεί άντεξε το χτύπημα. Δεκατρία λεωφορεία που μετέφεραν κάπου τριακόσιους πρόσφυγες από την πολιορκούμενη πόλη έφθασαν σήμερα στο Ροστόφ της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος της Μαριούπολης και περίπου 50 κατάφεραν να φύγουν από αυτήν την ουκρανική πόλη που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του συλλόγου του χώρου λατρείας. “Περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος, περίπου 50 άτομα έχουν φύγει. Περίπου άλλοι 70 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη, αλλά η τύχη τους παραμένει άγνωστη, η πόλη βρίσκεται υπό σφοδρό βομβαρδισμό, δεν έχω πληροφορίες γι’ αυτούς”, είπε ο πρόεδρος του συλλόγου του τεμένους Σουλεϊμάν, ο Ισμαήλ Χατζιόγλου, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Οδησσού, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα που μπόρεσε να φύγει από την πόλη-λιμάνι με οχηματοπομπή σταμάτησε από Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Τοκμάκ, 170 χλμ δυτικότερα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και έκτοτε έχουν αποκλειστεί εκεί. “Έπρεπε να σταματήσουν τις μηχανές για να εξοικονομήσουν καύσιμα, έκανε πολύ κρύο, δεν τους επέτρεπαν να βγουν από τα αυτοκίνητα”, είπε ο Χατζίογλου. Ο στόχος είναι να τους επιτραπεί να φτάσουν στο Ουμάν, μια πόλη περίπου 600 χλμ βορειοδυτικά.
Τσερνιχίβ: Τους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας. “Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες, 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες”, επεσήμανε ο Βιάτσεσλαβ Κλάους. Όπως είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook: “Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες”.
Τσετσένοι μαχητές θα εισβάλουν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, δήλωσε ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ. Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Άνταμ Ντελιμχάνοφ αυτή τη στιγμή μένει στην εμπόλεμη ζώνη, έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram. Ο βουλευτής προετοιμάζει προσωπικά την επιχείρηση εισβολής στο εργοστάσιο, πρόσθεσε ο Τσετσένος. “Ένας μεγάλος αριθμός μαχητών από εθνικιστικά τάγματα εγκαταστάθηκε στο έδαφος του εργοστασίου μετά τη διάρρηξη των θέσεων τους στη Μαριούπολη”, σημείωσε ο Καντίροφ. “Οι ειδικές δυνάμεις της Τσετσενίας έλαβαν εντολή να καθαρίσουν συστηματικά το Azovstal και να προκαλέσουν όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές στο προσωπικό. Η απελευθέρωση αυτής της εγκατάστασης θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους εθνικιστές, καθώς θα χάσουν τόσο ένα στρατηγικά σημαντικό αντικείμενο όσο και άνδρες”, κατέληξε ο Καντίροφ, σύμφωνα με τη ρωσική Pravda.
Χάρκοβο: Στη βορειοανατολική Ουκρανία, μια σειρά από σπίτια κοντά σε ένα μεγάλο συγκρότημα διαμερισμάτων καίγονται στο κέντρο του Χάρκοβο. Πιο βόρεια της πόλης, ένα χιονισμένο πεδίο κοντά στο αεροδρόμιο στην εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Kharkiv είναι διάσπαρτο με κρατήρες βομβαρδισμών.
Ο δήμαρχος της πόλης Μερέφα, η οποία βρίσκεται λίγο από το Χάρκοβο, κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι βομβάρδισαν κατοικημένη περιοχή, καταστρέφοντας ένα σχολείο, ένα πολιτιστικό κέντρο και πολλές κατοικίες. Ο Βενιαμίν Σίτοφ δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι το χτύπημα σημειώθηκε γύρω στις 03:30 τοπική ώρα, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες αμάχων, αλλά ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκαν πολλοί στρατιώτες. “Υπήρχαν άνθρωποι σε αυτό. Δόξα τω Θεώ, δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων, υπάρχουν μεταξύ των στρατιωτικών”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με την εισαγγελίας της περιοχής, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Ιζιούμ: Η μικρή πόλη στην περιοχή του Χαρκόβου είναι μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού μια διχοτομημένη πόλη. Το κομμάτι της στη βόρεια όχθη του ποταμού Σεβέρτσι Ντονέτς που τη διασχίζει, έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις και το νότιο τμήμα ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις και την εθνοφυλακή της Ουκρανίας. “Η πόλη βομβαρδίζεται ανελέητα από τους Ρώσους”, είπε ο δήμαρχος. “Δεν έχουμε επικοινωνία με τα κατεχόμενα, ο ρωσικός στρατός μπλοκάρει εντελώς τις επικοινωνίες και δεν αφήνει κανέναν να μπει. Ενώ στο νότιο τμήμα της πόλης, εμείς, μαζί με εθελοντές, οργανώνουμε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και απομακρύνουμε όσους κατοίκους μπορούμε. Προσπαθούμε, με το λίγο προσωπικό που απέμεινε, γιατί οι περισσότεροι έχουν φύγει, να κρατήσουμε ζωντανό το Ιζούμ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χερσώνα: Το Κίεβο προειδοποίησε χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις. Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις “φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων” στην περιοχή αυτή μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.
Βολνοβάχα: Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, περίπου 35 μίλια (55 χιλιόμετρα) βόρεια της Μαριούπολης, μεγάλο μέρος της μικρής πόλης έχει μετατραπεί σε ερείπια από στρατιωτικά πλήγματα. Εκεί που κάποτε βρίσκονταν κάποια κτίρια, παραμένουν μόνο καμένες κατασκευές. Την Τετάρτη, ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης πήραν συνεντεύξεις από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές από την περιοχή του Ντονμπάς στην πόλη, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν πάρει τον έλεγχο από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ρίβνε: Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έπληξαν μια στρατιωτική αποθήκη στην περιοχή Ρίβνε στη δυτική Ουκρανία την Τετάρτη, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων την Πέμπτη, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας. Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας έπληξαν μια αποθήκη στο Σάρνι, στην περιοχή Ρίβνε, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και πυρομαχικών, ανέφερε το υπουργείο.
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Εννέα διαδρομές εκκένωσης που οδηγούν σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, έχουν συμφωνηθεί για την Πέμπτη, ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι διάδρομοι εκκένωσης δεν λειτούργησαν την Τετάρτη, καθώς ο ρωσικός στρατός δεν σταμάτησε τους βομβαρδισμούς.
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες
Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες προστέθηκαν σε ένα 24ωρο στα τρία εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία. Ο ΟΗΕ έχει επίσης καταγράψει περίπου 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας. Οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι παιδιά.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταγράψει ακριβώς 3.169.897 πρόσφυγες.
Πολωνία: Η Πολωνία έχει υποδεχθεί περισσότερους από τους μισούς από όλους τους πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από την αρχή της ρωσικής εισβολής –περίπου 6 πρόσφυγες στους 10. Από τις 24 Φεβρουαρίου, 1.916.445 άνθρωποι που έφυγαν από την Ουκρανία έφτασαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την UNHCR. Η πολωνική συνοριοφρουρά κατέγραψε μείωση 11% των αφίξεων τη χθεσινή ημέρα σε σύγκριση με την προηγούμενη. Πριν από την κρίση, η Πολωνία φιλοξενούσε ήδη περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς που έχουν ως επί το πλείστον πάει στην χώρα μέλος της ΕΕ για να εργαστούν.
Ρουμανία: Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 491.409 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρουμανία, σύμφωνα με καταμέτρηση ως τις 16 Μαρτίου. Όπως ισχύει και για την Μολδαβία, πολλοί πρόσφυγες αποφασίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Μολδαβία: Μόλις φτάσουν στην Μολδαβία, τη μικρή χώρα των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων και μια από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, μέρος των προσφύγων συνεχίζει την πορεία του ως τη Ρουμανία ή την Ουγγαρία, με προορισμό συχνά συγγενείς. Σύμφωνα με την UNHCR, 350.886 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη Μολδαβία.
Ουγγαρία: Η χώρα αυτή έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής 282.611 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR ως τις 16 Μαρτίου. Η Ουγγαρία έχει πέντε μεθοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία. Πολλές μεθοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες τους παρέχουν τρόφιμα ή βοήθεια.
Σλοβακία: Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR ως τις 16 Μαρτίου, 228.844 άνθρωποι από την Ουκρανία είχαν πάει στη Σλοβακία.
Ρωσία: Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν στην Ρωσία ανερχόταν σε σχεδόν 168.858 στις 16 Μαρτίου. Η UNHCR επισημαίνει επίσης ότι μεταξύ της 21ης και της 23ης Φεβρουαρίου, 50.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τις περιοχές που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στη Ρωσία.
Λευκορωσία: Στις 16 Μαρτίου, η Λευκορωσία είχε υποδεχθεί 2.127 ανθρώπους.
Χημικά
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε παράλληλα την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να διαπράξει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσει για αυτές τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, κατηγορούν τη Ρωσία πως ψεύδεται και ότι εκείνη σκοπεύει να κάνει χρήση χημικών όπλων.
Τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν στον Εύξεινο Πόντο από την έναρξη του πολέμου
Τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα αφότου άρχισε η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η παναμαϊκή λιμενική αρχή.
Το ένα από τα πλοία αυτά βυθίστηκε, τόνισε η παναμαϊκή λιμενική αρχή σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πληρωμάτων των πλοίων που χτυπήθηκαν. Τα άλλα δύο πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή, έχοντας υποστεί ζημιές.
Τα τρία πλοία είναι τα Namura Queen, Lord Nelson και Helt, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που δεν διευκρίνισε πότε χτυπήθηκαν, υπό ποιες συνθήκες, ούτε ποιο βυθίστηκε.
Η Ιαπωνία εντόπισε ρωσικά πολεμικά πλοία
Τέσσερα μεγάλα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν εντοπιστεί να πλέουν κοντά στα ιαπωνικά νησιά Χονσού και Χοκάιντο καθώς ταξίδευαν δυτικά, πιθανώς προς την Ευρώπη, αναφέρει το Reuters. Εικόνες που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έδειχναν κάτι που έμοιαζε με στρατιωτικά φορτηγά που βρίσκονται στο κατάστρωμα ενός από τα διερχόμενα πλοία.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς την Ουκρανία, εκπρόσωπος του Ιάπωνα υπουργού Άμυνας είπε στο Reuters, “είναι δυνατό”.
Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει ξεπεράσει “όλες τις κόκκινες γραμμές”
Ερωτηθείς σε συνέντευξη στο NBC την Τετάρτη εάν μια χημική επίθεση από τη Ρωσία θα ήταν μια κόκκινη γραμμή που θα ωθούσε τις ΗΠΑ να εμπλακούν πιο ενεργά στη μάχη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε: “Πιστεύω ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές όταν άρχισαν να βομβαρδίζουν αμάχους”. Η Ρωσία έχει ήδη σκοτώσει περισσότερα από 100 παιδιά, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: “Δεν καταλαβαίνω την έννοια των κόκκινων γραμμών. Τι άλλο να περιμένουμε; Για να αφήσουμε Ρώσους να σκοτώσουν 200, 300 ή 400 παιδιά;”
Άνευ προηγουμένου κυβερνοεπιθέσεις
Οι ιστότοποι της ρωσικής κυβέρνησης αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς κυβερνοεπιθέσεις και καταβάλλονται προσπάθειες για να φιλτραριστεί η ξένη διαδικτυακή κίνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επικαλείται το ψηφιακό υπουργείο, σε δημοσίευμά του την Πέμπτη.
Ρωσικές κυβερνητικές οντότητες και κρατικές εταιρείες έχουν στοχοποιηθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις ιστοσελίδες του Κρεμλίνου, της Aeroflot και τη μεγάλη τράπεζα Sberbank να είναι μεταξύ εκείνων που έχουν δεχτεί πλήγματα που επέφεραν διακοπές λειτουργίας ή προσωρινά προβλήματα πρόσβασης τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε διπλό ταμπλό η Κίνα
Η Κίνα ενέκρινε τα σχόλια του πρεσβευτή της στην Ουκρανία την Πέμπτη, αφού ο Κινέζος διπλωμάτης υποσχέθηκε την πολιτική και οικονομική υποστήριξη του Πεκίνου για τη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο χώρα. Ωστόσο, ως ένδειξη πιθανής προσπάθειας του Πεκίνου να παίξει και με τις δύο πλευρές, αρνήθηκε να πει εάν η υποστήριξη της Κίνας στις δηλώσεις του πρεσβευτή της σημαίνει ότι η Κίνα δεν θα προσφέρει όπλα ή άλλη βοήθεια στη Ρωσία για να υποστηρίξει τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.