Σφοδρές μάχες μεταξύ ρωσικών δυνάμεων, φιλορώσων μαχητών και παραστρατιωτικών, αθώοι εν μέσω βομβαρδισμών πυροβολικού και διασταυρούμενων πυρών, πύραυλοι κρουζ από το ρωσικό ναυτικό, ρημαγμένες πόλεις στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι, πρόσφυγες, εκατοντάδες διπλωμάτες και πολιτικοί ψάχνουν λύση στην επιθετικότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν χωρίς να εμπλακεί το ΝΑΤΟ ανοιχτά σε πόλεμο. Αυτή είναι μία ιδέα της εικόνας που επικρατεί στην Ουκρανία και στον υπόλοιπο κόσμο λόγω της Ουκρανίας, καθώς για 29η ημέρα οι ρωσικές δυνάμεις ρημάζουν το έδαφος, τους πόρους, τον πληθυσμό και γενικά την ύπαρξη της Ουκρανίας.
Η κατάσταση στις ουκρανικές πόλεις
Ιβάνο-Φρανκίβσκ: Όπως ανέφερε ο δήμαρχος οι ουκρανικές δυνάμεις της πόλης προσπαθούσαν να καταρρίψουν ρωσικά drone που έκαναν περιπολίες γύρω από την πόλη.
Ιζιούμ: Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πολιορκημένη πόλη Ιζιούμ, ενημέρωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας μέσω Facebook σήμερα. Σχεδόν όλο το Ιρπίν έχει επιστρέψει στα χέρια της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου.
Κίεβο: Μάχες εκτυλίσσονται επίσης στον βορρά. Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου. Τα ρωσικά στρατεύματα αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο, σύμφωνα με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, και κινδυνεύουν να περικυκλωθούν στα προάστια του Κιέβου.
Τσερνιχίβ: Συνεχίζονται οι μάχες μέσα και γύρω από την πόλη. Όπως ανακοινώθηκε χτες, η ποσότητα αμμωνίας που εκλύθηκε στον αέρα μετά από τη ρωσική επίθεση, δεν είναι σε μη φυσιολογικά επίπεδα και σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν εμπνέει ανησυχία.
Χάρκοβο: Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν “πολύ σθεναρή” αντίσταση από τους Ουκρανούς.
Ντόνετσκ: Στην περιφέρεια Ντονέτσκ (ανατολικά) οι περισσότερες ουκρανικές μονάδες δέχονται πυρά, ανέφεραν οι ουκρανοί στρατηγοί. Βομβαρδίστηκε το προάστιο Μπαχμούτ.
Λουγκάνσκ: Στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ, οι μάχες επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε (60.000 κάτοικοι), στη Σεβεροντονιέτσκ (100.000) και στην Ποπάσνα (20.000). Στη Ρουμπίζνε συγκεκριμένα ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε πυρομαχικά ανάφλεξης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν άλλα έννια.
Μαριούπολη: Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν και να αποκλείουν τη Μαριούπολη, όπου οι κάτοικοι έχουν ξεμείνει από νερό και τρόφιμα και εκτιμάται ότι το 90% των κτιρίων της πόλης έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί.
Μπερντιάνσκ: Στο λιμάνι που αποτελεί σημείο απόβασης των ρωσικών δυνάμεων, μία ουκρανική επίθεση διέλυσε ένα αποβατικό κλάσης Alligator (project 1171 Tapir). Αποτέλεσμα αυτού, όπως μεταδίδεται είναι να ξεκινήσουν την απομάκρυνση τα ρωσικά πλοία από το λιμάνι του Μπερντιάνσκ.
Οδησσός: Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν διαπιστώνει καμία μεταβολή γύρω από την Οδησσό. Ενώ εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι εναντίον θέσεων στην Οδησσό από ρωσικά πλοία στην αρχή της εβδομάδας, αυτό δεν επαναλήφθηκε προχθές Τρίτη ούτε προχθές Τετάρτη, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Κάλεσμα Ζελένσκι
Παράλληλα νωρίς σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε με βίντεο να οργανωθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.
“Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι”, παρότρυνε. “Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει”, συνέχισε. “Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας”, πρόσθεσε, επιχειρηματολώντας ότι η Μόσχα “προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο”.
Πεντάγωνο: Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε υποχώρηση, στήνει αμυντικές θέσεις
Ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
“Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου”, δήλωσε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
“Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις”.
Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μοιάζει να δίνει πλέον προτεραιότητα τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ, ανατολικά. Αφιερώνουν “πολύ περισσότερη ενέργεια στην περιφέρεια Λουγκάνσκ/Ντονέτσκ, ειδικά γύρω από το Λουγκάνσκ”, είπε.
“Θεωρούμε ότι προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις” που έχουν αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με τις περιοχές των αποσχιστών “ώστε να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλού”, εξήγησε.
Κατασβέστηκαν τέσσερις πυρκαγιές στην αποκλεισμένη περιοχή του Τσερνόμπιλ
Αρκετές πυρκαγιές στην αποκλεισμένη ζώνη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ έχουν πλέον κατασβεστεί, άλλες όμως δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, τον Ραφαέλ Γκρόσι, τέσσερις πυρκαγιές κατασβέστηκαν.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχαν εκδηλωθεί επτά φωτιές στην περιοχή δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμώντας πως οφείλονται είτε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς είτε σε εμπρησμούς.
Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα σχεδόν από την έναρξη του πολέμου.
Σύμφωνα με την ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας, δεν γίνονται επί του παρόντος μετρήσεις της ραδιενέργειας στην περιοχή, πάντως έχουν καταγραφεί μικρές αυξήσεις της συγκέντρωσης καισίου κοντά στο Κίεβο και σε δύο τοποθεσίες δυτικά του Τσερνόμπιλ. Πάντως τα ευρήματα αυτά δεν εγείρουν ιδιαίτερη ανησυχία, κατά την επιτροπή.
Ο κ. Γκρόσι είπε χθες πως συνεχίζει να ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας επείγουσα ανάγκη να συναφθεί συμφωνία που θα επιτρέπει στον ΔΟΑΕ να παρέχει τεχνική βοήθεια για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας και να στείλει ειδικούς του σε αυτά.
Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει 64 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων από το ξέσπασμα του πολέμου
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως έχει επαληθεύσει 64 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.
Οι επιθέσεις αυτές, δύο ως τρεις καθημερινά, έχουν προκαλέσει 15 θανάτους και 37 τραυματισμούς, συνόψισε ο διεθνής οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. “Ο ΠΟΥ καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις”, τονίζεται στο κείμενο.
“Οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελούν ανατριχιαστικά συχνή τακτική πολέμου — καταστρέφουν υποδομές κρίσιμης σημασίας και, το χειρότερο, καταστρέφουν κάθε ελπίδα”, σημείωσε το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.
Έπειτα από έναν μήνα πολέμου στην Ουκρανία, το ευρωπαϊκό παράρτημα του οργανισμού τόνισε ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι δραματικά περιορισμένη και η ανάγκη περίθαλψης τραυματιών, αλλά και πασχόντων από χρόνιες ασθένειες, είναι τεράστια.
Η καταστροφή των υποδομών υγείας και των αλυσίδων εφοδιασμού με φάρμακα και άλλο υλικό εγείρει σοβαρή απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους, προστίθεται στο κείμενο. Επισημαίνεται ακόμη πως ο ΠΟΥ υπολογίζει πως περίπου τα μισά φαρμακεία στην Ουκρανία έχουν κλείσει.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, ενώ ο αριθμός των προσφύγων πλησιάζει με ταχύτητα το ορόσημο των 4 εκατομμυρίων. Πολλοί υγειονομικοί είτε έχουν εκτοπιστεί, ή αδυνατούν να εργαστούν. Το σύστημα υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστια πίεση.
Ο πόλεμος παρέλυσε επίσης την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 καθώς και άλλων ασθενειών στην Ουκρανία, τόνισε ο ΠΟΥ. Μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου και της 15ης Μαρτίου χορηγήθηκαν 175.000 εμβόλια κατά της COVID-19, έναντι των 50.000 εμβολιασμών που γίνονταν καθημερινά προτού αρχίσει η εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων παρότρυνε την περασμένη εβδομάδα να προσφέρεται στους πρόσφυγες από την Ουκρανία πλήρες εμβολιαστικό σχήμα και αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 εάν δεν έχουν πιστοποιητικό ανοσοποίησης.