Το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν “τώρα” την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μια μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου. Οι περιφερειακές αρχές “καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου Ενσωμάτωσης στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει “τώρα” γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν “θανάσιμο κίνδυνο”. Εάν ο ρωσικός στρατός εξαπολύσει ευρεία επίθεση στην περιοχή “δεν θα μπορούμε πια να βοηθήσουμε” τους κατοίκους, προειδοποίησε “γιατί θα ήταν πρακτικά αδύνατον να σταματήσουν οι μάχες”. “Πρέπει να γίνει η εκκένωση όσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμα”, επέμεινε η Βέρεστσουκ, η οποία συντονίζει την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων από την αρχή της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ουρές μήκους άνω των 70 χιλιομέτρων έχουν δημιουργηθεί σε οδικές αρτηρίες προς δυτικότερες επαρχίες της Ουκρανίας, με τον ουκρανικό στρατό να έχει στήσει σημεία ελέγχου σε όλους τους άξονες εισόδου και εξόδου από την περιοχή.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκρινε επίσης ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου και από το Τσερνίχιφ, την περασμένη εβδομάδα “δεν ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης” εκ μέρους της Μόσχας, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αλλά η συνέπεια “της βούλησης του στρατού μας, των αρχών και όλου του ουκρανικού λαού” να απωθήσουν τους Ρώσους.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέλει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει τις επιχειρήσεις της στην “απελευθέρωση” του Ντονμπάς, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές συγκρούονται με τον ουκρανικό στρατό εδώ και οκτώ χρόνια.
Τα νεότερα από το ΝΑΤΟ
Καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες, η επόμενη φάση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι στο μυαλό τους. Χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύεται “για να θέσει υπό τον έλεγχό του όλο το Ντονμπάς” και να δημιουργήσει “μια γέφυρα ξηράς με την Κριμαία”, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. “Σε αυτήν την περιοχή είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις”, σημείωσε. Στο μείγμα προστίθενται και άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων ξένων μαχητών, μισθοφόρων και στρατευσίμων. Αλλά όταν έρθει η επίθεση, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προειδοποιούν ότι θα είναι “φρικτό και βάρβαρο”.
Πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήθελε να είναι σε θέση να κηρύξει κάποιο είδος νίκης, έστω και περιορισμένη, έως τις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία πραγματοποιεί την ετήσια παρέλαση της Ημέρας της Νίκης, σηματοδοτώντας την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένα να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να βεβαιωθούν ότι η Ουκρανία είναι όσο πιο έτοιμη μπορεί και να αρνηθούν στο Κρεμλίνο οτιδήποτε να γιορτάσει.
Ένα κονβόι στρατιωτικού εξοπλισμού της Λευκορωσίας και της Ρωσίας κινούνταν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ8 προς το συνοριακό σημείο διέλευσης Νοβάγια Χούτα. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει φορτηγά MAZ, φορτηγά KamAZ και Ural, Tornado-U. Μερικά από τα οχήματα φέρουν τη σήμανση “V”.
Τι συμβαίνει στην ουκρανική επικράτεια
Λβιβ: Εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, της μεγαλούπολης της δυτικής Ουκρανίας, ανέφερε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης σε ανάρτησή του στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. “Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα”, σημείωσε.
Γκοστομέλ: Περίπου 400 κάτοικοι του Γκοστομέλ –προαστίου της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου– αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης. Ο Τάρας Ντουμένκο είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό ότι γίνονται έρευνες σε υπόγεια στο προάστιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.
Σούμι: Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τον μεθοριακό σταθμό Σούντζα με όλμους, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κουρσκ, ο οποίος είπε ότι οι Ρώσοι φύλακες απάντησαν με πυρά.
Χάρκοβο: Βολές πυροβολικού και πολλαπλές εκρήξεις στο Χάρκοβο από νέους βομβαρδισμούς.
Ντνίπρο: Χώρος αποθήκευσης πετρελαίου κοντά στο Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία, βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε από τον ρωσικό στρατό στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, όμως δεν υπήρξαν θύματα, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Σύμφωνα με τον Μίκολα Λουκάτσουκ, επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου του Ντνιπροπετρόφσκ, ο βομβαρδισμός του ρωσικού στρατού πραγματοποιήθηκε “αργά το βράδυ της Τρίτης” (χθες βράδυ) στο Νοβομοσκόφσκ, 25 χλμ. βορειοανατολικά του Ντνίπρο.
Βίνιτσα: Στο Κοζατίν στην κεντρική επαρχία της Ουκρανίας, σημειώθηκε έκρηξη, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες.
Λουγκάνσκ: Δέκα πολυώροφα κτίρια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες στην πόλη Σιεβιεροντονέτσκ, στην επαρχία Λουχάνσκ της αναοτολικής Ουκρανίας, μετά τον εντατικό βομβαρδισμό της από ρωσικές δυνάμεις νωρίτερα σήμερα, ανέφερε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για θύματα ή τραυματίες.
Ντόνετσκ: Βολές πυροβολικού στη Μαριίνκα και στο Βούλχενταρ, χωρίς να έχει γίνει γνωστός αριθμός θυμάτων.
Μαριούπολη: Ο δήμαρχος της υπό πολιορκίας ουκρανικής πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε στο BBC ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι “φριχτή” και ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται σχεδόν ασταμάτητα. Ο Μποϊτσένκο ανέφερε ότι η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 100 πυραύλους μόνο χθες, Τρίτη. Ο δήμαρχος δεν βρίσκεται πλέον στην πόλη, η οποία βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία για περισσότερο από ένα μήνα, και λαμβάνει ενημερώσεις από κατοίκους που έχουν μείνει εκεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 120.000 κάτοικοι παραμενουν εγκλωβισμένοι στην Μαριούπολη.
Ζαπορίζια: Αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από επτά λεωφορεία και σχεδόν 40 ιδιωτικά οχήματα υπό την προστασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έφθασε σήμερα από τη νοτιοανατολική Ουκρανία στη Ζαπορίζια, στον νότο, σύμφωνα με δημοσιογραφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. “Η ομάδα μας οδήγησε μια αυτοκινητοπομπή με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα με περισσότερους από 500 ανθρωπους προς τη Ζαπορίζια”, δηλωσε μέσω Twitter η ΔΕΕΣ, διευκρινίζοντας ότι είχαν προσπαθήσει να φθάσουν την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, αλλά ότι λόγω των “συνθηκών ασφαλείας αυτό κατέστη αδύνατον”.
Μικολάιφ: Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), εξάλλου, επιβεβαίωσαν ότι νοσοκομεία έχουν βομβαρδιστεί στο Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν σε σεβασμό των υγειονομικών εγκαταστάσεων, των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού κατά τις μάχες. Τρία νοσοκομεία έχουν πληγεί στην πόλη τις τελευταίες δύο ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες έχουν εισβάλει στη χώρα, τόνισε ο Michel-Olivier Lacharité. Ο Γάλλος επικεφαλής της επιτροπής των MSF στην Ουκρανία σημείωσε ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οικιστικού χαρακτήρα περιοχές και πιθανότατα έχουν πληγεί με βόμβες διασποράς.
Οι εικόνες από την Μπούτσα “σκηνοθετήθηκαν”
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε σήμερα ότι οι εικόνες των πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι σφαγίασε τους κατοίκους της Μπούτσα, μιας κωμόπολης έξω από το Κίεβο, την οποία είχαν καταλάβει οι Ρώσοι και την κράτησαν για αρκετές εβδομάδες προτού να αποχωρήσουν. Δυτικές χώρες έχουν ζητήσει να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τις δολοφονίες αμάχων.
“Αυτές οι φρικτές, εγκληματικά πλαστές (εικόνες) δημοσιεύτηκαν ώστε να δικαιολογηθεί άλλο ένα προαποφασισμένο πακέτο κυρώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ευρείας κλίμακας απέλαση διπλωματών από διάφορες χώρες” πρόσθεσε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων. “Και επίσης, φυσικά, ώστε να περιπλέξουν, αν όχι και να διακόψουν εντελώς, τις (ειρηνευτικές) συνομιλίες”, πρόσθεσε.
Νωρίτερα το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε.
Σχεδόν 1.500 άμαχοι “τεκμηριωμένα θύματα”
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης.
Ωστόσο, τόνισε η κυρία Ντικάρλο, η οποία εκφράστηκε χθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.