Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
  • Εγγραφή Χρήστη
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
PolisPost
  • Home
  • Ελλάδα
    • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Sports
  • Polis & Life
  • Υγεία
  • Επιστήμη
  • Γνώμες
  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
PolisPost
Αρχική ΚΥΡΙΟ

«Aγαπάτε αλλήλους» με μάσκα και self test

Γιάννης Κωνσταντινιδης από Γιάννης Κωνσταντινιδης
18 Απριλίου 2022
σε ΚΥΡΙΟ, Ελλάδα
«Aγαπάτε αλλήλους» με μάσκα και self test

Με περισσότερη ελευθερία σε σχέση με πέρυσι και ισχυρότερη άμυνα λόγω του εμβολιασμού και παράλληλα με μάσκες στις εκκλησίες, εντός και εκτός, κατά την περιφορά του Επιταφίου και στην Ανάσταση, αλλά και με self test πριν από το τραπέζι της Λαμπρής, θα (πρέπει να) περάσουμε το φετινό Πάσχα. Μπορεί φέτος η μεγάλη εαρινή θρησκευτική γιορτή να θυμίζει περισσότερο την προ COVID εποχή συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε όσα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και επιπροσθέτως να αναλάβουμε την ευθύνη με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Σε αυτή τη φάση και μετά δύο διαδοχικά κύματα των παραλλαγών «Ομικρον 1» και «Ομικρον 2», οι επιδημιολογικοί δείκτες υποχωρούν, με τους θανάτους και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ ωστόσο να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Την τελευταία εβδομάδα οι ημερήσιες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 28,7% σε σχέση με την προηγούμενη, και οι νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 κατά 24%. Το ποσοστό θετικών τεστ είναι πλέον κοντά στο 6%, όταν στις αρχές Απριλίου άγγιζε το 8%. Ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων ασθενών με COVID-19 υποχώρησε μόνο κατά 9,5% την τελευταία εβδομάδα και των διασωληνωμένων κατά 7% (στις 14/4 συγκριτικά με τις 7/4). Οι ειδικοί επιστήμονες δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εξέλιξη της πανδημίας για τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας ότι το υψηλό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού και η μεταφορά πολλών δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους λόγω θέρους, θα καταστήσουν την επιδημία της COVID-19 ελεγχόμενη. Υπό δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι να μην εμφανιστεί νέα παραλλαγή ικανή να διαφύγει της ανοσίας από εμβόλιο και νόσηση. H νέα υποπαραλλαγή «XE» (υβρίδιο των «Ομικρον 1» και «Ομικρον 2») δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς. Η δεύτερη είναι να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και να ακολουθούμε τις υγειονομικές συστάσεις κατά την Ανάσταση και το Πάσχα, που φέτος έπειτα από δύο χρόνια μάς επιτρέπεται να γιορτάσουμε σχεδόν κανονικά.

«Aγαπάτε αλλήλους» με μάσκα και self test-1

«Φέτος έχουμε σημαντικές ελευθερίες σε σχέση με πέρυσι», επισημαίνει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Α΄ αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής. Και εξηγεί: «Πέρυσι δεν επιτρέπονταν οι μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, η εστίαση ήταν κλειστή, η Ανάσταση έγινε μόνο στα προαύλια των εκκλησιών και γενικά ήμασταν στο τέλος μιας μακράς περιόδου περιοριστικών μέτρων που διήρκεσε τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Επιπλέον, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ήταν χαμηλή, και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων μικρό.

Αντίθετα, φέτος δεν υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί στην εστίαση, ακόμα και οι ανεμβολίαστοι μπορούν με ένα rapid test να έχουν πρόσβαση σε ανοιχτούς χώρους διασκέδασης, οι μετακινήσεις είναι ελεύθερες, είμαστε στην πλειονότητά μας εμβολιασμένοι, υπάρχει η δυνατότητα 4ης δόσης στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, έχουμε επάρκεια εμβολίων, και είναι μεγάλο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ανοσία. Ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο αλλά: το ότι έχουμε περισσότερες ελευθερίες δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία και δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Κάθε άλλο».

H νέα υποπαραλλαγή «XE» (υβρίδιο των «Ομικρον 1» και «Ομικρον 2») δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Ετσι, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, για τις μετακινήσεις με πλοίο, αεροπλάνο, τρένο ή λεωφορείο, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αλλιώς αρνητικό τεστ (μοριακό ή rapid) και η χρήση μάσκας στα μέσα αυτά είναι υποχρεωτική. Πιστοποιητικό ή τεστ χρειάζεται και για τη μίσθωση κάποιου τουριστικού καταλύματος. Η είσοδος στις εκκλησίες σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ και πάντα με μάσκα, ενώ θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των πιστών. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής. Μάσκα θα πρέπει να φορούν οι πιστοί και εκτός εκκλησίας, στον προαύλιο χώρο εφόσον επικρατεί συνωστισμός, αλλά και κατά την περιφορά του Επιταφίου.

Στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, μπαρ, κέντρων διασκέδασης και μουσικών σκηνών, η είσοδος επιτρέπεται μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο (με πιστοποιητικό), ενώ στους ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται και όσοι επιδείξουν αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ.

Εκτός όμως από τα υποχρεωτικά μέτρα της πολιτείας, υπάρχουν και κάποια μέτρα που μπορεί να λάβει ο καθένας μας για μεγαλύτερη προστασία, τη δική του και των οικείων του. Οπως τονίζει ο κ. Παρασκευής, «τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού θα πρέπει αυτές τις ημέρες να αποφύγουν όσο γίνεται τον συνωστισμό, να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας και, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, να κάνουν τέταρτη δόση του εμβολίου. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε όλοι ότι εάν έχουμε συμπτώματα συμβατά με την COVID-19 –πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, κόπωση, πονοκέφαλο, φτέρνισμα–, θα πρέπει να ελεγχθούμε για το ενδεχόμενο να έχουμε εκδηλώσει τη νόσο. Ακόμα και εάν το τεστ είναι αρνητικό το ιδανικό είναι να καθίσουμε σπίτι. Εναλλακτικά θα πρέπει να κάνουμε συχνά τεστ, να περιορίσουμε τις επαφές με άλλους ανθρώπους και να αποφύγουμε τις επαφές με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ανεξάρτητα εάν εμφανίζουμε ή όχι συμπτώματα, πριν από το γιορτινό τραπέζι ή την έξοδό μας μετά την Ανάσταση αλλά και ανήμερα το Πάσχα, θα πρέπει να κάνουμε ένα self test, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους άλλους και ειδικά ευπαθή άτομα που μπορεί να βρεθούν μαζί μας. Εάν όλοι το κάνουμε, μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο για διασπορά του ιού, αφού όπως διευκρινίζει ο κ. Παρασκευής, ακόμα και να έχουμε μολυνθεί εφόσον το τεστ είναι αρνητικό δεν είμαστε μολυσματικοί για τους άλλους. Και όπως σημειώνει, «το κόστος των self tests δεν είναι υψηλό, έχουμε εξοικειωθεί με αυτά και ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε».

«Αυτοαξιολόγηση»

Η άρση από την 1η Μαΐου της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού στον κορωνοϊό τεστ για την πρόσβαση σε δραστηριότητες και η μερική άρση από την 1η Ιουνίου της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, καθιστά τον κάθε πολίτη πιο υπεύθυνο για την αποφυγή μόλυνσης από κορωνοϊό. Ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα υγείας δρ Αντονι Φάουτσι, σε πρόσφατη συνέντευξή του επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να αξιολογούν τον προσωπικό τους κίνδυνο για μόλυνση. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά κάθε άτομο θα πρέπει να κάνει έναν υπολογισμό για το ύψος του κινδύνου που διατρέχει και θέλει να αναλάβει, όταν πηγαίνει σε δείπνα σε εσωτερικούς χώρους ή άλλες εκδηλώσεις. Κάθε άτομο θα πρέπει να αναλογίζεται: Ποια είναι η ηλικία μου; Ποια είναι η κατάσταση της υγείας μου; Εχω εμβολιαστεί πλήρως; Υπάρχουν άνθρωποι στο σπίτι που είναι ευάλωτοι και που αν τους μεταδώσω τον ιό, μπορεί να προκύψει πρόβλημα;

Πηγή: kathimerini.gr

ShareTweetShare
Προηγούμενο άρθρο

Το τραγούδι της εβδομάδας

Επόμενο άρθρο

Κίεβο: Η Ρωσία θέλει τη Μαριούπολη με “κάθε κόστος” – Οι ουκρανικές δυνάμεις θα “πολεμήσουν μέχρι τέλους”

ΣχετικάΆρθρα

Λαγονήσι: Τι κατέθεσαν οι 16χρονοι για την επίθεση – Τι λένε οι μάρτυρες
ΚΥΡΙΟ

Λαγονήσι: Τι κατέθεσαν οι 16χρονοι για την επίθεση – Τι λένε οι μάρτυρες

26 Μαρτίου 2023
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
ΚΥΡΙΟ

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

26 Μαρτίου 2023
Νέο ναυάγιο μεταναστών ανοικτά της Τυνησίας – Τουλάχιστον 19 νεκροί
ΚΥΡΙΟ

Νέο ναυάγιο μεταναστών ανοικτά της Τυνησίας – Τουλάχιστον 19 νεκροί

26 Μαρτίου 2023
Τουρκική μεταστροφή στις διμερείς σχέσεις – Πώς αποτιμά τα νέα δεδομένα η Αθήνα
ΚΥΡΙΟ

Τουρκική μεταστροφή στις διμερείς σχέσεις – Πώς αποτιμά τα νέα δεδομένα η Αθήνα

26 Μαρτίου 2023
Άλλαξε η ώρα: Μια ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών
ΚΥΡΙΟ

Άλλαξε η ώρα: Μια ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών

26 Μαρτίου 2023
Συμφωνία Ε.Ε. – Γερμανίας για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035
ΚΥΡΙΟ

Συμφωνία Ε.Ε. – Γερμανίας για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035

25 Μαρτίου 2023
Επόμενο άρθρο
Κίεβο: Η Ρωσία θέλει τη Μαριούπολη με “κάθε κόστος” – Οι ουκρανικές δυνάμεις θα “πολεμήσουν μέχρι τέλους”

Κίεβο: Η Ρωσία θέλει τη Μαριούπολη με "κάθε κόστος" - Οι ουκρανικές δυνάμεις θα "πολεμήσουν μέχρι τέλους"

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

Politico: Γιατί οι Δυτικές κυβερνήσεις στοχοποιούν το Tik Tok

Λαγονήσι: Τι κατέθεσαν οι 16χρονοι για την επίθεση – Τι λένε οι μάρτυρες

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Νέο ναυάγιο μεταναστών ανοικτά της Τυνησίας – Τουλάχιστον 19 νεκροί

Τουρκική μεταστροφή στις διμερείς σχέσεις – Πώς αποτιμά τα νέα δεδομένα η Αθήνα

Άλλαξε η ώρα: Μια ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών

PolisPost

Follow us on social media:

  • Επικοινωνία
  • Δήλωση Απορρήτου (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Home

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Welcome Back!

Login to your account below

Ξέχασα τον κωδικό μου

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας

Σύνδεση
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
{title} {title} {title}