Η προθεσμία που δόθηκε από τη Ρωσία στις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη για να καταθέσουν τα όπλα τους έχει παρέλθει – χωρίς καμία ένδειξη ότι οι υπερασπιστές έχουν παραδοθεί. Ένας πεζοναύτης στο συγκρότημα χαλυβουργείων – το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο της πόλης – είχε πει ότι τα στρατεύματά του δεν θα παραδοθούν, αλλά ζήτησε διεθνή βοήθεια.
Την ώρα που ένα ακόμα ρωσικό τελεσίγραφο αποτελεί παρελθόν και οι Ουκρανοί υπερασπιστές νιώθουν και λένε σε όλους ότι ζουν τις τελευταίες ώρες τους σε αυτή τη ζωή, ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, μιλά ήδη για “εκκαθαρίσεις”. Είπε πώς το εργοστάσιο Αζοφστάλ εκκαθαρίστηκε από τους εθνικιστές και έδειξε εξοπλισμό που είχε αιχμαλωτιστεί. Ο Καντίροφ διευκρίνισε ότι οι εργασίες για τον καθαρισμό των κτιρίων της βιομηχανικής ζώνης στη Μαριούπολη δεν σταματούν.
“Αυτό το βίντεο δείχνει μια από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη ΛΔΔ, την οποία οι Μπαντέρα και οι Ναζί χρησιμοποιούσαν ως μια από τις πολλές βάσεις τους”, λένε οι άντρες του Καντίροφ σε βίντεο που λένε ότι τραβήχτηκε μέσα από το Αζοφσταλ. Σημείωσαν ότι ο στρατός της Τσετσενίας χτενίζει κάθε τετράγωνο της πάλαι ποτέ ισχυρής επιχείρησης, που μετατράπηκε από τα “τέρατα του Αζόφ” σε μια “αξιοπρεπή οχυρωμένη περιοχή”.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης ελπίζει να απομακρύνει 6.000 ανθρώπους σήμερα μετά από μια προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία, αλλά περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην πόλη. Ένας πρώην κάτοικος της Μαριούπολης λέει, μιλώντας στο BBC, ότι ο κόσμος είναι διστακτικός ως προς το να εγκαταλείψει την πόλη, επειδή φοβάται ότι η κατάσταση είναι εξίσου άσχημη και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. “Νομίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη [συμβαίνει] παντού”, είπε στο πρόγραμμα Newshour του BBC World Service.
Ο Σερχίι Χαϊντάι, επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουγκάνσκ, δήλωσε ότι το 80% της επικράτειας της περιοχής του βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Εάν η Ουκρανία δεν αντισταθεί, ο αξιωματούχος είπε, “η Ρωσία σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ και θα πιέσει περαιτέρω”. Μιλώντας στο CNN από μια άγνωστη τοποθεσία, ο Χαϊντάι συμφώνησε με το ρωσικό σχόλιο ότι η δεύτερη φάση του πολέμου έχει ξεκινήσει, αλλά προειδοποίησε ότι δεν είναι ακόμη μια “πλήρης και ολοκληρωτική εισβολή”.
Γιατί το Αζοφστάλ είναι τόσο σημαντικό και δυσπόρθητο
Το Azovstal Iron and Steel Works – ένα τεράστιο εργοστάσιο τεσσάρων τετραγωνικών μιλίων στα νοτιοανατολικά της Μαριούπολης – έχει γίνει το σημείο “μηδέν” του πολέμου.
Χτίστηκε το 1933 και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια στην Ευρώπη, αντλώντας περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια τόνους ακατέργαστου χάλυβα κάθε χρόνο. Αυτό έδωσε στη Μαριούπολη εξέχοντα ρόλο στην περιοχή του Ντονμπάς, η οποία παραδοσιακά βασιζόταν στον άνθρακα για να αναπτύξει την οικονομία της. Είναι ιστορικά συνυφασμένο με τις συγκρούσεις της Ουκρανίας, εδάφη της οποίας καταλήφθηκαν ολοκληρωτικά από τους Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μερικώς από φιλορώσους αυτονομιστές το 2014, συγκεκριμένα στην περιοχή της Κριμαίας.
Αλλά τώρα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει αργά στην καρδιά της Μαριούπολης, το ευμεγέθες συγκρότημα έχει γίνει το σπίτι χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων μαχητών από το τάγμα Αζόφ – μια αμφιλεγόμενη μονάδα εθνοφρουράς με συνδέσμους με την άκρα δεξιά. Η εγκατάσταση είναι μια τεράστια μάζα από τούνελ και εργαστήρια και παρέχει ένα φυσικό πλεονέκτημα στους υπερασπιστές. Ο Γιαν Γκαγκίν, αξιωματούχος της αυτονομιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, παραπονέθηκε στο ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti το Σαββατοκύριακο ότι υπάρχει “βασικά μια άλλη πόλη” κάτω από το εργοστάσιο.
Η Ρωσία βομβαρδίζει το εργοστάσιο με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές. Η Μόσχα έχει εκδώσει δύο αιτήματα προς τα εκεί ουκρανικά στρατεύματα για να παραδοθούν. Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία στοχεύει τους υπερασπιστές με bunker busters, κολοσσιαίες βόμβες σχεδιασμένες να διαπερνούν χοντρά τεθωρακισμένα και να σκοτώνουν στόχους υπογείως.
Τι συμβαίνει στο ουκρανικό έδαφος
Κίεβο: Η περιοχή γύρω από το Κίεβο έχει ναρκοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως και η γειτονική επαρχία του Τσερνιχίβ, με αποτέλεσμα άμαχοι ανυποψίαστοι να σκοτώνονται κάθε μέρα περνώντας πάνω από νάρκες.
Χάρκοβο: Σφοδρός βομβαρδισμός του χωριού Μπαρβινκόβε.
Λουγκάνσκ: Ρωσικές δυνάμεις πυροβολικού βάλλουν προς το Τορέτσκ. Μεγάλο πλήγμα για τον άμαχο πληθυσμός είναι και το γεγονός ότι έχει κοπεί το ρεύμα στο Λουγκάνσκ, ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού. Λόγω των επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων προκειμένου να καταλάβουν την Ρουμπίζνε και το Σεβεροντονέτσκ, περίπου 130 τραυματίες στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε τοπικό νοσοκομείο.
Ντονέτσκ: Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει ανελέητα τις πόλεις Μαριίνκα, Αβντιίβκα και το Οχερέτινε στην περιοχή του Ντονμπάς από χτες το βράδυ.
Μαριούπολη: “Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς”, ανέφερε ο διοικητής Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τον τελευταίου θύλακα που απομένει στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας αυτό. “Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας”.
Χερσώνα: Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε ρωσικές επιθέσεις στην Ολεξαντριίβκα της Χερσώνας και κατάφερε να σπάσει τον κλοιό των Ρώσων..
Οδησσός: Η δραστηριότητα της τοπικής αεράμυνας είναι συνεχής και έτσι στην πόλη ακούγονται συνεχώς εκρήξεις.
Ξένοι μισθοφόροι
Οι αρχές του Κιέβου έχουν προσελκύσει περίπου επτά χιλιάδες ξένους μισθοφόρους στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. “Η Δύση υποστηρίζει τους Ουκρανούς εθνικιστές, όχι μόνο με όπλα, αλλά και με προσωπικό, προμηθεύοντάς τους με μισθοφόρους, τους δικούς τους εξτρεμιστές που καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Συνολικά, από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, το καθεστώς του Κιέβου έχει φέρει στην Ουκρανία περίπου επτά χιλιάδες ξένους μισθοφόρους από 63 χώρες”, δήλωσε η Ζαχάροβα.