Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Μαριούπολη, αλλά δύο χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές παραμένουν στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Σοϊγκού είπε στον Πούτιν ότι η Ρωσία σκότωσε περισσότερους από 4.000 Ουκρανούς στρατιώτες στην εκστρατεία της για την κατάληψη της Μαριούπολης και ότι 1.478 άτομα έχουν παραδοθεί. Ακόμη, είπε ότι η Ρωσία έχει εκκενώσει 142.711 αμάχους από την πόλη. Ο Σοϊγκού σημείωσε επίσης ότι το εργοστάσιο Αζοφστάλ είναι ασφαλώς αποκλεισμένο.
Ο Πούτιν από τη μεριά του δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να γίνει έφοδος στο εργοστάσιο Αζοφστάλ και έδωσε εντολή να ακυρωθούν τα σχέδια αυτά. Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια στον Σοϊγκού για την “επιτυχή επιχείρηση” στη Μαριούπολη και διέταξε να αποκλειστούν οι εγκαταστάσεις ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα. Ο Σοϊγκού είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστούν 3-4 ημέρες για να καταλάβουν το Αζοφστάλ.
Ο Πούτιν ζήτησε επίσης από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας να προτείνει για άλλη μια φορά σε όλους όσους δεν έχουν καταθέσει τα όπλα στη Μαριούπολη να το πράξουν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εγγυάται τη ζωή και την ιατρική τους περίθαλψη. “Προτείνετε για άλλη μια φορά σε όσους δεν έχουν ακόμη καταθέσει τα όπλα να το πράξουν. Η ρωσική πλευρά εγγυάται τη ζωή τους και την αξιοπρεπή μεταχείρισή τους. Όλοι όσοι έχουν τραυματιστεί θα λάβουν εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια”, δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Σοϊγκού.
Ο Πούτιν ζήτησε από τον Σοϊγκού να απονείμει βραβεία στον ρωσικό στρατό για την “απελευθέρωση” όπως είπε της Μαριούπολης. “Ζητώ να καταθέσετε πρόταση για τη βράβευση των διακεκριμένων στρατιωτών μας. Θέλω όλος ο ρωσικός στρατός να γνωρίζει τι σκεφτόμαστε. Κατά τη δική μας αντίληψη είναι όλοι ήρωες. Με την κατανόηση ολόκληρης της Ρωσίας. Είναι όλοι τους ήρωες”, τόνισε ο ο Ρώσος πρόεδρος.
“Η Ρωσία συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να καταλάβει το Αζοφστάλ”, λέει το Κίεβο
Η Ρωσία αποφάσισε να αποκλείσει το πολιορκημένο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, επειδή δεν μπορεί να το καταλάβει με τη βία, δήλωσε την Πέμπτη ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
“Φυσικά δεν μπορούν να καταλάβουν το Αζοφστάλ, το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες εκεί. Οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να το κρατούν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρέστοβιτς.
“Αυτό μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μετέφεραν μέρος των δυνάμεών τους (από τη Μαριούπολη) στο Βορρά για να ενισχύσουν τα στρατεύματα που επιχειρούν να εκπληρώσουν τον κύριο στόχο τους, να προχωρήσουν προς τα διοικητικά όρια των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ”, πρόσθεσε.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες, που βρίσκονται στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, αρνούνται να παραδοθούν και ο υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, ο Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, ζητεί, μέσω της εφαρμογής Telegram, “εγγυήσεις” για την ασφάλεια από τον “πολιτισμένο κόσμο” για να βγουν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι αυτοί έχουν μαζί τους “περίπου 1.000 αμάχους, γυναίκες και παιδιά” και “εκατοντάδες τραυματίες”.
Νωρίτερα, ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την έναρξή της “μάχης για το Ντονμπάς” τη Δευτέρα.
Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, είπε ο κ. Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες Τετάρτη, όμως είναι πιθανόν “δοκιμαστικές”.
Ο ίδιος είπε πως η Μόσχα πιθανόν θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες.
Ο κ. Ντανίλοφ προειδοποίησε εξάλλου εναντίον της σκέψης ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα είναι η τελευταία και αποφασιστική σε αυτόν τον πόλεμο. “Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος, μπορεί να έχουμε πολλά και διάφορα πράγματα μπροστά μας”, δήλωσε ο αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.
Έτοιμο το Κίεβο για ειδικές συνομιλίες με τη Ρωσία στη Μαριούπολη
Η Ουκρανία πρότεινε την Τετάρτη στη Ρωσία έναν “ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων” στη Μαριούπολη, για τη διάσωση “αμάχων και στρατιωτών”, δήλωσαν δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές.
Το Κίεβο είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έναν “ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων” με τη Μόσχα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης χωρίς όρους, δήλωσε προηγουμένως ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντόλιακ σε μήνυμά του στο Twitter.
Ο Ποντόλιακ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι “πρόσωπο με πρόσωπο. Δύο προς δύο. Για να σωθούν τα παιδιά μας, (το τάγμα) Αζόφ, οι στρατιωτικοί, οι άμαχοι, τα παιδιά, οι ζωντανοί και οι τραυματίες”, έγραψε ο διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
“Είμαστε έτοιμοι να έρθουμε με τον Μιχαήλο Ποντόλιακ ανά πάσα στιγμή για αυτές τις διαπραγματεύσεις, μόλις λάβουμε επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά”, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια στο Telegram.
Έπειτα από εβδομάδες μαχών, η πόλη φαίνεται να πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν εντείνει τα πλήγματά τους, σύμφωνα με έναν εκ των Ουκρανών στρατιωτικών διοικητών που πολιορκούνται στη Μαριούπολη.
“Ο εχθρός έχει δεκαπλάσιες δυνάμεις από εμάς”, είπε ο Σεργκέι Βολίνα της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι οχυρωμένοι στην πελώρια χαλυβουργία Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη, “προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους (…) σχεδόν χίλιους αμάχους, γυναίκες και παιδιά”.
Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ υπόσχεται πως η χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη θα πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων
Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη –ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης σε αυτό το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα– θα καταληφθεί εντός της ημέρας.
“Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Αζοφστάλ θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, διαβεβαίωσε ο κ. Καντίροφ, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με ηχητικό μήνυμά του το οποίο μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης νωρίς σήμερα.

Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ο Ραμζάν Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους “καντίροφτσι” του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Η Ουκρανία αξιώνει από τη Ρωσία να επιτρέψει την απομάκρυνση των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από το Αζοφστάλ
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε σήμερα από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Αζοφστάλ, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
“Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες εκεί. Αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα”, σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.
Και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα για την εγκαθίδρυση επειγόντως ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την χαλυβουργία.
Οι άμαχοι “που κατέφυγαν σε μεγάλο αριθμό” στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας “δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες”, τόνισε το ουκρανικό υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter.
“Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι αναγκαίος επειγόντως” με “εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς”, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι περίπου 200 άνθρωποι περιμένουν για εκκένωση την Πέμπτη, και ότι δεν έχουν υπάρξει λεωφορεία έως τις 15.05 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (16:30 τοπική ώρα) ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, η απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ δεν είναι δυνατή, δεδομένου ότι δεν υφίσταται κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής εκκένωση.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης απηύθυνε μάλιστα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να πιέσει για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και το άνοιγμα ενός διαδρόμου για την εκκένωση των αμάχων.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 120.000 άμαχοι εμποδίζονται να φύγουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη.
Απαντώντας στην ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία ελέγχει όντως το μεγαλύτερο μέρος αλλά σε ένα τμήμα της παραμένουν ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες.
Οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, απ’ όπου προβάλλουν αντίσταση στη ρωσική πολιορκία.
Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία “προσέφερε όλες τις επιλογές” στη Ρωσία για την ανταλλαγή πολιτών και στρατιωτών από τη Μαριούπολη και περιμένει την απάντηση της Μόσχας.
Ο δήμαρχος του Χάρκοβο λέει ότι η πόλη δέχεται έντονους βομβαρδισμούς
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, βρίσκεται υπό έντονο βομβαρδισμό την Πέμπτη, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ihor Terekhov.
“Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσία βομβαρδίζει μανιωδώς την πόλη”, δήλωσε ο Terekhov σε τηλεοπτικό μήνυμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει εκκενωθεί, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.
Επίσης, στην περιοχή του Χάρκοβο, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι τα στρατεύματα κατοχής επέβαλαν απαγόρευση οποιασδήποτε εκκένωσης ή ανθρωπιστικής βοήθειας γύρω από τη συνοριακή πόλη Velykyi Burluk. Σε μια ανάρτηση στο Telegram, ανέφερε ότι οι ντόπιοι είχαν προειδοποιηθεί ότι οποιοσδήποτε εθελοντής προσπαθήσει να περάσει βοήθεια θα εκτελεστεί.
Εννέα πτώματα αμάχων εντοπίστηκαν στην Μποροντιάνκα, κάποια φέρουν “σημάδια βασανιστηρίων”, σύμφωνα με την αστυνομία
Τα πτώματα εννέα αμάχων βρέθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν “σημάδια βασανιστηρίων”, ανακοίνωσε η αστυνομία της ουκρανικής πρωτεύουσας στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.
“Οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τις (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής και κάποια από τα θύματα φέρουν σημάδια βασανιστηρίων”, κατήγγειλε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Αντρί Νεμπίτοφ σε ανάρτησή του στο Facebook.
Στην Μποροντιάνκα έγιναν, σύμφωνα με το Κίεβο, “σφαγές αμάχων” στη διάρκεια του Μαρτίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό την κατοχή τους την πόλη.
“Σε έναν ομαδικό τάφο, υπήρχαν δύο 35χρονοι άνδρες, και δίπλα σε αυτούς ένας έφηβος 15 ετών”, διευκρίνισε ο Νεμπίτοφ.
“Σε έναν άλλον, οι δυνάμεις της τάξης βρήκαν τα πτώματα έξι ανθρώπων: τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών”, οι οποίοι “μπόρεσαν να αναγνωριστούν ως κάτοικοι της πόλης”, πρόσθεσε.
“Οι Ρώσοι στρατιωτικοί σκότωσαν συνειδητά αμάχους που δεν πρόβαλαν καμία αντίσταση”, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τα πτώματα των θυμάτων “μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της περιοχής του Κιέβου για να γίνει ιατροδικαστική εξέταση”.
Ιατροδικαστές και ερευνητές έκαναν επίσης επιθεώρηση στους δύο ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν, σύμφωνα με τον Νεμπίτοφ.
“Η αστυνομία της περιοχής του Κιέβου συνεχίζει να ερευνά” για τα εγκλήματα σε βάρος αμάχων που αποδίδονται από την Ουκρανία στους Ρώσους, σημείωσε επίσης.
Μετά την απόσυρση των δυνάμεων της Μόσχας πριν από τρεις εβδομάδες από την περιφέρεια του Κιέβου, εκατοντάδες πτώματα αμάχων βρέθηκαν από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες καταγγέλλουν μαζί με τους δυτικούς ότι οι Ρώσοι στρατιώτες διέπραξαν “εγκλήματα πολέμου” στα εδάφη που είχαν υπό την κατοχή τους. Η Ρωσία απορρίπτει επισήμως την κατηγορία αυτή.
Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου, σύμφωνα με ουκρανή αξιωματούχο
Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ουκρανή αξιωματούχος, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι “σφαγίασαν” εκατοντάδες αμάχους στο διάστημα που κατείχαν την περιοχή, το Μάρτιο.
“Χίλια είκοσι πτώματα αμάχων, αποκλειστικά αμάχων, βρίσκονται (στα νεκροτομεία) στο σύνολο της περιφέρειας του Κιέβου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα στην πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου.
Μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου στο τέλος Μαρτίου, εκατοντάδες πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες κατηγορούν μαζί με τους Δυτικούς τη Ρωσία για “εγκλήματα πολέμου”, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.
Το 80% του Λουγκάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο
Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram αργά χθες βράδυ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει “εν μέρει” στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.
Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας. Πάντως, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η απομάκρυνση είναι “περίπλοκη” υπόθεση, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρίζουν συνεχώς την περιοχή, ενώ δρόμοι έχουν ναρκωθετηθεί.
Ουκρανικός στρατός: Η τρομοκρατία των κατοίκων συνεχίζεται στη Χερσώνα
Στη νότια ουκρανική πόλη Χερσώνα, ο ουκρανικός στρατός λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα σχεδιάζουν να “κινητοποιήσουν με τη βία” τον τοπικό πληθυσμό για να πολεμήσει υπέρ της Μόσχας, όπως μετέδωσε το BBC.
Η Χερσώνα, η οποία έχει πληθυσμό 283.000 κατοίκων, είναι μία από τις λίγες ουκρανικές πόλεις που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή.
“Οι Ρώσοι εισβολείς σχεδιάζουν να οργανώσουν τη βίαιη κινητοποίηση του πληθυσμού για πόλεμο με την Ουκρανία”, ανέφερε σήμερα ο ουκρανικός στρατός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε ένα χωριό, Ρώσοι εκπρόσωποι πραγματοποίησαν συνάντηση με τους ντόπιους όπου δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξουν πλέον “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” για τους πολίτες και απαγόρευσαν στους ανθρώπους να φύγουν, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός “Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι κατακτητές έθεσαν ως στόχο να σταματήσουν εντελώς την ανθρωπιστική υποστήριξη της περιοχής από τις ουκρανικές αρχές”, πρόσθεσε ο στρατός. “Η τρομοκρατία του ουκρανικού πληθυσμού από τους Ρώσους κατακτητές συνεχίζεται”.
Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς αυτούς.
Ρώσος αξιωματούχος: Η Ρωσία θα τερματίσει την επιχείρηση στην Ουκρανία όταν σταματήσουν οι απειλές του ΝΑΤΟ
Η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας θα τερματιστεί όταν το ΝΑΤΟ σταματήσει να χρησιμοποιεί το ουκρανικό έδαφος για να απειλεί τη Ρωσία, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ο Alexey Polishchuk, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
“Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν εκπληρωθούν οι στόχοι της. Μεταξύ αυτών είναι η προστασία του ειρηνικού πληθυσμού του Ντονμπάς, η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, καθώς και η εξάλειψη των απειλών προς τη Ρωσία που προέρχονται από το ουκρανικό έδαφος λόγω της κατάληψής του από τις χώρες του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο κ. Polishchuk.
Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς το ΝΑΤΟ απειλεί τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιχείρηση “εξελίσσεται όπως έχει προγραμματιστεί” και ότι “όλοι οι στόχοι της θα επιτευχθούν”.
Η Ρωσία λέει ότι έπληξε 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία
Οι ρωσικές δυνάμεις και το πυροβολικό της χώρας έπληξαν 1.001 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε την Πέμπτη ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι στόχοι περιλάμβαναν 58 σημεία ελέγχου, 162 θέσεις βολής του ουκρανικού πυροβολικού, καθώς και 771 οχυρά και περιοχές συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού και ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
ΝΑΤΟ: Νίκη έστω συμβολικού χαρακτήρα ενόψει της 9ης Μαΐου επιδιώκει η Ρωσία
Τουλάχιστον μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί, επιδιώκει ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, γνωστός ως “ο σφαγέας της Συρίας”, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider επικαλούμενος εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο Ντβορνίκοφ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία προκειμένου να καταγάγει έστω συμβολικής σημασίας νίκη επί του ουκρανικού εδάφους έως την φετινή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των Ναζί, την 9η Μαΐου.
Προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει την επέτειο ως ορόσημο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο στρατός να υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση.
Στο εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, που φέρει ημερομηνία 14η Απριλίου, διατυπώνεται η προειδοποίηση για χρήση ακόμη μεγαλύτερης βίας προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.
“Ο Ντβορνίκοφ περιμένει να πετύχει αυτούς τους στόχους γρήγορα και αποφασιστικά χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να φέρει τη νίκη που απαιτεί ο πρόεδρος Πούτιν, εγκαίρως για την ομιλία του στην Ημέρα της Νίκης, την 9η Μαΐου”.
Επί προεδρίας Πούτιν, η συγκεκριμένη επέτειος έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες για τη Ρωσία. Τιμάται με μεγαλειώδεις στρατιωτικές παρελάσεις, ενώ βετεράνοι του πολέμου τιμώνται από τον ρώσο πρόεδρο προσωπικά.
Ενόψει της φετινής επετείου θεωρείται στη Μόσχα απαραίτητο κάτι που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως νίκη του ρωσικού στρατού, αναφέρει ο ιστότοπος και κρίνει ότι μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου “η Ρωσία θέλει πλέον απελπισμένα να πετύχει μια συμβολική νίκη”.
Το εμπιστευτικό έγγραφο της συμμαχίας αναφέρει ακόμη ότι ειδικά στην περιοχή του Ντονμπάς και γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων περαιτέρω αύξηση των επιχειρήσεων – αν και το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη διαπιστώσει κάποια σημαντική αύξηση στην αποτελεσματικότητα των μαχών.
Στρατηγικός στόχος του ρώσου προέδρου, πάντα σύμφωνα με το έγγραφο, είναι η καταστροφή των οικονομικών υποδομών της Ουκρανίας. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να αποτρέψει τον “δυτικοποίηση” της Ουκρανίας, και να πετύχει τη συνθηκολόγησή της. Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι πληροφορίες για επιθέσεις εναντίον αμάχων, προστίθεται στο δημοσίευμα του Business Insider.
Νέα ανταλλαγή κρατουμένων
Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, σήμερα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
“Σήμερα επιστρέφουμε στα σπίτια τους 19 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 στρατιωτικούς (συμπεριλαμβανομένων 2 αξιωματικών) και εννέα πολίτες”, είπε. “Αυτήν τη φορά υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των απελευθερωμένων, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μετά από αυτό θα μπορούν να λάβουν πλήρη θεραπεία και να υποβληθούν σε αποκατάσταση”.
Η προηγούμενη ανταλλαγή με τη Ρωσία είχε επιτρέψει την απελευθέρωση 76 Ουκρανών, τόνισε η Βερεσούκ.
Η σημερινή ανταλλαγή ακολούθησε άλλες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και ήταν σύμφωνα με την κυβερνητική αξιωματούχο η πέμπτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
ΔΟΜ: Πάνω από 7,7 εκατ. οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας
Πάνω από 7,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).
Στις 5 Απριλίου, ο Οργανισμός αυτός εκτίμησε σε 7,1 εκατ. τον αριθμό των εκτοπισμένων, των ανθρώπων δηλαδή που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αλλά έχουν παραμείνει στη χώρα.