Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
  • Εγγραφή Χρήστη
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
PolisPost
  • Home
  • Ελλάδα
    • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Sports
  • Polis & Life
  • Υγεία
  • Επιστήμη
  • Γνώμες
  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
PolisPost
Αρχική Πολιτισμός

H εικαστικός Άντα Τσιροπούλου στον χώρο Arte Visione

Λεόντιος Πετμεζάς από Λεόντιος Πετμεζάς
27 Απριλίου 2022
σε Πολιτισμός, Εικαστικά
H εικαστικός Άντα Τσιροπούλου στον χώρο Arte Visione

Ο χώρος τέχνης Arte Visione , Πηλίου 5, πλατεία Κολιάτσου στην  Αθήνα παρουσιάζει από τις 5 εως τις 19 Μαίου 2022 την νέα ατομική έκθεση της εικαστικού Αντας Τσιροπούλου με τίτλο ”Μεταμόρφωση του Αγνώστου ”

Στις συνθέσεις της  άνετα η προσωπική διάσταση της τεχνικής θεώρησης γίνεται ελεύθερα δημόσιος στοχασμός .Η δημιουργός προσιδιάζει με αναγνωστική πρόσληψη καθοδηγήσεις με αυτοματισμό σκόπιμης πορείας και σαφή σχεδιαγράμματα πληθωρικότητας που απηχούν πλαίσια με στοιχεία κινητικότητας .Στην τεχνική της διακρίνουμε με εκτενή τρόπο συμπλεύσεις και αναιρέσεις. Επιχειρούνται αναλύσεις με ορθολογιστικό πνεύμα περιπτωσιακής σχεδίασης και επίμονης σημειωτικής αφήγησης .
Η απόλυτη αντίληψη της αναπτύσσει μια διαλεκτική σχέση με την διαχρονικότητα των εναλλαγών μιας συσκεόμενης ατέρμονης διαστολής .Ο πυρήνας των εμπνεύσεων της διαβαίνει όλα τα ερεθίσματα των κατασκευαστικών προδιαγραφών μιας μελέτης που κωδικοποιεί ταυτίσεις ζωογόνησης .Η ομορφιά των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται ανατάσσει συναισθήματα από μια αναγνωρίσιμη συγκομιδή διαδραστικότητας . Με  προσήνεια ανοίγει διαγώνιους ευλάβειας και σεβασμού απέναντι σε έναν δυναμισμό που  σταχυολογεί ευφρόσυνες διαθέσεις με αυθόρμητους  ιριδισμούς .Η προσηλωμένη αφοσίωση της στο συγκεκριμένο ιδανικό αντικείμενο επίκειται εμβληματικά σε συνειρμούς και καθαρμούς λύτρωσης. Στοχεύει στην προώθηση μιας αναγκαιότητας που συνάδει με την πνευματική αέναη στάση των διαδρομών και των αινιγματικών προθέσεων. Στα εκθέματα τονίζεται η αύρα της φυσιοκρατικής παντοδυναμίας και του διάπλατου ορίζοντα .Με βαθύ υπολογισμό και συλλογισμό επεξεργάζονται οι πυκνώσεις που αναδύονται από τα ηθογραφικά χαρακτηριστικά της σχεδιαστικής ευμένειας. Η πληθωρικότητα των συντασσόμενων εικόνων  ξεπερνά κάθε ρεαλισμό και παραθέτει κατευθύνσεις εσωτερικότητας που εμπλουτίζουν τις συγκροτημένες εκφράσεις ενός λυρικού συντονισμού. Μετουσιώνει αρμονικά τις έννοιες της κινητικότητας και των διευκρινισμένων ανασυνθέσεων .

Όπως σημειώνει η Άντα Τσιροπούλου: Παιχνίδια της σκιάς και του ηλίου. Μικρές και μεγάλες εξερευνήσεις. Φυγές, από την καθημερινότητα. Ταξίδια του μυαλού και της φαντασίας μου, μέσα από τα μονοπάτια και τα τοπία που εξερευνώ.

Ένας κόσμος αμίλητος αλλά τόσο ομιλητικός σε μένα, που κάθε φορά, όταν συναντάω μία καινούργια φιγούρα ή πρόσωπο, ή σχήμα, επάνω στα βράχια ή στη θάλασσα ή γενικά μέσα στη φύση, αισθάνομαι ότι είναι ένας ζωντανός καινούργιος φίλος μου, που έχει διαφορετική όψη και χαρακτήρα. Τα γλυπτά της φύσης, όπως τα ονομάζω με τα σχήματα τους, με οδηγούν σε κόσμους εξωπραγματικούς, που όμως είναι εκεί, υπαρκτά σαν να με περιμένουν να τα γνωρίσω.
Φωτογραφίζω τις εκφράσεις τους που με οδηγούν σε διαφορετικά επίπεδα της φαντασίας και του μυαλού μου.
Έτσι απομονώνω τα σχήματα που με ενδιαφέρουν και τα σχεδιάζω δημιουργώντας τις δικές μου ιστορίες.
Γύρω μας υπάρχουν πολλά είδη ζωντανά και μη, η ίδια η φύση είναι η δημιουργός , που με συνεργασία τα παιχνίδια της σκιάς και του φωτός, μου προσφέρει αυτές τις μοναδικές εκπλήξεις

Αρκεί λίγο να συγκεντρωθούμε, να παρατηρήσουμε γύρω μας και τότε βλέπουμε πόσες εκπλήξεις μπορεί να μας κάνει ο πλανήτης Γη.
Αναγνωρισμένα σχήματα, υπάρχουν μέσα στον εγκέφαλό μου και όταν βλέπω επάνω σε ένα βράχο κάποιο σχέδιο, τότε το μάτι μου το αναγνωρίζει.
Μερικές φορές είναι, σαν πρόσωπα, άλλες φορές σαν φιγούρες ή σαν κάποιο ζώο.
Ένας βράχος, μπορεί να μην είναι λοιπόν, ένα απλό άψυχο πέτρωμα, μπορεί να είναι ένας καινούργιος κόσμος, με πολλά διαφορετικά στοιχεία, που με το μυαλό μου ζωντανεύει και με οδηγεί να ανακαλύψω τα μυστικά του.
Η ζωή μας είναι στιγμές στο χέρι μας είναι να τις ζούμε όσο πιο έντονα μπορούμε.
Η τέχνη και η δημιουργία της με βοηθάει να ζω με πιο πολύ αισιοδοξία και δύναμη.
Στις δύσκολες ημέρες που ζούμε όλοι, χρειάζεται να ξεφεύγουμε με την φαντασία μας.
Η δική μου φυγή είναι η ζωγραφική.
Αυτή την φορά την χρησιμοποίησα, μέσα από τις εξερευνήσεις μου και τις μοναδικές στιγμές με την κόρη μου.

 

.

 

Την έκθεση  επιμελήθηκε  η ιστορικός τέχνης  Ίρις Κρητικού που έχει  επισημάνει για την έκθεση :ΤO σώμα του δένδρου .
I feel like a tree. A tree doesn’t feel a duty to start doing something about the earth from which it comes. A tree just has to bear fruit, and leaves and blossoms. It doesn’t feel grateful to the earth.

Abbas Kiarostami

Πόσο άγνωστο και πόσο γνωστό μας είναι το ακίνητο εκείνο και σιωπηλό δέντρο που συναντούμε στον καθημερινό μας βηματισμό; Στη νέα της ατομική έκθεση   «Μεταμόρφωση του Άγνωστου», η Άντα Τσιροπούλου αφουγκράζεται και συνομιλεί με τα   δέντρα που συντρόφευσαν τους ενδοσκοπικούς περιπάτους της κατά τη διάρκεια μιας αναγκαστικά μοναχικής περιόδου. Μετατρέποντας τους κορμούς σε έμβια σώματα,   αποδομώντας και επαναδομώντας τους όγκους τους, ορίζοντας σχεδιαστικά τα λαμπερά ξέφωτα και τις σκοτεινές πυκνώσει στους, ανασκάπτοντας το νωπό χώμα που τα   περιβάλλει, επαναπροσδιορίζοντας τα επίπονα περιγράμματα και τα δροσερά φυλλώματα, επινοώντας σιωπηλά και γαλήνια σύμπαντα προσωπικής και συλλογικής αυτογνωσίας.Άντα Τσιροπούλου
Η ενότητα αυτή που αναβλάστησε και αναπτύχθηκε ως οργανικός τρόπος διάσωσης, οδηγώντας αρχικά σε ένα βιβλίο και στη συνέχεια στην τρέχουσα εκθεσιακή απόπειρα, ορίζει τη σχέση της φύσης  με το εγώ, με έναν εναργή και λιτό τρόπο. Αδράττοντας τις ρίζες και τα κλωνάρια και τους βλαστούς, θησαυρίζοντας τους χυμούς και τους καρπούς, συνομιλώντας με το φωτεινό περίβλημα του ανεπαίσθητου θροΐσματος των υπαινικτικών σκιών, των λεπταίσθητων όγκων.
Το δένδρο στην ιστορία της τέχνης, τόσο ως παγανιστικό όσο και ως χριστιανικό απεικονιστικό στερεότυπο, είναι ίσως το πιο συμπαγές παράλληλο σύμβολο της εξέλιξης και της ωρίμανσης και ταυτόχρονα, του εποχιακού θανάτου αλλά μαζί, και της αναγέννησης. Πολύ περισσότερο από το να αποτελεί μονάδα τοπίου, είναι οργανισμός αυθύπαρκτος, παλλόμενος, έμβιος. Άλλοτε αρχέγονο θεογονικό τοτέμ και άλλοτε εύθραυστο σύμβολο της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης, άλλοτε σημαίνον λαογραφικό μοτίβο -σύμβολο αρχαίο της ίδιας της ζωής και άλλοτε μυστικιστικός μακρινός πρόγονος μιας ξεχασμένης φυλής. Ορίζοντας αρχετυπικά την ιερότητα και την ενέργεια της ανθρώπινου σώματος και της φυσικής και της μεταφυσικής του ύπαρξης, υπαινισσόμενο μια άχρονη συνθήκη μαγείας και απομάγευσης που εξακολουθητικά μεταλαμπαδεύεται και στις ζωγραφικές ετούτες απεικονίσεις.
«Το σύμπαν είναι πλατύ», γράφει ο περίφημος βρετανός τοπιογράφος και δεινός ζωγράφος των δέντρων, John Constable: «δεν υπάρχουν δύο ολόιδιες ημέρες, ούτε καν δυο ολόιδιες ώρες, κι ούτε ποτέ υπήρξαν δυο ολόιδια φύλλα δένδρου από την αρχή της δημιουργίας του Κόσμου. Και με τον ίδιο τρόπο, τα αυθεντικά έργα τέχνης, όπως κι εκείνα της φύσης, είναι όλα διαφορετικά».
Το ζωγραφικό δεντρόσχημο σύμπαν της Άντας Τσιροπούλου, όπου οι ρίζες συνομιλούν μυστικά με τα υπόγεια βασίλεια ενός Άλλου Κόσμου, όπου οι κορμοί μας επαναφέρουν στη γη και όπου τα κλαδιά, αγγίζοντας τον ουρανό, μετατρέπονται άλλοτε σε σταυρικά σύμβολα, άλλοτε σε πετούμενα πουλιά και άλλοτε σε αποτροπαϊκά ζωόμορφα κελύφη, είναι κι εκείνο φτιαγμένο από αυθεντικά και ποτέ πανομοιότυπα σχήματα και χρώματα. Από μαυρόασπρες εντυπώσεις μνήμης και από έγχρωμες αποτυπώσεις επιτόπιας εύρεσης. Από πρωινές συναντήσεις, ενδοσκοπικούς απογευματινούς περιπάτους και μικρές νυχτερινές σιωπές. Από επιμείξεις βλέμματος και συναισθήματος, από σπαράγματα οπτικής, φορμαλιστικής μα και άυλης συγκίνησης.
Ίρις Κρητικού
Απρίλιος 2022

BΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η εικαστικός, Άντα Τσιροπούλου, σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, Ιταλία (Accademia di Βelle Arti, Firenze, Italy), Ζωγραφική, Μικρογλυπτική, Χαρακτική, Παιδαγωγική (1981-1987).
Είναι μέλος του ΕΕΤΕ. Έχει διδάξει σε Ιδιωτικά σχολεία και Πολιτιστικούς συλλόγους. Ζει και
εργάζεται στην Αθήνα. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

 

 

ShareTweetShare
Προηγούμενο άρθρο

Κάννες 2022: Η μαγεία του 15ήμερου Σκηνοθετών

Επόμενο άρθρο

Η πολυκύμαντη εικαστική δημιουργία του Στυλιανού Πιπερίδη

ΣχετικάΆρθρα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Μ.ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ
Παιδεία

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Μ.ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ

23 Μαρτίου 2023
Η νέα σειρά “Μικρή Κοινωνία” Διασκευή & Σκηνοθεσία του Λεονάρντο Θίμο 
Πολιτισμός

Η νέα σειρά “Μικρή Κοινωνία” Διασκευή & Σκηνοθεσία του Λεονάρντο Θίμο 

23 Μαρτίου 2023
“Improvisations”από τον Edi Rama στο Ζάππειο Μεγάρο
Χωρίς κατηγορία

“Improvisations”από τον Edi Rama στο Ζάππειο Μεγάρο

22 Μαρτίου 2023
Η Lola Kafantari στην ”Art Place–Kyriakos Petalidis” gallery
Πολιτισμός

Η Lola Kafantari στην ”Art Place–Kyriakos Petalidis” gallery

21 Μαρτίου 2023
Ο Μανώλης Χάρος στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη
Πολιτισμός

Ο Μανώλης Χάρος στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

20 Μαρτίου 2023
Έκθεση για τον Picasso στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.
Πολιτισμός

Έκθεση για τον Picasso στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.

22 Μαρτίου 2023
Επόμενο άρθρο
Η πολυκύμαντη εικαστική δημιουργία του Στυλιανού Πιπερίδη

Η πολυκύμαντη εικαστική δημιουργία του Στυλιανού Πιπερίδη

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι «Πολίτες του Ράιχ»: Νέες συλλήψεις στη Γερμανία

Έληξε η κατάληψη στο κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου – Αιχμές του ΔΣ για την κατάληψη στο ΡΕΞ

Το ατύχημα του Μίκαελ Σουμάχερ και η φυλακή της Κορίνα

Αντιπαράθεση Λοβέρδου – Χαριλάου Τρικούπη για τις συνεργασίες

Νέες αποκαλύψεις για τη «Μαρία Τσάλλα» – Ο ρόλος της μυστηριώδους αδελφότητας στη Γλυφάδα

Βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι για το συνταξιοδοτικό – Περισσότερες από 300 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία

PolisPost

Follow us on social media:

  • Επικοινωνία
  • Δήλωση Απορρήτου (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Home

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Welcome Back!

Login to your account below

Ξέχασα τον κωδικό μου

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας

Σύνδεση
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
{title} {title} {title}