Καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε χθες ότι οποιαδήποτε χώρα παρέμβει στην Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια “άμεση” απάντηση από τη Ρωσία. “Έχουμε όλα τα εργαλεία για αυτό. Θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Και θέλω όλοι να το γνωρίζουν αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι μιλούν για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα άλλο μέτωπο στη σύγκρουση με τη Ρωσία, κατά μήκος των συνόρων με τη Μολδαβία στα νοτιοδυτικά. Μέρος της μεθοριακής περιοχής της Μολδαβίας ελέγχεται από μια φιλορωσική διοίκηση ονόματι Υπερδνειστερία.
Εκατοντάδες ρωσικά άρματα μάχης πιστεύεται ότι έχουν καταστραφεί από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την επίθεσή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το CNN.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν από τη μεριά τους ότι έχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι μια ρωσική στρατιωτική μονάδα εκτέλεσε Ουκρανούς που προσπαθούσαν να παραδοθούν κοντά στο Ντονέτσκ. “Εάν αληθεύει, αυτό θα αποτελούσε παραβίαση μιας βασικής αρχής των νόμων του πολέμου”, δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη η πρέσβειρα επί του θέματος της παγκόσμιας ποινικής δικαιοσύνης Beth Van Schaack.
Εν τω μεταξύ, ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν απόψε στη Χερσώνα, μια πόλη της νότιας Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικών στρατευμάτων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός.
Η Βρετανία λέει ότι ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα διατηρεί τη δυνατότητα να πλήξει την Ουκρανία
Ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα διατηρεί την ικανότητα να πλήττει ουκρανικούς στόχους, παρά τις απώλειες του αποβατικού πλοίου Saratov και του καταδρομικού Moskva, ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Περίπου 20 σκάφη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, βρίσκονται στην επιχειρησιακή ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε το υπουργείο μέσω Twitter. “Ο πορθμός του Βοσπόρου παραμένει κλειστός για όλα τα μη τουρκικά πολεμικά πλοία, καθιστώντας τη Ρωσία ανίκανη να αντικαταστήσει το χαμένο καταδρομικό Moskva στη Μαύρη Θάλασσα”, πρόσθεσε το βρετανικό υπουργείο.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα την αναφορά.
Στο Κίεβο, μνημείο της σοβιετικής εποχής για τη ρωσο-ουκρανική φιλία καταστρέφεται με εντολή του δημάρχου Βιτάλι Κλίτσκο
Ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, έδωσε εντολή να καταστραφεί σοβιετικό μνημείο αφιερωμένο στη φιλία της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.
Το γιγαντιαίο μνημείο, που αναπαριστούσε έναν ουκρανό κι έναν ρώσο εργαζόμενο, κατεδαφίστηκε.
“Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, όμως το σοβιετικό γλυπτό των δύο εργατών (σύμβολο της ενοποίησης της Ουκρανίας και της Ρωσίας) απομακρύνθηκε”, τόνισε ο κ. Κλίτσκο μέσω της πλατφόρμας Telegram, διευκρινίζοντας ότι οι εργασίες κατεδάφισης έγιναν την Τρίτη.
Αυτό που έπεσε πρώτο ήταν το κεφάλι του αγάλματος που αναπαριστούσε τον ρώσο εργαζόμενο, επισήμανε ο ίδιος. Το συμβολικό στιγμιότυπο αναπαρήγαγαν ουκρανικά ΜΜΕ χθες Τετάρτη.
“Πρέπει να διώξουμε τον εχθρό, τον ρώσο εισβολέα, από τη χώρα μας”, τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.
“Δεν σκοτώνεις τον αδελφό σου. Δεν βιάζεις την αδελφή σου. Δεν καταστρέφεις τη χώρα του φίλου σου. Γι’ αυτό κατεδαφίσαμε αυτό το μνημείο, που είχε φτιαχτεί κάποτε σε ένδειξη της φιλίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας”, σημείωσε ο ίδιος μέσω Twitter.
Επρόκειτο για μέρος τριάδας έργων τέχνης για τη φιλία των δύο λαών, που είχε φιλοτεχνηθεί και εγκατασταθεί το 1982, σημείωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Τότε, η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν μέρος του ίδιου κράτους, ανήκαν στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).
Μια συστάδα μορφών από κόκκινο γρανίτη, η οποία αναπαριστά την ενότητα των δύο λαών, επίσης θα κατεδαφιστεί. Το μόνο τμήμα του ensemble αυτού που θα μείνει άθικτο είναι ένα πελώριο ουράνιο τόξο από τιτάνιο. Θα μετονομαστεί σε “Αψίδα της ελευθερίας του ουκρανικού λαού”, σύμφωνα με τον κ. Κλίτσκο.
Πάντα κατά τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας, περίπου 60 μνημεία, ανάγλυφα και πλακέτες που συνδέονται με τη Σοβιετική Ένωση ή με τη Ρωσία επίσης θα απομακρυνθούν.
Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, τα μνημεία του ηγέτη της επανάστασης των μπολσεβίκων, του Λένιν, που ίδρυσε τη Σοβιετική Ένωση πριν από 100 χρόνια, το 1922, απομακρύνθηκαν ή κατεδαφίστηκαν στα νέα κράτη που ιδρύθηκαν, ανάμεσά τους και στην Ουκρανία.
Πέραν της απομάκρυνσης των μνημείων, μετονομάζονται επίσης δρόμοι του Κιέβου.
Δεν υπάρχει συμφωνία για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι
Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.
“Ο χρόνος της συνάντησης μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών και το πλαίσιο αυτής της συνάντησης δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη”, φέρεται να δήλωσε ο Ποντολιάκ, ο οποίος είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα ελπίζει πως Ζελένσκι και Πούτιν θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.