Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
  • Εγγραφή Χρήστη
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
PolisPost
  • Home
  • Ελλάδα
    • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Sports
  • Polis & Life
  • Υγεία
  • Επιστήμη
  • Γνώμες
  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
PolisPost
Αρχική Επιστήμη Τεχνολογία

Γιατί η Rosatom παραμένει εκτός κυρώσεων;

Γιάννης Κωνσταντινιδης από Γιάννης Κωνσταντινιδης
1 Μαΐου 2022
σε Τεχνολογία
Γιατί η Rosatom παραμένει εκτός κυρώσεων;

Στις 17 Απριλίου μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στελεχών της ρωσικής εταιρείας Rosatom επισκέφτηκε την Αίγυπτο με σκοπό να δει την πορεία των έργων στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ντάμπαα. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Αμζάντ αλ-Ουακίλ, επικεφαλής της Αιγυπτιακής Αρχής για τα Πυρηνικά εργοστάσια.

Ωστόσο, η επίσκεψη δεν είχε απλώς έναν τεχνικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, έστελνε και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Πριν την επίσκεψη είχαν υπάρξει διάφορες φήμες ότι ο σχέδιο για την κατασκευή του εργοστασίου στη Ντάμπαα κινδύνευε να ακυρωθεί εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Αντίθετα, με την επίσκεψη οι δύο χώρες έδειξαν ότι συνεχίζουν να συνεργάζονται οικονομικά και πολιτική. Η Αίγυπτος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να τροποποιήσει διμερείς σχέσεις τις οποίες έχει καλλιεργήσει εδώ και καιρό και η Ρωσία έδειξε ότι συνεχίζει την οικονομική συνεργασία με σχετικά φιλικές χώρες.

Σε αυτό το φόντο η Ρωσία επενδύει ιδιαίτερα στο να δείξει ότι οι μπορεί να προσφέρει ακόμα και εν μέσω κυρώσεων επωφελείς μορφής οικονομικής συνεργασίας σε όσες χώρες δεν εμπλακούν στο σύστημα των κυρώσεων. Γι’ αυτό ήδη από τον Μάρτιο ο Ρώσος πρέσβης στο Κάιρο διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα τηρήσει όλες τις συμφωνίες που έχει αναλάβει.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά την κατασκευή στην Ντάμπαα, που ανήκει στο κυβερνείο της Μάρσα Ματρούχ ενός εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 MW. Το συνολικό κόστος του σχεδίου είναι 30 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ρωσία έχει συμφωνήσει να προσφέρει στην Αίγυπτο ένα κρατικό εξαγωγικό δάνειο ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα καλύψει περίπου το 85% του κόστους του έργου. Η αποπληρωμή του δανείου, με επιτόκιο 3%  είναι σχεδιασμένη να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2029.

Παράλληλα, κατά την επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας συζητήθηκαν και ζητήματα προμήθειας καυσίμου και εξαρτημάτων και για τον δεύτερο ερευνητικό ρωσικό αντιδραστήρα που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2030.

Η Rosatom μια εταιρεία κλειδί στην παγκόσμια αγορά της πυρηνικής ενέργειας

Η περίπτωση της Αιγύπτου δεν είναι η μόνη. Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία, μέσω της κρατικής εταιρείας Rosatom και των θυγατρικών παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικών καυσίμων.

Η Rosatom καταρχάς είναι η εταιρεία στην οποία ανήκουν τα 11 πυρηνικά εργοστάσια που είναι σε λειτουργία στη Ρωσία και τα οποία παράγουν πάνω από το 20% όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, είναι από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στην αγορά της κατασκευής νέων πυρηνικών εργοστασίων, ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τρεις μονάδες στη Ρωσία και 35 μονάδες σε όλο τον κόσμο, με τη συνολική αξία των παραγγελιών της από το εξωτερικό να αγγίζει τα 138 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστική καθώς πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας για τον τύπο αντιδραστήρων που εξάγει (αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος, που χρησιμοποιούν το νερό και σαν ψυκτικό και σαν επιβραδυντή) και οι αντιδραστήρες της έχουν καλή απόδοση.

Χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα αλλά και η Ινδία έχουν επιλέξει τη συνεργασία με τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων.

Το 2019 η Rosatom ήταν η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των πρότζεκτ που είχε στο εξωτερικό, ήταν η πρώτη στον κόσμο ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου (38%) της παγκόσμιας αγοράς, ήταν η δεύτερη εταιρεία στον κόσμο ως προς τα αποθέματα ουρανίου και ως προς την ετήσια παραγωγή ουρανίου, η τρίτη εταιρεία στον κόσμο στην παραγωγή πυρηνικού καυσίμου (16% της παγκόσμιας αγοράς) και βέβαια ήταν η μόνη εταιρεία στον κόσμο με πυρηνοκίνητο στόλο παγοθραυστικών. Από το 2019 έχει την ευθύνη λειτουργίας του πρώτου πλωτού πυρηνικού εργοστασίου στη Ρωσική Άπω Ανατολή.

Ταυτόχρονα, η Rosatom έχει την ευθύνη για τη λειτουργία διαφόρων πυρηνικών εργοστασίων παγκοσμίως, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν και με καύσιμο που προμηθεύει η ίδια η εταιρεία. Ταυτόχρονα, ως σημαντικός παραγωγός ουρανίου εξάγει και στις ίδιες τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η αμερικανική πυρηνική βιομηχανία παίρνει περίπου το μισό ουράνιο που χρησιμοποιεί από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Παράλληλα, όπως και με όλες τις ανάλογες εταιρείες που διαχειρίζονται πυρηνικά καύσιμα, ο ρόλος τους είναι κρίσιμος και για την εφαρμογή όλων των μέτρων που αφορούν τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Και αυτό γιατί κρίσιμα πλευρά αυτών των μέτρων είναι ακριβώς ο έλεγχος πάνω στη διακίνηση εμπλουτισμένου ουρανίου. Εάν η ρήξη ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία επεκταθεί και σε αυτόν τον τομέα τότε σημαντικές πλευρές της παρακολούθησης μέτρων μη διάδοσης θα διακυβευτούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι π.χ. η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εάν ξεκινήσει ξανά σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από τη συνεργασία της Ρωσίας και της Rosatom, αφού η συμφωνία προβλέπει ότι η Ρωσία θα έχει την ευθύνη να αποδέχεται το εμπλουτισμένο ιρανικό ουράνιο που θα είναι πέραν του όγκου που θα επιτρέπει η συμφωνία.

Το δίλημμα των κυρώσεων σε βάρος της Rosatom

Ο κεντρικός ρόλος που παίζει η Rosatom μπορεί να εξηγήσει και γιατί μέχρι τώρα ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ έχουν προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος της, παρά τις κυρώσεις που έχουν τεθεί σε άλλους ενεργειακούς τομείς της Ρωσίας. Μάλιστα, στις ΗΠΑ υπήρξε και συγκεκριμένη πίεση από το λόμπι της πυρηνικής ενέργειας σε αυτή την κατεύθυνση. Η Rosatom επηρεάζεται εν μέρει από τις συνολικότερες κυρώσεις (π.χ. την αποπομπή από το SWIFΤ ρωσικών τραπεζών), όμως δεν έχει δεχτεί στοχευμένες κυρώσεις.

Αλλά και στην ΕΕ, παρότι το Ευρωκοινοβούλιο στο ψήφισμά του στις 7 Απριλίου ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις και στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας και στη Rosatom, μέχρι τώρα δεν έχουν υιοθετηθεί ανάλογα μέτρα.

Βεβαίως στην Ευρώπη το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία σε ζητήματα πυρηνικής ενέργειας, παρότι όχι τόσο προβεβλημένα όσο αυτά που αφορούν το φυσικό αέριο είναι επίσης σύνθετα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγάλη αντιπαράθεση γύρω από τη κατασκευή από τη Rosatom ενός πυρηνικού εργοστασίου στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ως επένδυση προϋπέθετε ότι οι άλλες χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία θα ήθελαν να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από αυτό. Ωστόσο, θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από τις χώρες της Βαλτικής και το πρότζεκτ θα «παγώσει» (αν και όχι πλήρως). Πάντως ακόμη και το 2021 και με δεδομένη την πίεση για απεξάρτηση ιδίως της Πολωνίας από τον γαιάνθρακα, επανήλθε στο προσκήνιο το σχέδιο, αν και με το δεδομένου του πολέμου δεν φαίνεται εύκολο να προχωρήσει.

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν η απόφαση της κυβέρνησης της Τσεχίας να αποκλείσει τη Rosatom από τη διεκδίκηση της παραγγελίας νέου πυρηνικού αντιδραστήρα, ενώ πρόσφατα συμφώνησε να προμηθεύεται πυρηνικά καύσιμα για τα επόμενα 15 χρόνια από την Westinghouse και την Framatom, αντί της Rosatom που προμήθευε μέχρι τώρα.

Από τη μεριά της η Σλοβακία εξακολουθεί να προμηθεύεται πυρηνικά καύσιμα από τη θυγατρικής της Rosatom TVEL.

Από τη μεριά της και η Βουλγαρία, μετά από μια μακρά ιστορία ταλαντεύσεων για το πώς θα εξελίχθεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας (και που περιλάμβανε μια συνεργασία με τη Rosatom που τελικά δεν ευοδώθηκε) φαίνεται να προσανατολίζεται προς την παραγωγή μέσω των μικρών αντιδραστήρων SMR που προτίθεται να κατασκευάσει η αμερικανική NuScale.

Πάντως, η Ουγγαρία έχει κάνει σαφές ότι συνεχίζεται κανονικά η συμφωνία που έχει με την Rosatom για την επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου στο Πακς, με την προσθήκη δύο αντιδραστήρων πεπιεσμένου ύδατος συνολικής ισχύος 1,2 GW.

Πιο ταλαντευόμενη εμφανίζεται η Φιλανδία σε σχέση με το εάν θα συνεχιστεί η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου (πάλι με αντιδραστήρα της Rosatom) στο Χανχικίβι.

Πηγή: in.gr

ShareTweetShare
Προηγούμενο άρθρο

Κατώτατος μισθός: Ανεβαίνει στα 713 ευρώ από σήμερα

Επόμενο άρθρο

ΣχετικάΆρθρα

Εξέγερση των μηχανών; Η ανατριχιαστική στιγμή που ρομπότ ενοχλείται επειδή του αγγίζουν τη μύτη
Τεχνολογία

Εξέγερση των μηχανών; Η ανατριχιαστική στιγμή που ρομπότ ενοχλείται επειδή του αγγίζουν τη μύτη

11 Μαρτίου 2023
Πώς να καταλάβεις ότι έχει πρόβλημα ο Εξωτερικός Σκληρός Δίσκος σου
Τεχνολογία

Πώς να καταλάβεις ότι έχει πρόβλημα ο Εξωτερικός Σκληρός Δίσκος σου

8 Μαρτίου 2023
Κοστίζει να αφήνεις το καλώδιο φόρτισης στην πρίζα χωρίς κινητό
Τεχνολογία

Κοστίζει να αφήνεις το καλώδιο φόρτισης στην πρίζα χωρίς κινητό

5 Μαρτίου 2023
Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας που δεν λειτουργεί στην Ελλάδα
Τεχνολογία

Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας που δεν λειτουργεί στην Ελλάδα

2 Μαρτίου 2023
Τεχνητή νοημοσύνη: Εκατοντάδες βιβλία που γράφτηκαν με το ChatGPΤ εμφανίστηκαν στην Amazon
Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Εκατοντάδες βιβλία που γράφτηκαν με το ChatGPΤ εμφανίστηκαν στην Amazon

25 Φεβρουαρίου 2023
Δέσμη Δράσεων Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ
Τεχνολογία

Δέσμη Δράσεων Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ

20 Φεβρουαρίου 2023
Επόμενο άρθρο

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

“Improvisations”από τον Edi Rama στο Ζάππειο Μεγάρο

Τίποτα δεν είναι δωρεάν – Τι ανταλλάγματα προσδοκά η Κίνα για να βοηθήσει τη Ρωσία

Καζάνι που βράζει η Γαλλία: Αποκλεισμένοι δρόμοι και εγκαταστάσεις πετρελαίου

Εκλογές τον Μάϊο ανακοινώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τσιάρας: Η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού γίνεται κακούργημα από πλημμέλημα

Νέα Σμύρνη: Εξέδιδαν 14χρονη που διαμένει σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων – Τρεις συλλήψεις

PolisPost

Follow us on social media:

  • Επικοινωνία
  • Δήλωση Απορρήτου (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Home

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Welcome Back!

Login to your account below

Ξέχασα τον κωδικό μου

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας

Σύνδεση
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
{title} {title} {title}