Πάνω από 50 μονάδες ήταν η “ζημιά” του Γενικού Δείκτη αυτήν την εβδομάδα, με το χρηματιστήριο Αθηνών να κλείνει την πέμπτη στη σειρά πτωτική συνεδρίαση σήμερα, αρχίζοντας τον Μάιο με τις χειρότερες των προϋποθέσεων και με έναν τραπεζικό κλάδο σχεδόν “πληγωμένο” μετά από οκτώ συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,44% στις 866,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 880,75 μονάδων (-0,87%) και 864,05 μονάδων (-2,75%). Ο τζίρος ανήλθε στα 113,15 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40,87 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,61 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,76%, στις 2.090,96 μονάδες, ενώ στο -2,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.405,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,51% στις 583,30 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,5%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 9,53%.
Τα όμορφα αποτελέσματα όμορφα καίγονται
Οι πωλητές επέστρεψαν με ένταση τον Μάιο υπενθυμίζοντας ότι οι αβεβαιότητες που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα διατηρούν ψηλά το ρίσκο στις επιχειρήσεις και τις οικονομίες, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities στο εβδομαδιαίο σχόλιο του. Η ενεργειακή κρίση, η ανεπάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του κόστους χρήματος επακόλουθα της διάρκειας του πολέμου και της εξάπλωσης της πανδημίας επισκίασαν κάθε άλλη εγχώρια εξέλιξη.
Μετά από ένα εντυπωσιακό σετ αποτελεσμάτων για την χρήση του 2021 με κερδοφορία ρεκόρ και πλούσια μερίσματα οι εισηγμένες ευθυγραμμίστηκαν με την διεθνή τάση αυξάνοντας το βαθμό συσχέτισης με την τάση του εξωτερικού. Ακόμα και οι επιχειρηματικές συμφωνίες ή η φημολογία γύρω από αυτές φαίνεται να πέρασε στο παρασκήνιο καθώς η διάρκεια των επιπτώσεων έχει πλέον προβληματίσει ως προς την δυνατότητα των εταιριών να απορροφήσουν το κόστος παραμένοντας ικανοποιητικά κερδοφόρες.
Αναπόφευκτα η εστίαση έχει μετατοπιστεί στο διεθνή παράγοντα καθώς η τάση υπαγορεύεται από το εξωτερικό και δη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες. Στην εβδομάδα που ξεκινάει εντοπίζονται δύο κομβικές ημερομηνίες: Την Δευτέρα 9 Μαΐου η Κίνα θα ανακοινώσει οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που θα αφορούν και το τοπικό χρηματιστήριο. Την ίδια ημέρα το διεθνές ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στην Ρωσία καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία περιέχει ισχυρούς συμβολισμούς και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Η δεύτερη ημερομηνία σημαντικού ειδικού βάρους για τις αγορές είναι η προσεχή Τετάρτη 11 Μαΐου όπου ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Απριλίου σε Γερμανία και ΗΠΑ. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν αύξηση 8,1% και 8,9% αντίστοιχα ωστόσο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο δομικό κομμάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που πιθανόν να αποτελεί και την βασική ανάγνωση της ανακοίνωσης των δεικτών.
Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μπήκε σε περιπέτειες αφού έχασε την σημαντική στήριξη τιμών στα επίπεδα των 900 μονάδων. Η διάσπαση του διερχόμενου κινητού μέσου των 200 ημερών εκτός του ότι σηματοδότησε την επιστροφή σε πτωτική αγορά, έδωσε επιτάχυνση και συναλλακτικό όγκο στην πτώση με καθολική επικράτηση των πωλητών.
Τα διαδοχικά κλεισίματα στα χαμηλά ημέρας δεν δείχνουν ακόμα αποκλιμάκωση της πίεσης ενώ οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν παρουσιάζουν φαινόμενα υποτιμητικής υπερβολής αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της τάσης ως το επόμενο σημείο στήριξης των 850 μονάδων. Πέριξ αυτού του επιπέδου ενδεχομένως να υπάρξει κάποια αντίδραση η οποία συμπίπτει και με βραχυπρόθεσμες υποτιμήσεις που δικαιολογούν μια κίνηση εκτόνωσης και αποφόρτισης των δεικτών.
Το σενάριο της αλλαγής τάσης πλέον απαιτεί την ανακατάληψη των 900 μονάδων με ανάλογες συναλλαγές που θα απορροφήσουν την προσφορά. Η μεγάλη εικόνα πάντως δείχνει μεταβλητότητα για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι συναλλαγές συνεχίζουν με ένταση και η διάχυση των πωλήσεων έχει απλωθεί σε όλο το ταμπλό, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με απώλειες 5,05%, με τις Eurobank, Alpha Bank, Coca Cola, Titan και Μυτιληναίο να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 4%. Άνω του 3% ήταν οι απώλειες σε Βιοχάλκο, Πειραιώς, ΔΕΗ και Λάμδα και άνω του 2% σε Σαράντη, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.
Η πτώση σε ΟΛΠ, Quest και Τέρνα Ενεργειακή ξεπέρασε το 1%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει στο -0,41%. Στον αντίποδα, η Jumbo και ο ΟΤΕ ήταν οι δύο τίτλοι στον FTSE 25 που έκλεισαν θετικά, αλλά με κέρδη 0,14% και 0,74% αντίστοιχα.