Η Ρωσία ανέφερε την Πέμπτη ότι θα αναγκαστεί να απαντήσει στην απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
“Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
“Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα αντιποίνων, τόσο στρατιωτικο-τεχνικής όσο και άλλης φύσης, προκειμένου να σταματήσει τις απειλές που προκύπτουν για την εθνική της ασφάλεια”, πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
“Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης”, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
“Η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί”
Απειλές εκτόξευσε πάντως και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ λέγοντας ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε “σίγουρα” απειλή για τη Ρωσία.
“Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, “σίγουρα”, σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης “χωρίς καθυστέρηση” στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα “πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας”.
“Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση”, κατέληξε.