Σοβαρά και ευτράπελα
Του Βαγγέλη Μπάκα
Καημένη ειρήνη τι σου έμελλε να πάθεις! Να χάσεις το νόμπελ Ειρήνης και να πάρει η Ρωσία το νόμπελ πολέμου! Ενός πολέμου ο οποίος διεκδικεί τον αφανισμό του ανθρωπίνου γένους, και όχι μόνο!
Πολύ μέταλλο αυτό το μετάλλιο πολέμου! Αεροπλάνα, τανκ, κανόνια, πολυβόλα κλπ. Το στυλό της ειρήνης καλείται να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα συμβατικά διαβολεμένα εξοντωτικά εργαλεία. Κι αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει κι εκείνα τα χοντρά πειρηνικά, (ορθογραφικό λάθος κι αυτό) θα επιβιώσουν μόνο τα κολεόπτερα! Κάποια ζούζουλα τα οποία θα χαίρουν άκρας ευτυχίας αφού δεν θα υπάρχουν πλέον κινέζοι για να τα καταβροχθίσουν!
Η διατάραξη όμως της ειρήνης ενός τόπου δεν απαιτεί αποκλειστικά κάποιο πόλεμο! Υπάρχει και ο ειρηνικός πόλεμος! Κάθε φορά που έχουμε ένα ντέρμπι ακονίζουν όλοι τα μαχαίρια, και ενίοτε τα χρησιμοποιούν δολοφονικά! Κι όταν πρόκειται για ομιλία των αρχηγών των κομμάτων, τότε ο πόλεμος θυμίζει Αρτανιάν, αφού διασταυρώνουν τα ξίφη. Ποιος είναι αυτός ο οποίος έχει ξεχάσει τον καθημερινό νυχτερινό πόλεμο στα Εξάρχεια με εκείνες τις φωτιές τύπου φανών αποκριάς! Ποιος δεν θυμάται τι γινότανε με τις καταλήψεις, το χτίσιμο ή γκρέμισμα των τοιχίων των πανεπιστημίων, και τον εξευτελισμό των καθηγητών! Ποιος δεν θυμάται τον εναγκαλισμό του φονιά Κουφοντίνα, με τις εξόδους του να προκαλούν το κοινό αίσθημα του λαού! Να γιατί δεν θα συγκρίνω ποτέ το έργο Γεροβασίλη-Παπακώστα, με αυτό του Χρυσοχοϊδη και του Θεοδωρικάκου. Παρόλα αυτά η βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, η οποία ήταν επί τριάντα τέσσερα συναπτά έτη υπό κατάληψη αναρχικών κλπ. θυμίζει το γεφύρι της Πάργας. Ολημερίς το χτίζουμε! Κι ολονυκτίς γίνεται μπάζα!
Να γιατί θεωρώ απίθανο να εκλεγεί ο κύριος Τσίπρας πρωθυπουργός! Τόσο απίθανο, όσο για να κάνει κάποιος καρδιοχειρουργός μεταμόσχευση καρδιάς ελέφαντα σε μελίτακα!
Εκτός κι αν τον καλέσουν οι αμερικανοί να του αναθέσουν ακόμα μια εντολή, ειδικού σκοπού, σαν κι αυτού της αναγνώρισης των σκοπιανών σε Μακεδόνες. Να του αναθέσουν την παράδοση της νότιας Ηπείρου στην Albania. Πόσο Αλμπάν’ς όμως πρέπει να είναι κάποιος για να το κάνει αυτό! Να γιατί αποκλείω την εκδοχή αυτή!
Υ.Γ. Μια τόσο μεγάλη και ισχυρή χώρα σαν την Αμερική γιατί να κυβερνάται από νάνους! Ποιος θα μου δώσει κάποια απάντηση! Ο Τραμπ, μπορεί να ήταν θηρίο σωματικά, αλλά νάνος πνευματικά. Ήταν ο μόνος ο οποίος κατάφερε να μαυρίσει και να αμαυρώσει τον Λευκό Οίκο! Λίγο έλειψε να τον κάνει και οίκο ανοχής με τους πειρατές του! Σαν αυτούς της Καραϊβικής.
Ο Μπάντεν (Πάιτεν κατά Ιγνατίου) μου θυμίζει άνθρωπο ο οποίος διαβαίνει τον Ρουβίκωνα. Αυτό μου θυμίζει το περπάτημά του. Σαν να περνάει κάποιο ποταμάκι πατώντας με τις μύτες των ποδιών του επάνω στις κροκάλες!
Ας ευχηθούμε πως θα ικανοποιήσει όλα τα εθνικά αιτήματά μας, φορτώνοντας τον πρωθυπουργό με ειρηνικά δώρα και όχι μόνο με αεροπλάνα! Δεν έχουμε άλλα λεφτά. Μας τα φάγανε τα καύσιμα με την ακρίβεια. Χθες έβαλα, από συνήθεια, είκοσι ευρώ βενζίνη και στο δεύτερο δρομολόγιο για το χωριό άναψε το λαμπάκι! Αυτό ήταν ένα! Τα δικά μου όμως λαμπάκια στο μυαλό θυμίσανε Χριστουγεννιάτικο δένδρο! Μήπως θα έπρεπε να πάρω ποδήλατο! Να ικανοποιήσω και ένα απωθημένο, εξ απαλών ονύχων, όνειρο! Θα περιμένω μέχρι τις επόμενες εκλογές. Τότε που κατεβαίνουν όλοι υποψήφιοι. Και μόλις ανεβούν, μπαστακώνονται στην καρέκλα και δεν λένε να το κουνήσουν. Κούνια που σας κούναγε!