Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
  • Εγγραφή Χρήστη
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
PolisPost
  • Home
  • Ελλάδα
    • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Sports
  • Polis & Life
  • Υγεία
  • Επιστήμη
  • Γνώμες
  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
PolisPost
Αρχική Πολιτισμός Μουσεία

«Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα»

Γιάννης Κωνσταντινιδης από Γιάννης Κωνσταντινιδης
17 Μαΐου 2022
σε Μουσεία
«Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα»

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος (ΕΜΕ), σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο (ΕΜ), με ιδιαίτερη χαρά ανακοίνωσε την έναρξη της νέας και εξαιρετικά σημαντικής περιοδικής έκθεσης με τίτλο: «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα».

Η ιδέα της έκθεσης βασίστηκε στην -βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών (2019)- έντυπη επιστημονική έκδοση υπό τον τίτλο, Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG)-Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα και τεκμηριώνει την ύπαρξη και παρουσία Εβραίων στον Ελλαδικό χώρο από το τέλος του 4ου π.χ. αιώνα, αναδεικνύοντας έτσι το εβραϊκό στοιχείο στην Ελλάδα σε μια από τις αρχαιότερες καταγεγραμμένες εβραϊκές εγκαταστάσεις της Ευρώπης.

Η εν λόγω έκθεση αποτελεί και την πεμπτουσία της ύπαρξης και αποστολής του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, γιατί το επιγραφικό σύνταγμα εντάσσεται στον πυρήνα των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΜΕ, που εστιάζουν στην καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση των άυλων και υλικών τεκμηρίων του αρχαιολογικού και ιστορικού παρελθόντος των Ελλήνων Εβραίων και γιατί αποτελεί την κορωνίδα μιας συνεχούς, κοπιώδους αλλά και συγκλονιστικής προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε το έτος 2000, και αγγίζει σήμερα ένα ώριμο σημείο, με την παρουσίαση των συγκεκριμένων επιγραφικών τεκμηρίων.

Συγκεκριμένα, τα εκθέματα στο Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες, καλύπτοντας όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, θρησκευτικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής των εβραϊκών κοινοτήτων της ύστερης αρχαιότητας. Η πρωτότυπη «ανάγνωση» που προτείνει αυτή η διπλή παρουσίαση στον επισκέπτη, έγκειται στην εξερεύνηση της πρώιμης εγκατάστασης των Εβραίων στην Ελλάδα, όχι ως ένα μεμονωμένο ιστορικό γεγονός, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου ιστορικού, γεωγραφικού και χρονολογικού πλαισίου, τονίζοντας και αναδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, την πολυπολιτισμικότητα της Ελλάδας.

Επίσης, η έκθεση, πέρα από την ανάδειξη του παρελθόντος, φιλοδοξεί να συμβάλει και στη δημιουργία ενός ζωντανού ερεθίσματος έμπνευσης και διαλόγου με το παρόν. Στο πλαίσιο αυτό, στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσιάζεται η έκθεση τέχνης με τίτλο «Τέχνη της Μνήμης και της Μνημόνευσης», υπό την επιμέλεια του Βίκτωρ Κοέν, προτείνει μια νέα ανάγνωση του αρχαιολογικού υλικού, μέσα από τη σύγχρονη ματιά δέκα καλλιτεχνών από τον κόσμο των καλών και των εφαρμοσμένων τεχνών.

Η αρχαία επιγραφική τέχνη, ως μια πρώιμη μορφή σχεδιασμού, επανακαθορίζεται ως νέο σημείο αναφοράς μέσα από τα έργα των σύγχρονων επιγόνων της από ένα ευρύ φάσμα μορφών τέχνης από το χώρο του σχεδιασμού. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο σχεδιαστής γραμματοσειρών Γιάννης Καρλόπουλος, ο βιομηχανικός σχεδιαστής Ανδρέας Βαρώτσος, οι καλλιτέχνες Άρτεμις Αλκαλάη, Ξενής Σαχίνης και Κατερίνα Ζαφειροπούλου, το εικαστικό δίδυμο Kalos & Klio και οι φωτογράφοι Άρις Γεωργίου και Μαρίλια Φωτοπούλου. Την έκθεση ολοκληρώνει πίνακας του εικαστικού Μωρίς Γκανή (1973-2019) – στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η έκθεση.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ έχει χρηματοδοτηθεί κυρίως από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Τα σπονδυλωτά εγκαίνια έλαβαν χώρα ως εξής: Δευτέρα 16/05 στις 18:00 στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (Νίκης 39, Αθήνα), παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη,(η οποία απηύθυνε  σύντομο χαιρετισμό),καθώς και του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ. Ερνστ Ράιχελ. Η τελετή συνεχίστηκε στις 19:00 στο χώρο του Επιγραφικού Μουσείου (Τοσίτσα 1, Αθήνα).

Ανοίγοντας την έκθεση η Διευθύντρια του ΕΜΕ κα Ζανέτ Μπαττίνου δήλωσε ότι «η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα δουλειάς πολλών ετών και στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή επιλεγμένων ιστορικών και αρχαιολογικών τεκμηρίων των Εβραίων της Ελλάδας, από το τέλος του 4ου π.κ.ε./π.Χ. έως και τον 15ο αι., ενώ αναφερόμενη στην έκθεση τέχνης με τίτλο «Τέχνη της Μνήμης και της Μνημόνευσης» προσέθεσε ότι αποτελεί «μια απόπειρα επικοινωνίας με τα συγκεκριμένα κατάλοιπα ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια και προτείνει μια νέα ανάγνωση του αρχαιολογικού υλικού, μέσα από τη σύγχρονη ματιά δέκα καλλιτεχνών από τον κόσμο των καλών και των εφαρμοσμένων τεχνών».

Ο Πρόεδρος του ΕΜΕ κ. Μάκης Μάτσας παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια δήλωσε συγκινημένος ότι «σήμερα με την έκθεση αυτή εκπληρώνεται ένα παλιό μου όνειρο». Και συνέχισε τονίζοντας ότι η έκθεση είναι εμπνευσμένη από την πολυετή έρευνα και την δημιουργία του «Συντάγματος Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα» την οποία οραματίστηκε η Διευθύντρια του Μουσείου και η οποία μετά από 20 χρόνια επίπονης εργασίας παραδόθηκε το 2018 στο παγκόσμιο κοινό. Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «έκθεση έχει πολυσήμαντη αξία διότι, αφ’ ενός μεν τεκμηριώνει την ύπαρξη και παρουσία Εβραίων στον ελλαδικό χώρο από το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, αναδεικνύοντας έτσι το εβραϊκό στοιχείο στην Ελλάδα ως μια από τις αρχαιότερες εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης, αλλά  ταυτόχρονα αναδεικνύει το πολιτισμικό παρελθόν της πατρίδας μας, της Ελλάδας». Ο κ. Μάτσας στη συνέχεια δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς την Υπουργό αλλά και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και του Επιγραφικού Μουσείου για την προετοιμασία και το δανεισμό του πολύτιμου αρχαιολογικού υλικού, αλλά και για την σταθερή και συνεχή υποστήριξη.

ANGELOS LABROPOULOS

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε τις επιγραφές «ως ‘λαλούντες λίθους’, δηλαδή το πιο άμεσο τεκμήριο ιστορικότητας ενός χώρου και του φορέα που φέρει τη γλώσσα και τη γράφει. Σύμφωνα με την Υπουργό, «η μεγαλύτερη σημασία της έκθεσης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι καταδεικνύει ιστορικά ότι η διαφορετικότητα όχι μόνο δεν εμποδίζει τη συνύπαρξη, αλλά αντίθετα συνιστά παράγοντα εμπλουτισμού που διευρύνει τα θεμέλια ενισχύει την προσαρμοστικότητα της κοινωνίας και εν τέλει αυξάνει τη συνοχή και την αυθεντικότητά της». Επίσης τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της έκθεσης από μουσειολογικής άποψης  «καθώς χαρακτηρίζεται από  πρωτότυπη σε σύλληψη διττή διάρθρωση,  η πρώτη από μοναδικής ιστορικής σημασίας εβραϊκά τεκμήρια που ρίχνουν φως στις εκφάνσεις της θρησκευτικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των εβραίων και των τοπικών κοινοτήτων τους από την αρχαιότητα μέχρι την τουρκοκρατία και η δεύτερη η οποία προσφέρει μια πολυφωνική αφήγηση και μια διαλογική σχέση με το παρελθόν.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ. Ράιχελ τόνισε ότι η έκθεση «είναι μια εξαιρετική επιβεβαίωση της λατινικής παροιμίας verba volunt scripta manent (τα λόγια πετάνε, οι λέξεις μένουν) οπότε η κατανόηση του παρελθόντος θα ήταν τελείως διαφορετική αν δεν είχαν ανακαλυφτεί αυτές οι επιγραφές. Ο Δρ. Ράιχελ συμπλήρωσε ότι «εκθέσεις όπως αυτή μας θυμίζουν ότι οι Εβραίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας από την αρχαιότητα, καθώς η συμβολή τους στην πνευματική σκέψη και τις τέχνες στην πολιτική και την οικονομία έχουν διαμορφώσει και εμπλουτίσει την κοινή μας ευρωπαϊκή ταυτότητα».

ANGELOS LABROPOULOS

Τέλος, ο Διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου, Δρ. Αθανάσιος Θέμος αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο μουσείων λέγοντας ότι η «η συνεργασία αυτή έχει και μια ακόμα διάσταση, εκείνη της κατάδυσης του επισκέπτη στον ιστορικό χρόνο και την ανάδυσή του στη σύγχρονη τέχνη μέσω των αρχαίων μνημείων», ενώ συμπλήρωσε ότι «η έκθεση αυτή αναφέρεται κατ᾽ουσίαν στην πολυπολιτισμικότητα».

Τη συνολική έκθεση «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα» συνοδεύει η ψηφιακή έκδοση (e-book) του επιγραφικού συντάγματος, προκειμένου ο επισκέπτης να αποκτήσει οπτική στην πλήρη έκταση του διαθέσιμου υλικού.

Επίσης, η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Τέχνη της Μνήμης και της Μνημόνευσης» συνοδεύεται από ένα δίγλωσσο κατάλογο καθώς και μια δίγλωσση έκδοση με τίτλο «Οι Εβραίοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» του ομότιμου καθηγητή Nicholas de Lange, σχετική με την ιστορία και αρχαιολογία των Εβραίων της ύστερης αρχαιότητας και του Βυζαντίου.

Προβλέπονται επίσης και ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωση παραδόθηκε στο ΕΜΕ από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με φροντίδα της Διευθύντριας Σταυρούλας Φωτοπούλου, το Σήμα Πιστοποίησης/Αναγνώρισης, διάκριση την οποία το Μουσείο είχε πετύχει το 2020, αλλά λόγω της πανδημίας το Σήμα είχε παραδοθεί μόνο ψηφιακά.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Πηγή: naftemporiki.gr

ShareTweetShare
Προηγούμενο άρθρο

Δύσκολες ώρες για τον κινεζικό «δράκο»

Επόμενο άρθρο

Athens Jazz με γυναικείο πυρήνα

ΣχετικάΆρθρα

«Η ημέρα της Εαρινής Ισημερίας και τα σχέδια του Μουσείου Δροσίνη»
Πολιτιστικά

«Η ημέρα της Εαρινής Ισημερίας και τα σχέδια του Μουσείου Δροσίνη»

24 Μαρτίου 2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας: ένα κόσμημα της ιστορίας μας!
Πολιτισμός

Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας: ένα κόσμημα της ιστορίας μας!

11 Μαρτίου 2023
«Το Μουσείο Δροσίνη γιόρτασε την Κοπή της Βασιλόπιτας στο  ζαχαραπλαστείο Βάρσο της Κηφισιάς»
Πολιτιστικά

«Το Μουσείο Δροσίνη γιόρτασε την Κοπή της Βασιλόπιτας στο ζαχαραπλαστείο Βάρσο της Κηφισιάς»

6 Φεβρουαρίου 2023
«Μνεία στον Ποιητή Δροσίνη για το Μήνα Φλεβάρη»
Πολιτιστικά

«Μνεία στον Ποιητή Δροσίνη για το Μήνα Φλεβάρη»

1 Φεβρουαρίου 2023
“Η Έλλη Δρούλια μιλάει για το Μουσείο Δροσίνη”
Πολιτιστικά

“Η Έλλη Δρούλια μιλάει για το Μουσείο Δροσίνη”

4 Ιανουαρίου 2023
«  Η Έκθεση ,Η Αγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας  στο ΕΜΣΤ »
Πολιτιστικά

« Η Έκθεση ,Η Αγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας στο ΕΜΣΤ »

22 Δεκεμβρίου 2022
Επόμενο άρθρο
Athens Jazz με γυναικείο πυρήνα

Athens Jazz με γυναικείο πυρήνα

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

Ανησυχία για την υγεία του Πάπα Φραγκίσκου – Δεκάδες δημοσιογράφοι έξω από το νοσοκομείο

Έρχεται νέος γύρος αυξήσεων τιμών στα σούπερ μάρκετ

Τέμπη: Ποιους «δείχνει» ως υπαίτιους της τραγωδίας ο επιθεωρητής

Παρουσίαση δημιουργιών του Κώστα Μεσάρη και της Άννας Κυπριάδη

Σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Κεντάκι – Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Κορωνοϊός: Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης

PolisPost

Follow us on social media:

  • Επικοινωνία
  • Δήλωση Απορρήτου (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Home

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Welcome Back!

Login to your account below

Ξέχασα τον κωδικό μου

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας

Σύνδεση
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
{title} {title} {title}