Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε περισσότερες από 40 πόλεις στις ανατολικές περιοχές Ντονμπάς και Λουχάνσκ, ανακοίνωσε ο στρατός της Ουκρανίας, σύμφωνα με το BBC.
“Οι κατακτητές έπληξαν περισσότερες από 40 πόλεις στην περιοχή του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, καταστρέφοντας ή προκαλώντας ζημιές σε 47 μη στρατιωτικές τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων 38 σπίτια και ένα σχολείο. Ως αποτέλεσμα αυτού του βομβαρδισμού πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίστηκαν”, ανέφερε στο Facebook η Κοινή Επιχειρησιακή Δύναμη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Τον τελευταίο μήνα, η Ρωσία έχει εστιάσει στην ανάληψη του πλήρους ελέγχου της περιοχής του Ντονμπάς.
Η Ρωσία έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή, επιτιθέμενη από τρεις πλευρές σε μια προσπάθεια να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις που κρατούν αντίσταση στις πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. Η πτώση τους θα άφηνε ολόκληρη την επαρχία Λουχάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο, έναν βασικό πολεμικό στόχο του Κρεμλίνου.
Η αστυνομία της Λισιτσάνσκ θάβει δεκάδες νεκρούς σε ομαδικό τάφο
Η αστυνομία έθαψε τουλάχιστον 150 ανθρώπους σε ομαδικό τάφο στην πόλη Λισιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, μέσω Telegram.
Εξήγησε ότι θα γίνει κανονική ταφή των ανθρώπων αυτών μετά τον πόλεμο και πρόσθεσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναγκάζει την αστυνομία να αναλαμβάνει διάφορους ρόλους που δεν είναι δική της ευθύνη, συμπεριλαμβανομένου αυτού των νεκροθαφτών.
Στον ομαδικό τάφο βρίσκονται θύματα των βομβαρδισμών του ρωσικού πυροβολικού και άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια, σύμφωνα με τον κ. Χαϊντάι.
Βίντεο εικονίζει πτώματα σε λευκούς σάκους με ετικέτες που αναγράφουν τα ονόματά τους καθώς ενταφιάζονται.
Σύμφωνα με τον κ. Χαϊντάι, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το 95% της ομπλάστ (περιφέρειας) Λουγκάνσκ, η κατάσταση είναι “πάρα πολύ άσχημη”.
Οι πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ, που είχαν περίπου 100.000 κατοίκους η καθεμία πριν από τον πόλεμο, παραμένουν στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων αλλά βομβαρδίζονται εδώ και μέρες.
Απομένουν περίπου 40.000 πολίτες στην περιοχή, ελάχιστοι από τους οποίους θέλουν να φύγουν παρά τον κίνδυνο, πάντα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.