ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΕΣ ’’ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ‘’ από την ΑRT WAY ΣΤΟΝ Πολυχώρο των εκδόσεων Όστρια.
Η ART WAY και ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ παρουσίασαν την ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ με ΘΕΜΑ :«ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ» στο Πολυχώρο των εκδόσεων Όστρια Χέυδεν 3, Αθήνα από τις 22 ως τις 28 Μαΐου 2022.
‘’’Έργα που κινούνται σε μια λεπτή ισορροπία , μεταξύ μιας πραγματικότητας εκτός ορίων παρουσιάζονται στην έκθεσή μας. Έργα που έχουν να διηγηθούν το καθένα μια ιστορία και συνθέτουν μέσα από πινελιές και χρώματα πολλαπλές μεταμορφώσεις της ανθρώπινης ταυτότητας, υπαρξιακά άγχη και αναζητήσεις καλώντας το θεατή να δώσει τις δικές του απαντήσεις για το κατά πόσο ότι συμβαίνει γύρω μας είναι απόδειξη της ύπαρξής μας. Οι καλλιτέχνες μας επί της ουσίας καλούν το κοινό στη συγκεκριμένη έκθεση να επικοινωνήσει μαζί τους με ένα τρόπο ξεχωριστό και να μοιραστούν εμπνεύσεις που βαδίζουν σε μια ποικιλόμορφη και διαφορετική εικαστική άποψη γεμάτη βάθος πολυπλοκότητα που εμπεριέχει εντός της ιδιαίτερη συναισθηματική δυναμική των απεικονιζόμενων θεμάτων στους πίνακες που μας παρουσιάζουν. Αφηγήσεις εκτός ορίων, πολυεπίπεδες όπου ο κάθε καλλιτέχνης μέσω των έργων του μας μεταφέρει μέρη της ιστορίας της ζωής του συνολικά ή μια περίοδό της, προσωπικές εμπειρίες, βιώματα, στιγμές και γεγονότα.
Αφηγήσεις που το κοινό αντίστοιχα τις προσεγγίζει με ευαισθητοποιημένο τρόπο μέσω της αφαίρεσης και της σύνθεσης της σκέψης του κάθε καλλιτέχνη, Αφηγήσεις εκτός ορίων ένας τρόπος να λυτρωθούμε και να γεννηθούμε εκ νέου. Αξίζει να το ζήσουμε’’ αναφέρουν για την έκθεση η Αφροδίτη Δρακοπούλου-Σάρδη-Επιμέλεια έκθεσης-Δημόσιες σχέσεις και ο Κωνσταντίνος Λαγός-Δημόσιες σχέσεις κιν. 6998-187749
ΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ήταν οι :ΓΑΛΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Σχεδιαστής μόδας –Εικαστικός),ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ (Ιστορικός Τέχνης –Εικαστικός),ΣΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Πρόεδρος ΑRT WAY- Εικαστικός – Επιμελητής),
ΤΖΙΖΜΕΤΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ (Εικαστικός)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΄΄ήταν οι :
ΓΩΝΙΩΤΑΚΗ ΦΙΛΙΑ,ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΡΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ,
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ,ΖΙΧΝΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ Γ. ΚΥΡΙΑΚΗ,KAΡΑΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΘΩΜΑΣ,
ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΣ ΚΩΣΤΑΣ,ΚΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΟΜΠΙΤΣΑ ΜΑΡΚΕΛΑ,ΛΑΡΔΑ-ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ ΕΦΗ,ΜΑΡΟΥΛΗ ΜΑΡΙΛΥ,ΜΑΥΡΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ,ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ,ΜΠΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ,POOULAKI DEMIA (ΠΟΥΛΑΚΗ ΝΤΕΜΙΑ)
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΡΟΛΙΝΑ,ΤΖΙΑΜΠΑΖΛΗ ΕΦΗ
ΦΩΚΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ,ΧΑΤΖΗΑΣΛΑΝ ΦΩΤΗΣ.
Με την ιδιότητα του συνεργάτη -ιστορικού τέχνης της ART WAY επεσήμανα για τις παρούσες καταθέσεις των δημιουργών :”Tα έργα αποκάλυπταν την συστηματική προσπάθεια, τους προβληματισμούς και τις διαφοροποιήσεις προς το θέμα των δημιουργών όσο και την μορφή των συνθέσεων, διατηρώντας, την αυτοτέλεια των ολοκληρωμένων συλλήψεων στην εκτέλεση. Η πληθωρικότητα των εικόνων διαπερνούσε κάθε ρεαλισμό με επικείμενες κατευθύνσεις που εμπλούτιζαν τις συγκροτημένες εκφράσεις του λυρικού συντονισμού .Μετουσίωναν αρμονικά τις έννοιες της κινητικότητας των διευκρινισμένων ανασυνθέσεων .
Οι δημιουργίες αποτύπωναν την μνήμη με εύληπτες φάσεις ζωντάνιας και ζωντανής φύσης σε ένα οδοιπορικό ταξίδι που βασίζεται σε συνδυασμούς εκτόνωσης και με μια άλλη εξήγηση σε έναν ενδιαφέροντα περίπατο σε δομικές πρακτικές .Η διαδικασία εξέθετε επιλογές που επιφύλασσαν εκπλήξεις στον τομέα της διαδρομής προς το μεταίχμιο του αναμενόμενου. Η συγκυρία των προκλήσεων και των αποκλίσεων παρατίθετο από τις επεξεργασίες .
Προσδιόριζε την διάσταση μιας τεχνικής θεώρησης που γίνονταν ελεύθερα δημόσιος στοχασμός. Προσιδίαζε με αναγνωστική και αναγνωριστική πρόσληψη καθοδηγήσεις με αυτοματισμό μιας σκόπιμης πορείας ,με σαφή σχεδιαγράμματα πληθωρικότητας που απηχούσαν σε πλαίσια με παρατηρήσεις. Διακρίναμε ως κοινό με εκτενή τρόπο συμπλεύσεις και αναιρέσεις. Επιχειρήθηκαν αναλύσεις με ορθολογιστικό πνεύμα περιπτωσιακής σχεδίασης .
Η απόλυτη αντίληψη των εκθεμάτων ανέπτυσσε μια διαλεκτική σχέση με την διαχρονικότητα των εναλλαγών της συσκεόμενης και ατέρμονης διαστολής .Ο πυρήνας των εμπνεύσεων πρόβαλε τα ερεθίσματα των προδιαγραφών μιας μελέτης που κωδικοποιούσε τις ταυτίσεις της ζωογόνησης προκειμένου να ανατάσσει συναισθήματα της αναγνωρίσιμης συγκομιδής .
Με προσήνεια οι καταθέσεις της έκθεσης άνοιγαν διαγώνιους ευλάβειας και σεβασμού απέναντι στον δυναμισμό των ποικίλων τεχνοτροπιών . Σταχυολογούσαν ευφρόσυνες διαθέσεις με σεβαστικούς ιριδισμούς .Η προσηλωμένη αφοσίωση τους στο συγκεκριμένο ιδανικό αντικείμενο εμπεριείχαν εμβληματικά συνειρμούς και καθαρμούς λύτρωσης. Στόχευαν στην προώθηση μιας αναγκαιότητας που συνυπήρχε με την πνευματική αέναη στάση .Στα εκθέματα τονίζονταν η αύρα της παντοδυναμίας του διάπλατου και τεράστιου ορίζοντα .Με βαθύ υπολογισμό και συλλογισμό επεξεργάζονταν οι πυκνώσεις που αναδύονταν από τα ηθογραφικά χαρακτηριστικά της σχεδιαστικής ευμένειας. Tα σχέδια , οι εικονογραφίες και οι ελαιογραφίες είχαν διαφοροποιημένες αλλά και παρόμοιες διαστάσεις , που επισυνάπτονταν. Οι ενότητες μεταλλάσσονταν μέσω μιας αισθητική διεύρυνσης που η πλήρους σχηματοποίηση της δρούσε προσθετικά με την δυναμική της χειρονομιακής πινελιάς. Μορφοποιούσε καθοριστικά τις επιβεβλημένες επιφάνειες. Τα επιτεύγματα της συγκεκριμένης γραφής παρέπεμπαν έντονα σε υποθέσεις με εικόνες και σύμβολα που ανέλυαν την στάση των περιόδων απέναντι στην ιστορικότητα . Συμπερασματικά εμφανίζονταν σε ένα διαμορφωμένο εικονιστικό λεξιλόγιο με σήματα που επέτρεπαν να δομούνται δέσμες με πολλαπλές σημασίες που συνδέονταν με συνειδητές εμπειρίες και ενθυμήσεις σε λειτουργία.
Για να αξιολογήσουμε επαρκώς τις μεστές και πρωτότυπες θεματογραφίες πρέπει να φωτίσουμε το γεγονός πως οι δημιουργοί τους με ενεργή διαδικασία προώθησαν και επέτρεψαν να αναπτυχθεί ένας έντονος διάλογος με επιπτώσεις στην διαμόρφωση του πλαστικού ιδιώματος, στον οποίο υπήρξε μια βαθιά τάση έρευνας και πειραματικής μεθόδευσης προς την παραγωγή . Αξιοποιώντας τα παρόντα στοιχεία με δεξιοτεχνία κινήθηκαν πέρα από την επιφανειακή προσέγγιση .Συγκρότησαν μια εμπνευσμένη ελκυστική στοιχειοθέτηση που προκαλούσε την προσοχή του φιλότεχνου κοινού καθώς το εξοικείωναν κυρίως με την παραστατική ζωγραφική και με τις σύγχρονες τάσεις .
Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ, Κοτσαφτόπουλος Γιάννης, τηλ. 211-2136882
Email: ostriavivlio@gmail.com