Στο τουρκικό αφήγημα περί παράνομης στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών του Αιγαίου επανέρχεται σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Σε εκτενές δημοσίευμά του στοχοποιεί και κατασκοπεύει την Ψέριμο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
“Το πρακτορείο Anadolu έχει καταγράψει τον οπλισμό της Ελλάδας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και την παρουσία στρατιωτών στο νησί Keçi (Ψέριμος), 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Αλικαρνασσού”, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “υπάρχουν ορισμένες βραχώδεις περιοχές, νησιά και νησίδες με αβέβαιο καθεστώς στην περιοχή” και ειδικότερα για την Ψέριμο ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι στη λίστα με τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην πρόσφατη επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη.
“Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η οποία είχε ευρεία κάλυψη στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Μητσοτάκης ανάρτησε στον λογαριασμό του στα social media την ελληνική σημαία που σχεδιάστηκε στο νησί, με τη σημείωση “Το μπλε του Αιγαίου συναντά το μπλε της σημαίας”, γράφει το Anadolu.
Όπως γράφει το δημοσίευμα που συνοδεύεται από βίντεο και φωτογραφίες: “Στο νησί Ψέριμος υπάρχει ελικοδρόμιο που φαίνεται εύκολα από τις βάρκες, τα γιοτ και τα πλοία που περνούν, από την πλευρά της θάλασσας, ένα τσιμεντένιο φράγμα φράζει το δρόμο. Επίσης υπάρχουν φρουρά, παρατηρητήρια, πομποί, δεξαμενές νερού και συστήματα ηλιακής ενέργειας.
Στην περιοχή υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες με στολές παραλλαγής γύρω από πέτρινες κατασκευές που θυμίζουν χαρακώματα ή καταφύγια. Ενώ φαίνεται ότι κάποιοι στρατιώτες ξεκουράζονται μπροστά από τις δομές, άλλοι στρατιώτες που περιπολούν τραβούν την προσοχή.
Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι υπάρχει άλλο ένα ελικοδρόμιο. Το γεγονός ότι ο δρόμος που οδηγεί στην περιοχή αυτή είναι επίσης κλειστός με σιδερένια εγκάρσια φράγματα αποτυπώνεται στις φωτογραφίες”.
“Βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα”
Το πρακτορείο -μη μπορώντας να κρύψει την ενόχλησή του για την ελληνική σημαία της Ψερίμου- γράφει ότι “η ελληνική σημαία που έχει χαραχτεί στο νησί αξιολογείται ως προσπάθεια δημιουργίας της αντίληψης ότι το νησί είναι ελληνική γη στους περαστικούς”.
Η προκλητικό του Anadolu συνεχίζεται καθώς υποστηρίζει ότι “η Ψέριμος βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα”.
Παράλληλα αναφέρει ότι “η προσπάθεια της Ελλάδας να τοποθετήσει στρατιώτες στο νησί έχει ιστορία τουλάχιστον 10 ετών”.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: thetoc.gr