Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής της έντασης με την Τουρκία και τόνισε ότι αν η Άγκυρα ακολουθήσει τον δρόμο της κλιμάκωσης και όχι εκείνον του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, θα απομακρυνθεί περαιτέρω από την οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα οδηγήσει στη λήψη κάποιων μέτρων.
Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:
Ο πρωθυπουργός αρχικά αναφέρθηκε στο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, αλλά και στο υπό εξέταση αίτημα της Γεωργίας. Τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη στέλνει στον ουκρανικό λαό ένα μήνυμα αισιοδοξίας, στη μάχη που δίνει για επιβίωση.
Αναφερόμενος στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι χώρες αυτές ανήκουν στην οικογένεια της Ευρώπης.
Για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι δεν έχει να πει πολλά και ότι καλύπτεται από τη δήλωση στήριξης των Ευρωπαίων. Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει. Ο ένας είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο δεύτερος ο δρόμος της κλιμάκωσης, που προφανώς θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης κάποιων μέτρων.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιβεβαίωσε τα σενάρια, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έχει πολλά ακόμα να κάνει και ότι κανένας υπουργός δεν έχει κατεβάσει το μολύβι. «Δεν μπορώ να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας», είπε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, είπε ότι η χώρα οφείλει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη σε κάθε περίπτωση. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η κατάσταση δεν θα πάει στα άκρα, καθώς κάτι τέτοιο δεν συμφέρει ούτε τη Ρωσία.
Όσον αφορά την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση και ότι κάθε κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τους πολίτες της. Τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, ήταν δυνατό να εφαρμοστούν διότι η χώρα μας επανήλθε σε δημοσιονομική κανονικότητα. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα, διότι έχει αποδειχθεί ότι τα οριζόντια μέτρα δεν αποδίδουν».
Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:
«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία και με προοπτική στην Γεωργία και την Βοσνία. Στέλνει το μήνυμα πως η θέση της Ουκρανία είναι στην Ευρώπη εφόσον βεβαίως υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα. Είναι σημαντικό το μήνυμα της Ευρώπης χωρίς να νοθεύσει την περιπλοκότητα της ενταξιακής διαδικασίας.
Επανέλαβα, την πάγια θέση της χώρας πως τα δυτικά Βαλκάνια έχουν θέση στην Ευρώπη, αλλά και οι χώρες αυτές να προχωρήσουν γρηγορότερα σε αυτήν την κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Την καλούν επίσης να σεβαστεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών και να αποκλιμακώσει την ένταση, που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να προαχθεί στην ευρύτερη περιοχή η ειρήνη και η σταθερότητα.
Η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα. Στο μεταξύ βεβαίως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Έχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε» απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, σε ερώτηση αν η “εκλογολογία” όλο το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης «να κατεβάσουν τα μολύβια».
Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της, κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ανασχηματισμός μιας και συνέχεια αυτά με ρωτάτε.
Για τις τουρκικές προκλήσεις στο ΝΑΤΟ
Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τα μηνύματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφή. Υπάρχουν για την Τουρκία δύο δρόμοι: ο ένας είναι αυτός της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου και ο άλλος της κλιμάκωσης, που είναι βέβαιο πως οδηγεί την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια και κρατά ανοιχτή τη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Τουρκίας.
Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει απαντήσει τεκμηριωμένα και σε κάθε πρόκληση. Πάντα θα καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, που έχει ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο.
Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.
Για την ενεργειακή ακρίβεια
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας. Τα οριζόντια μέτρα φαίνεται πως δεν αποδίδουν, όπως σημείωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη πρόταση μας για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, και επιμένουμε για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα.
Θέλω να είμαι σαφής: εσχάτως παρατηρείται μία αποκλιμάκωση στην τιμή του πετρελαίου και αυτή πρέπει να φθάσει στην αντλία. Και είμαστε σε θέση να κάνουν ελέγχους, που θα το διασφαλίσουν αυτό.