Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
  • Εγγραφή Χρήστη
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
PolisPost
  • Home
  • Ελλάδα
    • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Sports
  • Polis & Life
  • Υγεία
  • Επιστήμη
  • Γνώμες
  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
PolisPost
Αρχική ΚΥΡΙΟ

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία

Γιάννης Κωνσταντινιδης από Γιάννης Κωνσταντινιδης
4 Ιουλίου 2022
σε ΚΥΡΙΟ, Ελλάδα
Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία

Σε εξέλιξη βρίσκονται το μεσημέρι της Δευτέρας δύο πύρινα μέτωπα σε Σχηματάρι και Σερνικάκι Φωκίδας, με την υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να προειδοποιεί για επικίνδυνες συνθήκες στις περιοχές αυτές λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σήμερα. Την ίδια ώρα, νέα φωτιά ξέσπασε στη Ζάκυνθο, ενώ υπάρχουν αναζωπυρώσεις στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χτες στην Ηλεία.

Σε δύο μέτωπα η φωτιά στο Σερνικάκι Φωκίδας – Καίει ελαιώνα, ενισχύονται οι δυνάμεις

H πιο μεγάλη φωτιά μαίνεται σε αγροτοδασική έκταση στο Σερνικάκι της Φωκίδας, κοντά στην Άμφισσα.

Το κύριο βάρος της δύναμης έχει πέσει στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν ενισχυθεί: επιχειρούν πάνω από 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις 2 canadair, 5 τράκτορες και 1 ελικόπτερο Έρικσον. Οι επίγειες δυνάμεις συνεχώς αυξάνονται με δασοκομάντος που μεταφέρονται από τη Φθιώτιδα, τν Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-1
φωτ. Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

Στο σημείο πνέουν άνεμοι 5-6 μποφόρ, ενώ υπάρχει και διακοπή ρεύματος στην περιοχή, με συνέπεια να τεθούν εκτός λειτουργίας αντλιοστάσια της ΔΕΥ και να μην μπορούν να τροφοδοτήσουν με νερό τους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι.

Πριν λίγο, η ΔΕΥ Άμφισσας με ανακοίνωσή της κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση, καθώς «η διακοπή ρεύματος ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην υδροδότηση των οικισμών από την κοινότητα Αγίου Γεωργίου και στις νοτιότερες περιοχές (Ιτέα, Κίρρα, Γαλαξίδι, Βουνιχώρα, Αγία Ευθυμία, ‘Αγιοι πάντες, Πεντεόρια) συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτήτων Χρισσού και Δελφών».

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-2

Ιδιαίτερα κρίσιμες περιγράφει τις εξελίξεις για την φωτιά στην Άμφισσα ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος. H φωτιά κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη «ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται προς τον Προφήτη Ηλία και το δεύτερο προς την Ιτέα βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στον ελαιώνα, τον οποίο και καίει από την ώρα που εκδηλώθηκε. Δεν απειλούνται κατοικημένη περιοχή και εγκαταστάσεις.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-3
φωτ. Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν διαθέσει μηχανήματα και υδροφόρες, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και κάτοικοι της περιοχής που αντιμετωπίζουν τις φλόγες μέσα στα ελαιοπερίβολα προσπαθώντας να σώσουν τα κτήματα τους.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Αράχωβας-Άμφισσας έχει διακοπεί στο ύψος του Χρυσού, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή.

Αναζωπύρωση στην Ηλεία

Μπορεί η χτεσινή μεγάλη φωτιά στην Ηλεία να έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά ακόμη δεν έχει σβήσει εντελώς, ενώ οι άνεμοι προκαλούν ορισμένα προβλήματα σε κάποιες περιοχές. Συγκεκριμένα, αναζωπυρώσεις σημειώνονται κοντά στις περιοχές Βάλμη και Λάττα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να περιορίσουν αυτές τις αναζωπυρώσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα πύρινα μέτωπα.

Αυτή την στιγμή επιχειρούν στην περιοχή 195 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα.

Σε επικοινωνία με την «Κ», ο Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε μια χαράδρα, στην τοποθεσία «Αγία Κυριακή», ενώ οι άνεμοι την σπρώχνουν προς το χωριό Λάττα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή ούτε έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, αν και υπήρξαν σκέψεις να γίνει κάτι τέτοιο.

Πυρκαγιά και στη Ζάκυνθο

Νέος συναγερμός σήμανε στην περιοχή Καμπί Ζακύνθου, στη βόρεια πλευρά του νησιού, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η φωτιά μαίνεται σε δασική έκταση, μακριά από κατοικίες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης έχουν σπεύσει 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ και δύο ελικόπτερα.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-4
φωτ. Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε αρχικά εντολή για εκκένωση του κοντινού οικισμού, αλλά μετά από λίγη ώρα οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Καλύτερη η εικόνα στο Σχηματάρι

Όσον αφορά στο μέτωπο στο Σχηματάρι, το περιστατικό βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 106 πυροσβέστες με 22 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ ρίψεις πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.

Σχηματαρί θέση βρυσούλα #φωτια pic.twitter.com/LCzrJWiO5g

— CTS☘️ (@TheDrasticNeed) July 4, 2022

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχθεί και ομάδα από 30 Ρουμάνους πυροσβέστες που έχουν έρθει στη χώρα μας για να βοηθήσουν κατά τη θερινή περιόδο, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες OTA.

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο της ΔAEE μεταβαίνει στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Η περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά είναι αραιοκατοικημένη, με τις φλόγες ωστόσο ενίοτε να πλησιάζουν σπίτια και οικοδομές, χωρίς πάντως να έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-5

Νωρίτερα, μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας, ανέφερε ότι δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης για το Δήλεσι, σημειώνοντας ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Μάλιστα, εστάλη και μήνυμα από το 112 το οποίο ζητούσε από τους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

 

Meteo: Eπικίνδυνες οι συνθήκες σε Βοιωτία και Φωκίδα

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σήμερα αναμένοταν ιδιαίτερα επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας λόγω των ισχυρών ανέμων και της πολύ χαμηλής υγρασίας.

Στις αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα στην περιοχή του Σχηματαρίου Βοιωτίας και στο Σερνικάκι Φωκίδας, οι παρατηρήσεις από το  δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών δείχνουν πολύ χαμηλή σχετική υγρασία της τάξης του 8 – 15 % και ανέμους στα 3 μποφόρ στην περιοχή της Φωκίδας και 4 bf στην περιοχή της Βοιωτίας.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-6

Υπό έλεγχο φωτιά στον Κάλαμο

Γύρω στις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας, συναγερμός σήμανε εκ νέου στην Πυροσβεστική, καθώς φωτιά ξέσπασε και στον Κάλαμο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, ενώ στην περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα σπίτια.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-7
φωτ. Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

Στο σημείο βρέθηκαν 8 οχήματα και 16 πυροσβέστες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

 

«Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση στον Κάλαμο, καταφέραμε να την περιορίσουμε», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, και προσέθεσε: «Υπήρχε η φωτιά στο Σχηματάρι και με διάσπαρτα μέτωπα κι έσκασε κι εδώ στον Κάλαμο, όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι δικές μας του Δήμου την πρόλαβαν και κατάφεραν να τη συγκρατήσουν. Αυτή τη στιγμή είναι όλα υπό έλεγχο».

Πηγή: kathimerini.gr

ShareTweetShare
Προηγούμενο άρθρο

Παρουσιάστηκε ”Το Τρίτο Λάθος ”του Κωνσταντίνου Μανίκα

Επόμενο άρθρο

Στο Μαξίμου ο αριστούχος μαθητής από το Ιράν: Έλληνες είναι αυτοί που μετέχουν της ημετέρας παιδείας, είπε ο Μητσοτάκης

ΣχετικάΆρθρα

Χιόνι: Πότε θα το «στρώσει» σε χαμηλά υψόμετρα – Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα
ΚΥΡΙΟ

Χιόνι: Πότε θα το «στρώσει» σε χαμηλά υψόμετρα – Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

31 Ιανουαρίου 2023
Πόλεμος στην Ουκρανία – F-16: «Όχι» από ΗΠΑ, «παράθυρο» από Γαλλία, Πολωνία
ΚΥΡΙΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία – F-16: «Όχι» από ΗΠΑ, «παράθυρο» από Γαλλία, Πολωνία

31 Ιανουαρίου 2023
ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9 – Η διαδικασία βήμα- βήμα
ΚΥΡΙΟ

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9 – Η διαδικασία βήμα- βήμα

31 Ιανουαρίου 2023
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του F-4 Phantom
ΚΥΡΙΟ

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του F-4 Phantom

31 Ιανουαρίου 2023
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο Μάνος Δασκαλάκης πρώτος μάρτυρας στη δίκη την Τρίτη
ΚΥΡΙΟ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο Μάνος Δασκαλάκης πρώτος μάρτυρας στη δίκη την Τρίτη

31 Ιανουαρίου 2023
Τυνησία: Στο 11% η συμμετοχή στις εκλογές – Τι συνέβη στην «κοιτίδα» της «Αραβικής Ανοιξης»
ΚΥΡΙΟ

Τυνησία: Στο 11% η συμμετοχή στις εκλογές – Τι συνέβη στην «κοιτίδα» της «Αραβικής Ανοιξης»

30 Ιανουαρίου 2023
Επόμενο άρθρο
Στο Μαξίμου ο αριστούχος μαθητής από το Ιράν: Έλληνες είναι αυτοί που μετέχουν της ημετέρας παιδείας, είπε ο Μητσοτάκης

Στο Μαξίμου ο αριστούχος μαθητής από το Ιράν: Έλληνες είναι αυτοί που μετέχουν της ημετέρας παιδείας, είπε ο Μητσοτάκης

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

Πέμπτη 2/2, 7μμ, βιβλιοπωλείο Επί λέξει | Παρουσίαση: «Τελευταίο σκοτάδι», του Αργύρη Παλούκα

Χιόνι: Πότε θα το «στρώσει» σε χαμηλά υψόμετρα – Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία – F-16: «Όχι» από ΗΠΑ, «παράθυρο» από Γαλλία, Πολωνία

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9 – Η διαδικασία βήμα- βήμα

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του F-4 Phantom

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο Μάνος Δασκαλάκης πρώτος μάρτυρας στη δίκη την Τρίτη

PolisPost

Follow us on social media:

  • Επικοινωνία
  • Δήλωση Απορρήτου (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Home

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Welcome Back!

Login to your account below

Ξέχασα τον κωδικό μου

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας

Σύνδεση
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
{title} {title} {title}