Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
  • Εγγραφή Χρήστη
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
PolisPost
  • Home
  • Ελλάδα
    • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Sports
  • Polis & Life
  • Υγεία
  • Επιστήμη
  • Γνώμες
  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
PolisPost
Αρχική Ελλάδα Πολιτική

Το τέλμα του πολέμου και οι αγωνίες της Αθήνας – Οι δύο μεταβλητές που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις

Γιάννης Κωνσταντινιδης από Γιάννης Κωνσταντινιδης
4 Ιουλίου 2022
σε Πολιτική, ΚΥΡΙΟ
Το τέλμα του πολέμου και οι αγωνίες της Αθήνας – Οι δύο μεταβλητές που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις

Με το βλέμμα στραμμένο σε δύο μεταβλητές που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το πολιτικό περιβάλλον των επόμενων εβδομάδων και τελικώς το εάν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, επέστρεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη αφορά τη διάρκεια και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Οπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές, η προοπτική ενός «δύσκολου» χειμώνα είναι πιθανόν να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, προκειμένου να τον διαχειριστεί μια ισχυρή κυβέρνηση σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και όχι εντός του τοξικού κλίματος που θα προκαλούσε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος.

Η δεύτερη είναι οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο του ισχυρού μηνύματος Μπάιντεν για σταθερότητα στο Αιγαίο. Η προοπτική των «ήρεμων νερών» στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενισχύει τα εκλογικά σενάρια, υπό την έννοια ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες και να βρίσκεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, εν μέσω ισχυρών μποφόρ με την Αγκυρα.

Το τέλμα

Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα δεδομένα, όπως τα αποκωδικοποίησε η ελληνική αποστολή μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, είναι άκρως ανησυχητικά: Μόσχα και Κίεβο, επί του παρόντος, κινούνται με μαξιμαλιστικές επιδιώξεις, που δεν αφήνουν παράθυρο συμβιβασμού. Στρατιωτικά δεν διαφαίνεται επικράτηση της μιας ή της άλλης πλευράς σε σύντομο χρόνο. Ενώ και οι ΗΠΑ, που αποτελούν τον τρίτο κρίσιμο πυλώνα της ουκρανικής εξίσωσης, δεν εμφανίζονται να «βιάζονται» για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ετσι, η Αθήνα πλέον προετοιμάζεται για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, ειδικά στην περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως πιθανολογείται βάσιμα, σφίξει τη στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οι δύο μεγαλύτεροι «πονοκέφαλοι» του οικονομικού επιτελείου είναι:

• Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι η χορήγηση του power pass πραγματοποιήθηκε με τιμές για το φυσικό αέριο σημαντικά χαμηλότερες από τις υφιστάμενες. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι πως τα αναμενόμενα «υπερέσοδα» από τη θετική πορεία του τουρισμού, που μπορεί να φθάσουν και τα 3 δισ., θα εξανεμιστούν από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους.

• Οι παρενέργειες σε άλλους βασικούς δείκτες της οικονομίας, πέραν του πληθωρισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται το «φρένο» στην ανάπτυξη, παρότι όλες οι εκτιμήσεις και εκθέσεις εμφανίζουν την ελληνική οικονομία να κλείνει με θετικό πρόσημο το 2022. Και η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας, ενώ παραμένει ο μεγάλος στόχος της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Η προοπτική ενός «δύσκολου» χειμώνα είναι πιθανόν να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, προκειμένου να τον διαχειριστεί μια ισχυρή κυβέρνηση.

Το δεύτερο απότοκο της συνόδου της Μαδρίτης ήταν η παρέμβαση Μπάιντεν προς Ερντογάν, προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να ρίξει τους τόνους με την ειδική αναφορά στο Αιγαίο – και όχι γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η ελληνική αποστολή κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκε από την τροπή που πήρε η σύνοδος αναφορικά με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ενήμερη για τον «συμβιβασμό» της Αγκυρας με Σουηδία και Φινλανδία, καθώς απεσταλμένοι των δύο χωρών πραγματοποίησαν και επίσκεψη στην Αθήνα. Επίσης, από τη συνάντηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον Ιμπραήμ Καλίν στο Βερολίνο, αλλά και από το σύνολο των τοποθετήσεων των Αμερικανών αξιωματούχων, προεξάρχοντος του Τζο Μπάιντεν στη Μαδρίτη, ήταν σαφές πως η Ουάσιγκτον όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θέλει την παραμικρή ρωγμή στη Συμμαχία, περιλαμβανομένου και του μετώπου των ελληνοτουρκικών. Επίσης αιφνιδιασμός δεν υπήρξε ούτε αναφορικά με τα F-16, αφού είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η διοίκηση Μπάιντεν στηρίζει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών μαχητικών, που, όμως, πρέπει να περάσει από τον σκόπελο του Κογκρέσου.

Το τέλμα του πολέμου και οι αγωνίες της Αθήνας – Οι δύο μεταβλητές που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις-1
Ο κ. Ερντογάν έχει αποκλείσει πολλές φορές το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως αναλυτές δεν το αποκλείουν, καθώς δίνουν ως παράδειγμα την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του NBC για τις παλιές αντιδράσεις του για τον κ. Μπάιντεν. «Στην πολιτική το χθες είναι στο χθες και το σήμερα είναι στο σήμερα». Φωτ. A.P./ MANU FERNANDEZ

Στο Αιγαίο

Αν και η Αθήνα θα παραμείνει σε «κόκκινο συναγερμό» στα ελληνοτουρκικά, εκτιμάται πως, παρά τις ρητορικές του εξάρσεις, οι πιθανότητες ο Ερντογάν να προκαλέσει ένταση στο πεδίο έχουν υποχωρήσει σημαντικά και το φετινό καλοκαίρι δεν πρόκειται να είναι μια επανάληψη του 2020.

Αντίστοιχη είναι η κυρίαρχη άποψη και στην Τουρκία, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. Συγκεκριμένα αναφέρει: Οι συστάσεις του Τζο Μπάιντεν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «σταθερότητα στο Αιγαίο» και η υπόσχεσή του για πιθανή παραχώρηση των F-16, μαζί με την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, φέρνουν την Τουρκία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει πιο ήρεμο καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ηδη η τουρκική ηγεσία έχει σταματήσει τις δηλώσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών σε περίπτωση στρατιωτικοποίησής τους.

«Η στρατιωτικοποίηση των νησιών και των νησίδων παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Ας διαβάσουν αυτές τις Συνθήκες κι ας κάνουν τα ανάλογα βήματα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ερντογάν λίγα λεπτά πριν από την αναχώρησή του από τη Μαδρίτη, για να προσθέσει ότι «αν η Ελλάδα δεν κλιμακώσει την ένταση, δεν έχουμε κι εμείς ενδιαφέρον να προκαλούμε ένταση».

Αξιωματούχοι και αναλυτές εκτιμούν πως τα πρώτα βήματα αποκλιμάκωσης μπορούν να γίνουν σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας, για να τηρηθεί το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ το καλοκαίρι στο Αιγαίο.

Ο κ. Ερντογάν έχει αποκλείσει πολλές φορές το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως αναλυτές δεν το αποκλείουν, καθώς δίνουν ως παράδειγμα την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του NBC για τις παλιές αντιδράσεις του για τον κ. Μπάιντεν. «Στην πολιτική το χθες είναι στο χθες και το σήμερα είναι στο σήμερα. Γι’ αυτό και στην πολιτική πολλά αλλάζουν μέσα σε 24 ώρες και με αυτή τη λογική θα προχωράμε την πολιτική, όμως και θα σταθούμε όρθιοι», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Πηγή: kathimerini.gr

ShareTweetShare
Προηγούμενο άρθρο

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Ηλεία, χωρίς ενεργό μέτωπο

Επόμενο άρθρο

Πανελλαδικές 2022: Πτώση «ρετιρέ», άνοδος χαμηλόβαθμων

ΣχετικάΆρθρα

Επιδοτήσεις ρεύματος στην ενεργοβόρο βιομηχανία
ΚΥΡΙΟ

Επιδοτήσεις ρεύματος στην ενεργοβόρο βιομηχανία

5 Φεβρουαρίου 2023
Δέκα νεκροί από χιονοστιβάδες σε Αυστρία και Ελβετία
ΚΥΡΙΟ

Δέκα νεκροί από χιονοστιβάδες σε Αυστρία και Ελβετία

5 Φεβρουαρίου 2023
Λέρος – ναυάγιο με μετανάστες: Νεκροί μια γυναίκα και τρία παιδιά
ΚΥΡΙΟ

Λέρος – ναυάγιο με μετανάστες: Νεκροί μια γυναίκα και τρία παιδιά

5 Φεβρουαρίου 2023
Αναβάλλονται λόγω της κακοκαιρίας οι αυριανές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια της Αττικής
ΚΥΡΙΟ

Αναβάλλονται λόγω της κακοκαιρίας οι αυριανές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια της Αττικής

5 Φεβρουαρίου 2023
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο – Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα
ΚΥΡΙΟ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο – Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα

5 Φεβρουαρίου 2023
Ένα «εργοστάσιο αστέρων» καταγράφηκε από το τηλεσκόπιο Hubble
ΚΥΡΙΟ

Ένα «εργοστάσιο αστέρων» καταγράφηκε από το τηλεσκόπιο Hubble

5 Φεβρουαρίου 2023
Επόμενο άρθρο
Πανελλαδικές 2022: Πτώση «ρετιρέ», άνοδος χαμηλόβαθμων

Πανελλαδικές 2022: Πτώση «ρετιρέ», άνοδος χαμηλόβαθμων

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

Επιδοτήσεις ρεύματος στην ενεργοβόρο βιομηχανία

Αμερικανική εταιρεία θέλει να «αναστήσει» το dodo

Δέκα νεκροί από χιονοστιβάδες σε Αυστρία και Ελβετία

Ο Τσιτσιπάς έδωσε την άνοδο στην Εθνική

Λέρος – ναυάγιο με μετανάστες: Νεκροί μια γυναίκα και τρία παιδιά

Αναβάλλονται λόγω της κακοκαιρίας οι αυριανές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια της Αττικής

PolisPost

Follow us on social media:

  • Επικοινωνία
  • Δήλωση Απορρήτου (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Home

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Welcome Back!

Login to your account below

Ξέχασα τον κωδικό μου

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας

Σύνδεση
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
{title} {title} {title}