Με την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων έναντι των παραλλαγών της Όμικρον BA.4 και BA.5 να αφορά την αποτροπή της σοβαρής νόσησης, η προσοχή επικεντρώνεται στην ερευνητική διαδικασία για την παραγωγή των νέων ενισχυμένων και στοχευμένων εμβολίων.
Ήδη ο FDA έχει ζητήσει από τους κατασκευαστές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer και της Moderna να αλλάξουν τον σχεδιασμό των αναμνηστικών εμβολίων τους από το φθινόπωρο, ώστε να είναι προσαρμοσμένα για την καταπολέμηση των δυο επί του παρόντος κυρίαρχων υποπαραλλαγών.
Η Pfizer μετά την σύσταση του FDA, δήλωσε πως θα έχει ίσως την δυνατότητα να διανείμει σημαντική ποσότητα εμβολίου BA.4/BA.5 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ η Moderna δίνει βάθος χρόνου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου πριν το τροποποιημένο εμβόλιο ετοιμαστεί.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο, τα νέα ενισχυτικά εμβόλια θα είναι δισθενή, δηλαδή θα στοχεύουν τόσο τον αρχικό ιό (όπως τα εμβόλια που ήδη κάναμε) όσο και τις υποπαραλλαγές της όμικρον BA.4 και BA.5.
“Ξέρουμε πως και η Novavax δουλεύει προς την κατεύθυνση εμβολίου έναντι της Όμικρον και πως οι κλινικές δοκιμές και για στοχευμένο εμβόλιο κατά της Όμικρον όσο και για δισθενές εμβόλιο (που συμπεριλαμβάνει το αρχικό και το στοχευμένο κατά της όμικρον) ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου. Ταυτόχρονα από δεδομένα που έχει ανακοινώσει η Novavax (και δεν έχουμε δει ακόμα την δημοσίευση) η ενισχυτική δόση του εμβολίου, που χορηγήθηκε οκτώ μήνες μετά το αρχικό σχήμα εμβολιασμού, δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι όλων των παραλλαγών της όμικρον (και της ΒΑ.5). Άρα ίσως να έχει νόημα προς το παρόν το εμβόλιο της Novavax να χρησιμοποιείται για αναμνηστικές δόσεις” συμπλήρωσε σε ανάλυσή του.
Περιμένουμε κι άλλες παραλλαγές
“Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες παραλλαγές” τονίζει ο κ. Μόσιαλος. “Το αν θα προέλθουν από την όμικρον ή το αρχικό στέλεχος ή άλλο στέλεχος που δεν είναι πλέον διαδεδομένο δεν είναι γνωστό, ούτε μπορούμε να το προβλέψουμε. Ούτε μπορούμε να προβλέψουμε το αν μια μελλοντική παραλλαγή ή ένα νέο στέλεχος θα μεταδίδεται πιο εύκολα ή θα είναι πιο επικίνδυνο ή πιο ήπιο. Αυτή την περίοδο όμως έχουμε σε τουλάχιστον 10 χώρες την εμφάνιση της ΒΑ.2.75 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Αυτή η υποπαραλλαγή παρουσιάζει αλλαγές που οδηγούν κάποιους στο να συνιστούν αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, θεωρώντας πως η BA.2.75 θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο ανησυχητική από την υποπαραλλαγή BA.5. Αυτό όμως για να συμβεί θα πρέπει η ΒΑ.2.75 να είναι τόσο πολύ πιο μεταδοτική που να υπερσκελίσει την ΒΑ.5. Για την ώρα δεν έχουμε τέτοια στοιχεία όμως”.
Οι ευάλωτες ομάδες να μην περιμένουν
“Τα εμβόλια από τη βιβλιογραφία βρίσκονται στο στάδιο ακόμη κλινικής μελέτης, δυο προς τρία ή τρία, και υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορεί να θεωρηθούν πιο κατάλληλα για την εφαρμογή. Και αν μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες.
Δηλαδή, τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις δύο μεγάλες εταιρείες, τη Pfizer και την Moderna, χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό που έχουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε και τα οποία και βέβαια ξέρουμε ότι έχουνε δουλέψει πολύ καλά, διότι έχουνε σώσει ζωές και ένα συνδυασμό τα παραλλαγών της παραλλαγής Όμικρον” είχε σημειώσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την τέταρτη δόση.
“Μέχρι να γίνουνε τα εμβόλια και να εφαρμοστούν, αυτό είναι θέμα που απαιτεί χρόνο και όχι μόνο, και επομένως εάν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο το οποίο προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω λάθος να περιμένουνε, ιδίως οι ευάλωτες ομάδες για ένα καλύτερο εμβόλιο του φθινοπώρου ή του χειμώνα. Μακάρι αν το έχουμε. Αλλά συνήθως πορευόμαστε με αυτό που έχουμε και που είναι αποδεδειγμένα χρήσιμο” είχε συμπληρώσει.