Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
  • Εγγραφή Χρήστη
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
PolisPost
  • Home
  • Ελλάδα
    • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Sports
  • Polis & Life
  • Υγεία
  • Επιστήμη
  • Γνώμες
  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
PolisPost
Αρχική ΚΥΡΙΟ

Πουλούν και φεύγουν κάτοχοι «χρυσής βίζας»

Γιάννης Κωνσταντινιδης από Γιάννης Κωνσταντινιδης
14 Ιουλίου 2022
σε ΚΥΡΙΟ, Οικονομία
Πουλούν και φεύγουν κάτοχοι «χρυσής βίζας»

Μειωμένος κατά 544 εμφανίζεται ο αριθμός των κατόχων αδειών παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα» με το πέρας του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι κάτοχοι αδειών στο τέλος Ιουνίου είχαν υποχωρήσει σε 9.075, έναντι 9.619 στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος, στα μέσα του 2014. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2021 χορηγήθηκαν 1.035 νέες άδειες, αριθμός που ήταν υψηλότερος κατά 10,3% από το 2020, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στις 9.619 άδειες στο τέλος Ιανουαρίου του 2022.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η τάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι από τους κατόχους αδειών των πρώτων ετών επέλεξαν να μην τις ανανεώσουν μόλις ολοκληρώθηκε η πενταετία ισχύος τους, είτε γιατί προτίμησαν την άδεια κάποιας άλλης χώρας είτε γιατί δεν την χρειάζονται πλέον, είτε γιατί προτίμησαν να μεταπωλήσουν το ακίνητο που είχαν αγοράσει, ώστε να κεφαλαιοποιήσουν τυχόν υπεραξίες.

Τούρκος επενδυτής που είχε αγοράσει ακίνητο στο Κολωνάκι το 2017 αντί 260.000 ευρώ, το πούλησε έναντι σχεδόν διπλάσιου ποσού.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Ρισβάς και Συνεργάτες, που ειδικεύεται στον τομέα των προγραμμάτων επενδυτικής μετανάστευσης, «αρκετοί ξένοι επενδυτές, που τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων το 2017 και το 2018, επιλέγουν σήμερα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, ώστε να κεφαλαιοποιήσουν τις υπεραξίες που έχουν δημιουργηθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων υψηλής ζήτησης, το κέρδος είναι πολύ σημαντικό». Για παράδειγμα, Τούρκος επενδυτής που είχε αγοράσει ακίνητο επί της οδού Σόλωνος στο Κολωνάκι το 2017 αντί ποσού της τάξεως των 260.000 ευρώ, το πούλησε πρόσφατα έναντι σχεδόν διπλάσιου ποσού.Πουλούν και φεύγουν κάτοχοι «χρυσής βίζας»-1

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το πρώτο τρίμηνο του 2018, όταν και ξεκίνησε η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας και μέχρι το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 40% κατά μέσον όρο, ενώ σε αρκετές περιοχές οι αυξήσεις είναι ακόμα υψηλότερες. Αυτό αφορά ιδίως τα σημεία που είχαν τοποθετηθεί οι επενδυτές του προγράμματος «χρυσή βίζα», όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια. Στην Αττική, η αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 9,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ συνολικά το 2021 η αύξηση άγγιξε το 9,4%, έναντι αυξήσεων 7,8% το 2020 και 10,6% το 2019.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, καταγράφονται σημαντικές μειώσεις αδειών, ιδίως μεταξύ των Κινέζων, των Ρώσων και των Τούρκων επενδυτών, δηλαδή των τριών πιο κινητικών ομάδων/χωρών μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Κινέζων κατόχων αδειών παραμονής υποχώρησε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου σε 5.949, από 6.391 στο τέλος Ιανουαρίου, μια μείωση κατά 442 άδειες, ή -7%. Ουσιαστικά δηλαδή ο ρυθμός έκδοσης νέων αδειών ήταν αισθητά χαμηλότερος από τον αριθμό των αδειών που δεν ανανεώθηκαν, δείγμα του ρυθμού της αποχώρησης των Κινέζων από την αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Ρισβά, πλέον πολλοί Κινέζοι επενδυτές αποφεύγουν την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, λόγω της σημαντικής ανόδου των τιμών, και επιλέγουν να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής μέσω της κατάθεσης 400.000 ευρώ σε προθεσμιακό λογαριασμό εγχώριας τράπεζας, στο πλαίσιο του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Αντίστοιχα οι Ρώσοι επενδυτές έχουν μειωθεί κατά 168, ή -38%. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός θα μειωθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, καθώς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει απαγορευτεί η χορήγηση αδειών παραμονής σε Ρώσους υπηκόους, όπως επίσης και η ανανέωση προγενέστερων αδειών παραμονής. Οσον αφορά τους Τούρκους επενδυτές, ο αριθμός των αδειών προς εκείνους έχει μειωθεί σε 587 σήμερα, από 619 στο τέλος Ιανουαρίου.

Πουλούν και φεύγουν κάτοχοι «χρυσής βίζας»-2
Κινητικότητα για την απόκτηση «χρυσής βίζας» στην Ελλάδα καταγράφεται και από κατοίκους χωρών όπως η Ταϊβάν, η Ινδία, ο Λίβανος και το Ιράν.

Ενδιαφέρον από Βρετανούς μετά το Brexit

Την ίδια στιγμή που μερίδα επενδυτών επιλέγει να πωλήσει τα ακίνητά της και να μην ανανεώσει την άδεια παραμονής, ο ρυθμός αναπλήρωσης (με νέους) των επενδυτών που επιλέγουν να αποεπενδύσουν και να μετακινηθούν σε άλλες αγορές – χώρες, που επίσης «τρέχουν» προγράμματα «χρυσής βίζας», είναι ακόμα χαμηλός. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Ρισβάς, αυτό έχει αρχίσει να διαφοροποιείται λόγω της αυξημένης ροής επενδυτών από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έχουν ήδη καταγραφεί 111 νέες άδειες προς επενδυτές από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για τις πρώτες «αφίξεις» μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση κι ενώ σειρά εταιρειών που ασχολούνται με την επενδυτική μετανάστευση, όπως η βρετανική Astons, είχε κατατάξει την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων επιλογών για Βρετανούς επενδυτές, εξαιτίας του ότι αποτελεί χώρα-μέλος της Ε.Ε., διαθέτει σημαντικές επενδυτικές επιλογές και ταυτόχρονα το χαμηλότερο όριο για την εξασφάλιση άδειας παραμονής, με μόλις 250.000 ευρώ.
Εκτός από τους Βρετανούς επενδυτές, που φαίνεται πως έχουν αρχίσει να κινούνται προς την Ελλάδα, ο κ. Ρισβάς τονίζει ότι φέτος έχει αρχίσει να καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από χώρες όπως η Ταϊβάν, η Ινδία, ο Λίβανος και το Ιράν. Οι περισσότεροι εξ αυτών αναζητούν επενδυτικό «καταφύγιο» και διέξοδο σε χώρες της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, είτε για λόγους καθαρά επενδυτικούς (θεωρούν δηλαδή ότι υπάρχουν ευκαιρίες για απόκτηση ακινήτων) είτε επειδή βρίσκονται σε χώρες με σημαντική οικονομική ή και πολιτική αποσταθεροποίηση. Για παράδειγμα, στην Ταϊβάν, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι εντάσεις με την Κίνα, με αφορμή και την εμπλοκή των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, στον Λίβανο και το Ιράν η σημαντική υποτίμηση του τοπικού νομίσματος έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για επανατοποθέτηση κεφαλαίων σε τρίτες χώρες, όπως η Ελλάδα, που προσφέρει και άδεια παραμονής κι επομένως ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε. Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Ινδίας, η αυξημένη ζήτηση οφείλεται επίσης στο Brexit, καθώς οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι Ινδοί που προέρχονται από τη Μεγ. Βρετανία και όχι από την ίδια την Ινδία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 374 εκατ. ευρώ, ποσό που συνιστά αύξηση κατά 74,8% σε σχέση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο, όταν τα ξένα κεφάλαια δεν είχαν ξεπεράσει τα 214 εκατ. ευρώ.

Το 2021 είχαν επενδυθεί 1,17 δισ. ευρώ, μια επίδοση 34,5% υψηλότερη από τα 875 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων κατά το 2020. Υπολογίζεται ότι το 2021 το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» ήταν υπεύθυνο για περίπου 25% των ξένων επενδύσεων, με τον όγκο των αγοραπωλησιών να υπολογίζεται ότι ξεπέρασε σε αξία τα 260 εκατ. ευρώ. Για το τρέχον έτος οι εκτιμήσεις παραμένουν αισιόδοξες, τόσο λόγω της αυξημένης αξίας των ακινήτων που αποκτώνται, όσο και λόγω της σταδιακής υποχώρησης της πανδημίας, που έχει επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία μετακινήσεων, ιδίως σε πολίτες τρίτων χωρών.

Πηγή: kathimerini.gr

ShareTweetShare
Προηγούμενο άρθρο

Αποφυλακίστηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης – Η εισαγγελία εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης

Επόμενο άρθρο

Μπαίνουν αργά στη δουλειά, βγαίνουν αργά στη σύνταξη οι νέοι στην Ελλάδα

ΣχετικάΆρθρα

Ανησυχία για την υγεία του Πάπα Φραγκίσκου – Δεκάδες δημοσιογράφοι έξω από το νοσοκομείο
ΚΥΡΙΟ

Ανησυχία για την υγεία του Πάπα Φραγκίσκου – Δεκάδες δημοσιογράφοι έξω από το νοσοκομείο

30 Μαρτίου 2023
Έρχεται νέος γύρος αυξήσεων τιμών στα σούπερ μάρκετ
ΚΥΡΙΟ

Έρχεται νέος γύρος αυξήσεων τιμών στα σούπερ μάρκετ

30 Μαρτίου 2023
Τέμπη: Ποιους «δείχνει» ως υπαίτιους της τραγωδίας ο επιθεωρητής
ΚΥΡΙΟ

Τέμπη: Ποιους «δείχνει» ως υπαίτιους της τραγωδίας ο επιθεωρητής

30 Μαρτίου 2023
Εκλογές 2023: Η «Βουλή της μίας ημέρας» και το ενδεχόμενο για τρίτες κάλπες
Πολιτική

Εκλογές 2023: Η «Βουλή της μίας ημέρας» και το ενδεχόμενο για τρίτες κάλπες

30 Μαρτίου 2023
Ασφαλιστικό: Γιατί φοβίζει και πάλι – Τι ζητούν οι ειδικοί
ΚΥΡΙΟ

Ασφαλιστικό: Γιατί φοβίζει και πάλι – Τι ζητούν οι ειδικοί

30 Μαρτίου 2023
Εκκενώθηκε η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ
ΚΥΡΙΟ

Εκκενώθηκε η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

30 Μαρτίου 2023
Επόμενο άρθρο
Μπαίνουν αργά στη δουλειά, βγαίνουν αργά στη σύνταξη οι νέοι στην Ελλάδα

Μπαίνουν αργά στη δουλειά, βγαίνουν αργά στη σύνταξη οι νέοι στην Ελλάδα

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

Ανησυχία για την υγεία του Πάπα Φραγκίσκου – Δεκάδες δημοσιογράφοι έξω από το νοσοκομείο

Έρχεται νέος γύρος αυξήσεων τιμών στα σούπερ μάρκετ

Τέμπη: Ποιους «δείχνει» ως υπαίτιους της τραγωδίας ο επιθεωρητής

Παρουσίαση δημιουργιών του Κώστα Μεσάρη και της Άννας Κυπριάδη

Σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Κεντάκι – Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Κορωνοϊός: Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης

PolisPost

Follow us on social media:

  • Επικοινωνία
  • Δήλωση Απορρήτου (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Home

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Welcome Back!

Login to your account below

Ξέχασα τον κωδικό μου

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας

Σύνδεση
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
{title} {title} {title}