Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα την πόλη Νικόπολη της νότιας Ουκρανίας, τον τελευταίο από μια σειρά βομβαρδισμών αστικών περιοχών που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων τις τελευταίες τρεις ημέρες και τον τραυματισμό δεκάδων, σύμφωνα με το reuters.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι δύο παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια της Νικόπολης, η οποία βρίσκεται στον ποταμό Ντνίπρο.
Αργά την Παρασκευή, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Ντνίπρο, περίπου 120 χιλιόμετρα βόρεια της Νικόπολης, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 15, δήλωσε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο. Οι πύραυλοι έπληξαν ένα βιομηχανικό εργοστάσιο και έναν δρόμο δίπλα του, είπε. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από τα κτίρια και φλεγόμενα αυτοκίνητα.
Ρωσικό χτύπημα έπληξε τη νύχτα τη βορειοανατολική ουκρανική πόλη Chuhuiv στην περιοχή του Χάρκοβο, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα 70 ετών, και τραυματίζοντας άλλους τρεις, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.
Το χτύπημα προκάλεσε ζημιές σε ένα συγκρότημα κατοικιών, ένα σχολείο και ένα κατάστημα και οι διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια, δήλωσε ο κυβερνήτης Oleh Synehubov στο Telegram.
Οι επιθέσεις ήταν οι τελευταίες σε μια σειρά ρωσικών χτυπημάτων τις τελευταίες εβδομάδες με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε πολυσύχναστα κτίρια σε πόλεις.
Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε μια σειρά βομβαρδισμών σε 10 τοποθεσίες στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, δήλωσε ο κυβερνήτης Παύλο Κυριλένκο σε τηλεοπτική συνέντευξη την Παρασκευή.
Την Πέμπτη, πύραυλοι κρουζ Kalibr που εκτοξεύθηκαν από ρωσικό υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα έπληξαν κτίριο γραφείων στη Βινίτσια, μια πόλη 370.000 κατοίκων περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.
Το Κίεβο δήλωσε ότι από το πλήγμα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.
Στη Βινίτσια, οι κάτοικοι τοποθέτησαν αρκουδάκια και λουλούδια σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο για τους νεκρούς.
Μεταξύ των νεκρών ήταν και η Liza, ένα 4χρονο κορίτσι με σύνδρομο Down, που βρέθηκε στα συντρίμμια δίπλα σε ένα καροτσάκι. Οι εικόνες της που έσπρωχνε το ίδιο καροτσάκι, τις οποίες δημοσίευσε η μητέρα της σε ένα ιστολόγιο λιγότερο από δύο ώρες πριν από την επίθεση, έγιναν γρήγορα viral.
Η βαριά τραυματισμένη μητέρα της, Iryna Dmitrieva, κρατήθηκε σε ένα νοσοκομείο σε κατάσταση συσκότισης πληροφοριών από φόβο ότι αν μάθαινε για την κόρη της θα την σκότωνε, είπαν οι γιατροί.
“Υποφέρει από εγκαύματα, τραύματα στο στήθος, τραύματα στην κοιλιά, τραύματα στο συκώτι και τη σπλήνα. Έχουμε ράψει τα όργανα μαζί, τα οστά έχουν συνθλιβεί σαν να πέρασε από κρεατομηχανή”, δήλωσε ο Oleksandr Fomin, επικεφαλής γιατρός στο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών της Vinnytsia. Αν της έλεγαν για τον θάνατο της κόρης της, “θα την χάναμε”.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι το χτύπημα στη Βινίτσια είχε στόχο ένα κτίριο όπου κορυφαίοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας συναντούσαν ξένους προμηθευτές όπλων. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχοθετεί μη στρατιωτικές περιοχές, παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι οι πύραυλοί της έχουν πλήξει κατοικημένες περιοχές σε όλη τη χώρα. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές έχουν επίσης σκοτωθεί.
Παρά την αιματοχυσία, και οι δύο πλευρές έχουν περιγράψει πρόοδο προς μια συμφωνία για την άρση του αποκλεισμού που περιορίζει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Η μεσολαβήτρια Τουρκία δήλωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.
Ερωτηθείς αν αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι ρεαλιστικό, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters: “Το ελπίζουμε πραγματικά. Βιαζόμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε”. Ο αξιωματούχος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η συμφωνία είναι κοντά, αλλά ο διαπραγματευτής της Μόσχας προειδοποίησε ότι μια συμφωνία για τα σιτηρά δεν θα οδηγήσει σε επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Μια συμφωνία πιθανόν να περιλαμβάνει επιθεωρήσεις πλοίων για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν φέρνει όπλα και εγγυήσεις από τις δυτικές χώρες ότι οι εξαγωγές τροφίμων της ίδιας της Ρωσίας εξαιρούνται από τις κυρώσεις.
Ο πόλεμος κυριάρχησε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδονησία. Δύο πηγές δήλωσαν ότι η ομάδα δεν είναι πιθανό να εκδώσει επίσημο ανακοινωθέν το Σάββατο. Η Ρωσία είναι μέλος, όπως και οι βιομηχανικές δυνάμεις της G7, μαζί με την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, μεταξύ άλλων. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία
Δυτικές πηγές είχαν προειδοποιήσει αυτή την εβδομάδα ότι θα ήταν δύσκολο να συμφωνηθεί ένα ανακοινωθέν, επειδή το σώμα λειτουργεί με βάση τη συναίνεση και η Ρωσία είχε μπλοκάρει τη διατύπωση σχετικά με την αιτία της οικονομικής ύφεσης που ώθησε την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους.
“Η ικανότητα της G20 να ενεργεί και να επικοινωνεί εμποδίζεται πολύ έντονα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τον οποίο ένα από τα μέλη της G20 είναι πλήρως υπεύθυνο”, δήλωσε πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
Η Ρωσία αποκαλεί την επέμβασή της “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για να αφοπλίσει την Ουκρανία και να ξεριζώσει τους εθνικιστές. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του την αποκαλούν απρόκλητη απόπειρα ανακατάληψης μιας χώρας που απελευθερώθηκε από την κυριαρχία της Μόσχας το 1991.