Το ”Πάρτυ ” της Νίκης Τριανταφυλλίδη στο θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ

Η παράσταση  «Νίκη, απόψε στο πάρτι», που ανέβηκε πέρυσι με ιδιαίτερη επιτυχία σε σκηνοθεσία και  δραματουργική μεταγραφή της Ρούλας Πατεράκη, επανέρχεται φέτος για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168.Οι νέες παραστάσεις  ξεκινούν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 και το έργο που άρεσε, εντυπωσίασε  και προκάλεσε εγκωμιαστικά και επιδοκιμαστικά σχόλια από το κοινό  θα  παρουσιάζεται  κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως 30 Οκτωβρίου, για 10 μόνο παραστάσεις.
Το έργο βασίζεται στο  κείμενο της Νίκης Τριανταφυλλίδη .Τον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας ερμηνεύει η  Νανά Παπαδάκη που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική θεατρικά και τιμά με τρόπο αυτό  την σημαντική ηθοποιό και άνθρωπο του ελληνικού θεάτρου και της σκηνής, την Νίκη Τριανταφυλλίδη. Η ενδιαφέρουσα παράσταση που παρακολουθούμε  αποτελεί την δραματουργική μεταγραφή του έργου της Νίκης Τριανταφυλλίδη «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π» που είχε ανεβάσει στο θέατρο της και είχε βραβευτεί για την απόδοση του κεντρικού ρόλου. Το αρχικό κείμενο αποτελεί μια πολυπρόσωπη αντανάκλαση του ασυνειδήτου της. Στην  δραματουργική μεταγραφή της Ρούλας Πατεράκη έργο προσαρμόζεται στα πλαίσια ενός  μόνο προσώπου επί σκηνής. Στην υπόθεση παρακολουθούμε μία γυναίκα, την Victory of the Rose (Νίκη Τριανταφυλλίδη) που κάνει την ανασκόπηση της εσωτερικής της ζωής και μέσα από τις τρεις βασικές μεταμορφώσεις (Ελισάβετ, Μαξίμ, Αλίκη) και τις αρχετυπικές παρεμβάσεις της μητέρας και του πατέρα της  φτάνει στα έγκατα της ύπαρξής της.

Πρόκειται για μια επίπονη ανασκαφή σε έναν καλλιτεχνικό ψυχισμό που με συνοδοιπόρο το σύμπαν του οπτικοακουστικού περιβάλλοντος που ζωντανεύει ο σκηνοθέτης και εικαστικός Αβραάμ Παπαβραμόπουλος, ταξιδεύει μες στο συλλογικό ασυνείδητο, τις μεταμορφώσεις της φύσης και καθρεφτίζει την διαχρονική περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος. Η σκηνοθέτιδα Ρούλα Πατεράκη με την τωρινή παράσταση επιστρέφει στο θέατρο «Φούρνος» μετά από τρεις πρωτοποριακές σκηνοθεσίες της σε αυτό . Το 1998  ανέβασε την «Καταιγίδα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ , το 1999 τον «Πελεκάνο» και το 2008 την «Μελωδία της Φάλαινας» του Άντονι Μιγκέλα. Με την Νάνα Παπαδάκη έχουν συνεργαστεί, μεταξύ άλλων στο «Μανιφέστο του Πολέμου» του Θουκυδίδη, στην Μικρή Επίδαυρο, και στο «Πεθαίνω σα χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η Ρούλα Πατεράκη έχει επισημάνει  :
”Είθισται να λέμε τις μεγάλες γυναίκες ηθοποιούς «κυρίες», κάτι που δεν συμβαίνει με τους μεγάλους άντρες ηθοποιούς. Αισθάνομαι ότι αν αποκαλέσω «κυρία» τη Νίκη Τριανταφυλλίδη την αδικώ, διότι η Νίκη Τριανταφυλλίδη όπως και άλλες γυναίκες ηθοποιοί του ελληνικού και του ξένου θεάτρου, με τον τίτλο της dame, είναι απλώς «μεγάλοι ηθοποιοί». Χρησιμοποιώ το αρσενικό γένος και δε λέω μεγάλες ηθοποιοί, γιατί, νομίζω, ότι για αρκετό χρονικό διάστημα, κακώς βέβαια, θα εντυπωθεί καλύτερα στο κεφάλι των συγχρόνων μου. Η Τριανταφυλλίδη έγραψε ένα έργο το οποίο βραβεύτηκε. Το ανέβασε η ίδια και το ερμήνευσε η ίδια. Μετά το θάνατό της έχω την αίσθηση ότι όλοι σιώπησαν γύρω απ’ αυτήν. Ή καλύτερα τα πάντα σιώπησαν. Ήταν πολύ συγκινητικό για μένα όταν μια νέα ηθοποιός με ισχυρή προσωπικότητα και πολλαπλά προσόντα αναζήτησε το έργο της Τριανταφυλλίδη για να το ερμηνεύσει. Κατ’ επέκταση ζήτησε εμένα εάν μπορώ να τη βοηθήσω σ’ αυτή την ανασκαφή. Το έργο παραχωρήθηκε με μεγάλη ευγένεια από την κόρη της Τριανταφυλλίδη, Ζωή Τριανταφυλλίδη, για να προσαρμοστεί και να παιχτεί από ένα πρόσωπο και κάποιος, δηλαδή εγώ, να προσπαθήσει να καταλάβει μέσα από το πολυσχιδές παραλήρημα μιας αληθινής ιδιοφυίας στοιχεία, τα οποία θα έφτιαχναν την πλοκή ενός ψυχικού μηχανισμού, ο οποίος θα καθρέφτιζε τη Νίκη Τριανταφυλλίδη. Μετά από τη δραματουργία του αρχικού κειμένου το όλο εγχείρημα παραδίδεται στην ηθοποιό Νάνα Παπαδάκη, η οποία έχει όλα τα σωματικά και ψυχικά εχέγγυα για να το αναδείξει.”

H Νίκη Τριανταφυλλίδη ήταν κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη. Αποφοίτησε από την Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε  στο θέατρο το 1963, στο έργο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του F.G.Lorca . Έπαιξε σε αρκετές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου ,σε σήριαλ της τηλεόρασης και σχεδόν σε όλα τα είδη θεάτρου με σημαντική επιτυχία και αποδοχή από το κοινό καθώς ήταν ηθοποιός με ευρύτατη  ερμηνευτική γκάμα. Συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Mινωτής ,ο Βολανάκης ,ο Λευτέρης Χαρωνίτης  και άλλοι. Υπήρξε για ένα  διάστημα καλλιτεχνική διευθύντρια του θεατρικού οργανισμού «Χριστιανικό θέατρο».Το 1970 τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου  της Θεσσαλονίκης, για την ταινία μικρού μήκους «Συνηθισμένο μου όνειρο». στην οποία έπαιξε  μαζί με τον Παντελή Βούλγαρη και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο .Το 1971 τιμήθηκε από το «Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου» με το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» ως η καλύτερη ηθοποιός της περιόδου 1970-71.Δίδαξε μεταξύ άλλων στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας  Ελλάδας , στις σχολές Κατσέλη  και Τράγκα .Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του θεάτρου Συνόλου και της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης(ΠΑΠΟΚ) .Στην δεκαετία του ’90 ίδρυσε το θέατρο «Τριανταφυλλίδη» στην πλατεία Βάθη. Έγραψε θεατρικά έργα τα οποία παρουσιάστηκαν με δική της σκηνοθεσία. Επίσης μετέφρασε και διασκεύασε  γνωστά έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου και  του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Το σημαντικό υλικό που άφησε  το κληροδότησε στην κόρη της, την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Ζωή Τριανταφυλλίδη. Υπήρξε ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού και μια σπάνια ηθοποιός .Έφυγε απ’ την ζωή το  2013.

Συντελεστές της παράστασης :Κείμενο: Νίκη Τριανταφυλλίδη Δραματουργική μεταγραφή – Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη Βοηθός σκηνοθέτη – Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Ζορμπάς, Οπτικοακουστικό περιβάλλον – Ψηφιακή επεξεργασία: Αβραάμ Παπαβραμόπουλος, Φωτισμοί – Σύλληψη σκηνικού χώρου & κοστουμιού: Ρούλα Πατεράκη, Κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Θαλασσινός, Ραδιοφωνικό σποτ: Spyxad / advertising solutions,Υπεύθυνη θεάτρου: Μυρτώ Καμβύση, Τεχνικός θεάτρου: Αποστόλης Τσατσάκος, Φωτογραφίες παράστασης: Κατερίνα Τζιγκοτζίδου, Γραφίστας: Γιάννης Βεργίτσης, Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας, Ερμηνεύει η Νάνα Παπαδάκη, Παραγωγή: Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μαλντορόρ».

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μαλντορόρ» ευχαριστεί θερμά την κόρη της Νίκης Τριανταφυλλίδη, Ζωή Τριανταφυλλίδη  για την παραχώρηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του έργου.

ΣχετικάΆρθρα

Επόμενο άρθρο

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας