Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
  • Εγγραφή Χρήστη
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
PolisPost
  • Home
  • Ελλάδα
    • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Sports
  • Polis & Life
  • Υγεία
  • Επιστήμη
  • Γνώμες
  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
PolisPost
Αρχική Polis & Life Περιβάλλον

Από τις μέγα-πυρκαγιές στις ακραίες βροχοπτώσεις: Τι πρέπει να αλλάξει στην αντιμετώπισή τους

admin από admin
16 Οκτωβρίου 2022
σε Περιβάλλον, Polis & Life
Από τις μέγα-πυρκαγιές στις ακραίες βροχοπτώσεις: Τι πρέπει να αλλάξει στην αντιμετώπισή τους

Στις 14/10/2021, ακριβώς μια χρονιά πίσω, ένα αστικό λεωφορείο βούλιαζε κάτω από μια γέφυρα στην Ποσειδώνος, ενώ οι μαθητές ενός σχολείου στη Νέα Φιλαδέλφεια περπατούσαν πάνω σε θρανία για να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το πλημμυρισμένο προαύλιο τους. Επί 12 ώρες η Αττική ήταν «παραδομένη» στην κακοκαιρία «Μπάλλος».

Ακριβώς έναν χρόνο μετά, μια νέα κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη– αυτή τη φορά δεν έχεi ονοματιστεί, έχει όμως χαρακτηριστεί ως «επιπέδου 4». Πλέον, κάθε φορά που μας «χτυπάει» ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ένα ερώτημα κάνει την εμφάνισή του: «θα βγούμε άραγε από αυτό αλώβητοι;»

Ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο ΑΘηνών, είναι από τους επιστήμονες που τοποθετούνται για το ζήτημα με προτάσεις και επιχειρήματα, λόγω και των πολλών εργαλείων πρόγνωσης που αναπτύσσει διαρκώς το Αστεροσκοπείο.

Μέρος των προτάσεων του μπορεί να διαβάσει κανείς και στα άρθρα που συγγράφει για λογαριασμό του Παρατηρητήριου Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέρος του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «Ένα» (enainstitute.org/ βλ. το πρόσφατο: «Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: Προτάσεις για καλύτερη προετοιμασία).

 

Από τις μέγα-πυρκαγιές στις ακραίες βροχοπτώσεις: Τι πρέπει να αλλάξει στην αντιμετώπισή τους-1
INTIME

Η «Κ» συνομίλησε μαζί του για το θέμα της αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία κάνουν συστηματικά πλέον την εμφάνισή τους.

Οι μέγα – πυρκαγιές που «ήρθαν για να μείνουν»

Κατ’ αρχάς, για τον κ. Λαγουβάρδο, οι μέγα-πυρκαγιές είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Όπως εξηγεί: «Τις πυρκαγιές “τέρατα” τις είδαμε σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι του 2021, το οποίο στην Ελλάδα ήταν ακραία ζεστό. Το ίδιο είχε όμως συμβεί το 2000, αλλά και το 2007. Και τις τρεις αυτές χρονιές χάσαμε τεράστιες δασικές εκτάσεις στη χώρα μας. Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο τρόπος που η θερμοκρασία συνδέεται ευθέως με μια δασική έκταση που καίγεται. Η διαφορά του 2021 σε σχέση με τις άλλες χρονιές είναι ότι πια γνωρίζουμε ότι οι παρατεταμένοι καύσωνες οδηγούν σε πολλές καμένες εκτάσεις. Οι αιτίες είναι η παρατεταμένη ξηρασία και η πολλή καύσιμη ύλη, συνέπεια των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Αυτές οι πυρκαγιές που ξεσπούν ταυτόχρονα σε πολλά διαφορετικά σημεία, ήρθαν για να μείνουν».

 

Εκτός από την καλύτερη γνώση του μηχανισμού της πυρκαγιάς στην εποχή της κλιματικής κρίσης, ο κ. Λαγουβάρδος σημειώνει πως οι επιστήμονες μπορούν πλέον να μελετούν αυτή τη συμπεριφορά σε βάθος, χάρη στη δορυφορική αποτύπωσή της την ώρα που είναι σε εξέλιξη. «Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να δούμε μέσα από φωτογραφίες πως εξαπλώνονται τα ”μανιτάρια εκρήξεων” που οι πυρομετεωρολόγοι αποκαλούν πυροσωρείτες». Κι υπάρχει και άλλο ένα στοιχείο που οι μετεωρολόγοι εξετάζουν πια καλύτερα- τη «νεκρή» καύσιμη ύλη (φύλλα, πευκοβελόνες, κλαδιά κ.τ.λ). Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος: «Αξιοποιώντας το δίκτυο των 500 μετεωρολογικών σταθμών που έχει το Αστεροσκοπείο βλέπουμε σε ποια φάση ξηρασίας βρίσκεται σε κάθε περίοδο η νεκρή καύσιμη ύλη».

Από τις μέγα-πυρκαγιές στις ακραίες βροχοπτώσεις: Τι πρέπει να αλλάξει στην αντιμετώπισή τους-2
INTIME

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πληθώρα των δεικτών που έxουν πια στη διάθεση τους οι επιστήμονες, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ειδικών μοντέλων που προβλέπουν τις πιθανότητες να ξεσπάσει πυρκαγιά σε συγκεκριμένες περιοχές σε συγκεκριμένες ώρες. Όπως εξηγεί: «Συνυπολογίζοντας παραμέτρους όπως τα επίπεδα υγρασίας για ένα Χ διάστημα, πόσο καιρό έχει να βρέξει ή τι άνεμοι επικρατούν, δημιουργούμε χάρτες υψηλής ανάλυσης, οι οποίοι μας δίνουν μια καλή εικόνα του τι περιμένουμε». Και φυσικά, εξελιγμένα είναι τα επιστημονικά εργαλεία και στο κομμάτι της αντιμετώπισης, με πιο γνωστό το σύστημα IRIS, το οποίο προβλέπει την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς σε αληθινό χρόνο.

Έντονες κακοκαιρίες το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Όσον αφορά στις φθινοπωρινές και χειμερινές κακοκαιρίες, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. «Η πρόγνωση της βροχόπτωσης ακολουθεί τη γενικότερη βελτίωση που υπάρχει στην πρόγνωση του καιρού, παρ’ όλα αυτά παραμένει το δυσκολότερο κομμάτι στο πεδίο της πρόγνωσης» λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Σε αυτό το κομμάτι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη τεχνική και τεχνολογική υποστήριξη και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι της παρατήρησης.

Από τις μέγα-πυρκαγιές στις ακραίες βροχοπτώσεις: Τι πρέπει να αλλάξει στην αντιμετώπισή τους-3
INTIME

Χρειαζόμαστε πυκνά δίκτυα σταθμών, ενώ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης υπάρχει και στο μέτωπο των δορυφορικών μετρήσεων, οι οποίες μπορούν να δώσουν μια καλή εκτίμηση αναφορικά με το πόσο ισχυρή αναμένεται να είναι μια βροχόπτωση μέσω αλγόριθμων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Περιορισμένο είναι και το δίκτυο των μετεωρολογικών ραντάρ, το οποίο διαχρονικά υπολειτουργεί και δεν μπορεί να υποστηρίξει τις απαιτήσεις της εποχής».

Απαραίτητη η συνεργασία φορέων

Πού έγκειται λοιπόν η αλλαγή που πρέπει να γίνει στο κομμάτι της πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων; Ο κ. Λαγουβάρδος απαντά με μια λέξη: «συνεργασία».

Όπως εξηγεί, «δεν μας λείπουν τόσο τα τεχνικά μέσα, όσο η συνεργασία και η επικοινωνία, πριν και κατά την εξέλιξη των γεγονότων, ανάμεσα σε Δήμους, Περιφέρειες, Πυροσβεστική, Επιστημονικούς Φορείς, ΕΜΥ, Αστεροσκοπείο. Όλοι οι παραπάνω φορείς πρέπει να επικοινωνούν ταυτόχρονα, άμεσα και αποτελεσματικά. Η αλήθεια είναι όμως, πως μέχρι στιγμής υπάρχει μια διαχρονική δυστοκία να ενσωματωθεί η επιστημονική γνώση στις επιχειρησιακές λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας.

Από τις μέγα-πυρκαγιές στις ακραίες βροχοπτώσεις: Τι πρέπει να αλλάξει στην αντιμετώπισή τους-4
ΙΝΤΙΜΕ

Αντιθέτως, είδαμε ότι στην πανδημία δημιουργήθηκε μια επιτροπή ειδικών όπου επιστήμονες από διαφορετικά πόστα συνεργάστηκαν και συνεχίζουν να το κάνουν, για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Τον περασμένο Μάιο ψηφίστηκε ένας νέος κλιματικός νόμος, ο οποίος μεταξύ άλλων, προβλέπει επιτροπές και ομάδες εργασίας για την καλύτερη αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. Πρέπει πια αυτό να γίνει πράξη».

 

Από τις μέγα-πυρκαγιές στις ακραίες βροχοπτώσεις: Τι πρέπει να αλλάξει στην αντιμετώπισή τους-1
Ερευνα Αστεροσκοπείου: Οι συνθήκες που έκαναν ανεξέλεγκτη την πυρκαγιά στο Μάτι

Μάλιστα, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει και ένα παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας σε μικρότερη κλίμακα. «Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», ο Περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε τη γνώμη του Αστεροσκοπείου σε σύσκεψη που έκανε με όλους τους δημάρχους για το αν θα έπρεπε ή όχι να κλείσουν τα σχολεία τις ημέρες της χιονόπτωσης. Τους είπαμε ότι η χιονόπτωση θα ξεκινούσε από νωρίς σε συγκεκριμένους δήμους και πολύ σωστά πάρθηκε η απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία. Ας σκεφτούμε από πόσα μας γλίτωσε αυτή η απλή απόφαση, όταν την ίδια ημέρα, χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό».

kathimerini.gr

ShareTweetShare
Προηγούμενο άρθρο

Το Σκιάχτρο

Επόμενο άρθρο

Superleague, Άρης – Ιωνικός 2-1: Επιστροφή στις νίκες για την ομάδα της Θεσσαλονίκης

ΣχετικάΆρθρα

Θεσσαλονίκη: Επιδρομή λύκων ακόμη και κοντά σε σπίτια
Polis & Life

Θεσσαλονίκη: Επιδρομή λύκων ακόμη και κοντά σε σπίτια

27 Ιανουαρίου 2023
Χωματερή ο Δρίνος: Τσουνάμι σκουπιδιών πνίγει γραφικό ποτάμι των Βαλκανίων
Polis & Life

Χωματερή ο Δρίνος: Τσουνάμι σκουπιδιών πνίγει γραφικό ποτάμι των Βαλκανίων

26 Ιανουαρίου 2023
ΗΠΑ: Αρκούδες γκρίζλι αρρωσταίνουν από τη γρίπη των πτηνών – Θανάτωσαν τρεις
Περιβάλλον

ΗΠΑ: Αρκούδες γκρίζλι αρρωσταίνουν από τη γρίπη των πτηνών – Θανάτωσαν τρεις

20 Ιανουαρίου 2023
Ηφαίστειο Σαντορίνης: Πιθανή έκρηξη στα επόμενα 150 χρόνια – Εντοπίστηκε ο μαγματικός θάλαμος στον βυθό
ΚΥΡΙΟ

Ηφαίστειο Σαντορίνης: Πιθανή έκρηξη στα επόμενα 150 χρόνια – Εντοπίστηκε ο μαγματικός θάλαμος στον βυθό

16 Ιανουαρίου 2023
NASA: Θερμότερη κατά 1,11 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον 19ο αιώνα η μέση θερμοκρασία το 2022
ΚΥΡΙΟ

NASA: Θερμότερη κατά 1,11 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον 19ο αιώνα η μέση θερμοκρασία το 2022

14 Ιανουαρίου 2023
Τρύπα του Όζοντος: Η ανθρωπότητα ξεπέρασε τον περιβαλλοντικό εφιάλτη της δεκαετίας του ‘80
Περιβάλλον

Τρύπα του Όζοντος: Η ανθρωπότητα ξεπέρασε τον περιβαλλοντικό εφιάλτη της δεκαετίας του ‘80

10 Ιανουαρίου 2023
Επόμενο άρθρο
Superleague, Άρης – Ιωνικός 2-1: Επιστροφή στις νίκες για την ομάδα της Θεσσαλονίκης

Superleague, Άρης – Ιωνικός 2-1: Επιστροφή στις νίκες για την ομάδα της Θεσσαλονίκης

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

Φάρμακα: Η Ευρώπη ξεμένει – Μπορεί η ΕΕ να λύσει το πρόβλημα;

Εκλογές: Το ψυχογράφημα των αναποφάσιστων – Τι δείχνουν οι μετρήσεις για το «γκρίζο» 10%

Νέα Σμύρνη: Μαχαίρωσαν 15χρονο στην πλατεία για να τον ληστέψουν

Στους δρόμους ξανά με τα τρακτέρ τους οι αγρότες στην Καρδίτσα σήμερα

Στην Ιαπωνία ο Κ. Μητσοτάκης- Στην ατζέντα οι επενδύσεις

Το τραγούδι της εβδομάδας

PolisPost

Follow us on social media:

  • Επικοινωνία
  • Δήλωση Απορρήτου (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Home

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Welcome Back!

Login to your account below

Ξέχασα τον κωδικό μου

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας

Σύνδεση
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
{title} {title} {title}