Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
  • Εγγραφή Χρήστη
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
PolisPost
  • Home
  • Ελλάδα
    • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Sports
  • Polis & Life
  • Υγεία
  • Επιστήμη
  • Γνώμες
  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
PolisPost
Αρχική ΚΥΡΙΟ

Φάρμακα: Η εξάρτηση της Ε.Ε. από την Κίνα και την Ινδία

Γιάννης Κωνσταντινιδης από Γιάννης Κωνσταντινιδης
7 Ιανουαρίου 2023
σε ΚΥΡΙΟ, Υγεία
Φάρμακα: Η εξάρτηση της Ε.Ε. από την Κίνα και την Ινδία

Αντιπυρετικά σιρόπια για παιδιά, παυσίπονα, αντιβιοτικά, ακόμη και αντιυπερτασικά και φάρμακα για τον διαβήτη: Πολλά φάρμακα είναι σε έλλειψη στη χώρα μας αλλά και σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει κάποιον ασθενή με ίωση. Ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος προβλέπει μεγάλο κύμα ιώσεων καθώς κυκλοφορούν 200 ιοί.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η πληρότητα στις ΜΕΘ Παίδων είναι 100% σε «Αττικόν», «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου. Ένα κύμα λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά ωθεί νοσοκομεία και παιδιάτρους στα άκρα – και επιπλέον λείπουν και φάρμακα.

Στη Γερμανία για παράδειγμα, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (BfArm) καταγράφει ελλείψεις σε 313 φάρμακα. Στην Αυστρία επίσης, σύμφωνα με επίσημο κατάλογο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας στην Υγεία , περισσότερα από 500 φάρμακα δεν μπορούν να παραδοθούν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν επίσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις αμοξικιλίνης. Το βρετανικό υπουργείο Υγείας αναγνώρισε επίσης στα μέσα Δεκεμβρίου έλλειψη ορισμένων αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο Α.

Ακόμη και οι χώρες που είναι σημαντικοί παραγωγοί δραστικών συστατικών ανησυχούν. Η Κίνα ζήτησε έτσι την αύξηση παραγωγής ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών στα τέλη Δεκεμβρίου, σε μια εποχή που εκατομμύρια Κινέζοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν ένα άνευ προηγουμένου κύμα Covid-19.

Από πού προέρχεται η έλλειψη;

Κατ’αρχήν αναφέρονται προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα. Αλλά η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη: Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η αιτία βρίσκεται στην πρακτική προμηθειών. Ο πρόεδρος της επαγγελματικής ένωσης παιδίατρων, Τόμας Φίσμπαχ , επικρίνει στη «Rheinische Post» το γεγονός ότι η ρύθμιση των σταθερών τιμών στη Γερμανία οδήγησε την παραγωγή να μετακινηθεί σε χώρες με χαμηλούς μισθούς όπως η Κίνα και η Ινδία. «Υπάρχουν πλέον προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε συμφόρηση στον εφοδιασμό». Ως αποτέλεσμα, τα φάρμακα και τα ενεργά συστατικά αγοράζονται εκεί που είναι φθηνότερα. Το αποτέλεσμα: υψηλό επίπεδο εξάρτησης από προμηθευτές ενεργών συστατικών, για παράδειγμα στην Κίνα.

Ασιατική εξάρτηση

Όλο και περισσότερα δραστικά συστατικά για φάρμακα προέρχονται από την Ινδία και την Κίνα. Σχεδόν κανένα αναλγητικό δεν είναι τόσο επιτυχημένο όσο η παρακεταμόλη. Η λευκή, κρυσταλλική σκόνη είναι σε χάπια και αναβράζοντα δισκία, εκατομμύρια από τα οποία πωλούνται στα φαρμακεία.
Περισσότεροι από 150.000 τόνοι του φαρμάκου παράγονται κάθε χρόνο – απλώς όχι στην Ευρώπη. Για την παραγωγή φαρμάκων παρακεταμόλης, το δραστικό συστατικό πρέπει να αγοράζεται από το εξωτερικό – δεν παράγεται πλέον στην Ευρώπη.

Το 2008 έκλεισε η τελευταία ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής παρακεταμόλης. Η παραγωγή στην Ευρώπη είχε γίνει πολύ ακριβή για τη γαλλική χημική εταιρεία Rhodia. «Δεν είναι φυσιολογικό η Ευρώπη να μην παράγει ούτε ένα γραμμάριο παρακεταμόλης», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα μέσα του 2020. Την ίδια χρονιά, η Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε μια στρατηγική για τη μείωση της εξάρτησης στα φάρμακα από τρίτες χώρες. Ελάχιστα έχουν γίνει από τότε. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί πλέον τον Μάρτιο του 2023.

Ανεξάρτητα από την ΕΕ, τα ίδια τα κράτη προσπαθούν να διατηρήσουν την παραγωγή σημαντικών δραστικών ουσιών στην εθνική τους επικράτεια. Μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής πενικιλίνης στον κόσμο βρίσκεται στο Τιρόλο – και είναι το τελευταίο σε όλη την Ευρώπη.
Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis εξέταζε το κλείσιμο του εργοστασίου αντιβιοτικών λόγω της πίεσης των τιμών από την Ασία, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να επεκτείνει την παραγωγή. Πιθανώς επειδή η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση συνεισέφεραν 50 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Γαλλία, από την άλλη, κατασκευάζεται νέο εργοστάσιο παρακεταμόλης. Και εκεί το κράτος στήριξε την επανεγκατάσταση με πολλά χρήματα. Η εταιρεία Seqens υπόσχεται ότι μια νέα διαδικασία παραγωγής θα παράγει 75% λιγότερο CO2. Από το 2024, το σημαντικό παυσίπονο θα πρέπει να έρθει ξανά από την Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

«Πυρηνική βόμβα»

Μέχρι τότε, η παρακεταμόλη από την Κίνα και την Ινδία θα περιορίζει τα συμπτώματα του κρυολογήματος των Ευρωπαίων.
Η παρακεταμόλη δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Περισσότερο από το 80% των φαρμακευτικών δραστικών συστατικών παρασκευάζεται τώρα στην Κίνα και την Ινδία.
Όσο εξαρτημένη ήταν η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο, τόσο είναι και από τα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ασία.

«Οι Κινέζοι δεν χρειάζονται καθόλου πυρηνική βόμβα», δήλωσε η Γερμανίδα καθηγήτρια φαρμακολογίας Ούλρικε Χολτζγκράμπε στο ZDF στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Γιατί η Κίνα απλά δεν μπορούσε πλέον να προμηθεύει φάρμακα, κάτι που θα σήμαινε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να φροντίσει τον εαυτό της «από μόνη της».

Ο Τιερί Λάνγκερ ,επικεφαλής του Τμήματος Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, εξηγεί ότι είναι κυρίως χημικά απλές ουσίες των οποίων η παραγωγή έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό. Η παραγωγή αυτών των φαρμάκων είναι ευκολότερο να αυξηθεί, γι’ αυτό και δεν υπήρχε έλλειψη ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μετά το τέλος της πολιτικής του μηδενικού Covid στην Κίνα, η χώρα τετραπλασίασε περίπου την παραγωγή παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης τον τελευταίο μήνα, ανέφερε πρόσφατα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Αλλά ακόμα κι αν η παρακεταμόλη δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον Λάνγκερ, «δεν θα ήταν ακόμη καταστροφή».
«Θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε αμέσως με πολλά άλλα παυσίπονα», λέει ο επιστήμονας. Υπάρχουν μόνο λίγα πραγματικά αναντικατάστατα φάρμακα που κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Η Ευρώπη εξακολουθεί να παράγει τα περισσότερα από αυτά η ίδια – «γιατί μπορείς να βγάλεις χρήματα με αυτά,όπως λέει ο επικεφαλής του Τμήματος Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

«Κουζίνα φαρμάκων»

Ο Αλεξάντερ Χέρτσογκ, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου της Αυστριακής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας, τονίζει επίσης ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά τα τεχνολογικά εξελιγμένα φάρμακα. Τα εμβόλια mRNA κατά του Covid-19 αναπτύχθηκαν και παράγονται σε μεγάλο βαθμό απευθείας στην Ευρώπη – για ολόκληρο τον κόσμο. «Αυτή είναι η κουζίνα της παραγωγής εξελιγμένων φαρμάκων», λέει ο Χέρτσογκ.
Στην Κίνα, ωστόσο, που θέλει να χρησιμοποιεί μόνο εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί εκεί, κανένα εμβόλιο mRNA κατά του κορωνοϊού δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα.Όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων, όπως στης Biontech ,η Ευρώπη τα πάει καλά.Επιπλέον, τα φάρμακα του μέλλοντος θα μπορούσαν να φαίνονται πολύ διαφορετικά από τα σημερινά: Αντί για προϊόντα μαζικής παραγωγής, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παίρνουν φάρμακα προσαρμοσμένα στο DNA τους και πολλές ασθένειες θα μπορούσαν να προληφθούν εκ των προτέρων.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε καλή θέση για τέτοιες ιατρικές καινοτομίες – αλλά αυτό το προβάδισμα θα μπορούσε να μειωθεί , προειδοποιεί ο Χέρτσογκ.

Μείωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

Οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εξαιρετικά καινοτόμα φάρμακα μειώνονται στην Ευρώπη, ενώ αυξάνονται στις ΗΠΑ και την Κίνα. Για να μην μείνει πίσω η Ευρώπη, απαιτεί περισσότερα χρήματα για κλινική έρευνα.
Από όπου κι αν προέρχονται τα φάρμακα υψηλής τεχνολογίας του μέλλοντος, πιθανότατα θα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια βασική προμήθεια δοκιμασμένων φαρμάκων κατά της γρίπης, του κρυολογήματος και των λοιμώξεων στο μέλλον. Για την ασφάλεια του εφοδιασμού, είναι «επιθυμητό» να παράγονται στην Ευρώπη, λέει ο Λάνγκερ. Αλλά η επαναφορά της παραγωγής δεν είναι πάντα εύκολη. «Στην Ινδία, δημιουργείται ένα νέο εργοστάσιο μέσα σε 12 μήνες, ενώ χρειάζονται χρόνια στην Ευρώπη – κανείς δεν θέλει να έχει ένα χημικό εργοστάσιο κοντά”, προσθέτει.
Και είναι λογικό η Ευρώπη να επικεντρωθεί σε εξελιγμένα φάρμακα και να αφήσει την παραγωγή απλών δραστικών συστατικών σε χώρες όπως η Ινδία ή η Κίνα.Από πλευράς τιμής, τα εγχώρια παραγόμενα φάρμακα δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να συμβαδίσουν με τον ανταγωνισμό από την Άπω Ανατολή.

Πηγή: naftemporiki.gr

ShareTweetShare
Προηγούμενο άρθρο

Πιερία – Θεσσαλονίκη με λεωφορεία αντί για το τρένο που πλήρωσαν – Σε εξέλιξη το απρόβλεπτο ταξίδι

Επόμενο άρθρο

Πού οφείλεται ο πρωτοχρονιάτικος καύσωνας στην Ευρώπη

ΣχετικάΆρθρα

Ο καφές με γάλα είναι αντιφλεγμονώδες κοκτέιλ
Υγεία

Ο καφές με γάλα είναι αντιφλεγμονώδες κοκτέιλ

1 Φεβρουαρίου 2023
Eπιδότηση δανείων: Από σήμερα οι αιτήσεις για υπαγωγή στο πρόγραμμα
ΚΥΡΙΟ

Eπιδότηση δανείων: Από σήμερα οι αιτήσεις για υπαγωγή στο πρόγραμμα

1 Φεβρουαρίου 2023
Επανεξετάζονται από μηδενική βάση 1.047 φοροαπαλλαγές
ΚΥΡΙΟ

Επανεξετάζονται από μηδενική βάση 1.047 φοροαπαλλαγές

1 Φεβρουαρίου 2023
Πτώση Φάντομ: Τρίτη ημέρα ερευνών για τον κυβερνήτη
ΚΥΡΙΟ

Πτώση Φάντομ: Τρίτη ημέρα ερευνών για τον κυβερνήτη

1 Φεβρουαρίου 2023
Ουκρανία: Ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς στο αμερικανικό πακέτο
ΚΥΡΙΟ

Ουκρανία: Ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς στο αμερικανικό πακέτο

1 Φεβρουαρίου 2023
Γερουσιαστής Βαν Χόλεν: Άπιστος σύμμαχος η Τουρκία, F-16 μόνο με την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
ΚΥΡΙΟ

Γερουσιαστής Βαν Χόλεν: Άπιστος σύμμαχος η Τουρκία, F-16 μόνο με την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

1 Φεβρουαρίου 2023
Επόμενο άρθρο
Πού οφείλεται ο πρωτοχρονιάτικος καύσωνας στην Ευρώπη

Πού οφείλεται ο πρωτοχρονιάτικος καύσωνας στην Ευρώπη

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

Ο καφές με γάλα είναι αντιφλεγμονώδες κοκτέιλ

Ο «κομήτης των Νεάντερταλ» στην ελάχιστη απόσταση από τη Γη – Πώς θα τον δείτε

Eπιδότηση δανείων: Από σήμερα οι αιτήσεις για υπαγωγή στο πρόγραμμα

Επανεξετάζονται από μηδενική βάση 1.047 φοροαπαλλαγές

Πτώση Φάντομ: Τρίτη ημέρα ερευνών για τον κυβερνήτη

Ουκρανία: Ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς στο αμερικανικό πακέτο

PolisPost

Follow us on social media:

  • Επικοινωνία
  • Δήλωση Απορρήτου (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Home

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Welcome Back!

Login to your account below

Ξέχασα τον κωδικό μου

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας

Σύνδεση
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
{title} {title} {title}