Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
  • Εγγραφή Χρήστη
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
PolisPost
  • Home
  • Ελλάδα
    • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Sports
  • Polis & Life
  • Υγεία
  • Επιστήμη
  • Γνώμες
  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
PolisPost
Αρχική ΚΥΡΙΟ

Χρηματοδοτώντας την… ειρήνη μέσω πολεμικών ομολόγων

Γιάννης Κωνσταντινιδης από Γιάννης Κωνσταντινιδης
19 Φεβρουαρίου 2023
σε ΚΥΡΙΟ, Κόσμος
Χρηματοδοτώντας την… ειρήνη μέσω πολεμικών ομολόγων

Ένας χρόνος κοντεύει να κλείσει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, και οι συγκρούσεις μαίνονται με αμείωτο ρυθμό.

Η εν εξελίξει πολεμική σύρραξη επιτείνει τον «χορό» των αμυντικών εξοπλισμών, με το Κίεβο να ζητά από τη Δύση νέα βοήθεια, οικονομική και στρατιωτική.

Η ουκρανική κυβέρνηση έσπευσε σε άμεσα μέτρα για να στηρίξει τη λειτουργία του κράτους και ειδικά του στρατιωτικού μηχανισμού της με χρηματοδότηση των πολεμικών επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας προέβη σε μια σειρά εκδόσεων ομολόγων πολέμου σε δολάριο ή σε τοπικό νόμισμα τα οποία μπορούν να αγοραστούν είτε από ουκρανικές νομικές οντότητες και ιδιώτες, είτε από ξένους επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν το Κίεβο.

H Ουκρανία άντλησε πέρυσι τον Μάρτιο περισσότερα από 1 δισ. δολάρια από την έκδοση πέντε τέτοιων ομολόγων σε τοπικό νόμισμα και δολάριο, με την ονομαστική αξία του κάθε τίτλου στα 1.000 γρίβνα (33 δολάρια).

Στη σύγχρονη ιστορία η μέθοδος αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί από άλλες κυβερνήσεις. Η Ουκρανία υποσχέθηκε να πληρώσει 11% στους επενδυτές που θα στηρίξουν τη χώρα στην πολεμική της προσπάθεια, αγοράζοντας τα ομόλογα, τα οποία δεν έχουν κουπόνι, λήγουν σε έναν χρόνο και βεβαίως συνοδεύονται από μεγάλο ρίσκο καθότι οι επενδυτές θα υποστούν ζημίες σε περίπτωση που η Ουκρανία ηττηθεί από τη Ρωσία, κηρύξει στάση πληρωμής χρέους ή η αξία του νομίσματός της καταρρεύσει.

Ενώ θεσμικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αμερικανικών και ξένων τραπεζών, ειδικά η Citigroup, έχουν αγοράσει μέρος τέτοιων ομολόγων, δεν είναι εύκολο για τους μικροεπενδυτές να προμηθευτούν απευθείας αυτούς τους τίτλους.

Ωστόσο, αναλυτές είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2022 ότι ήταν δύσκολο για την ουκρανική κυβέρνηση να εκδώσει νέα ομόλογα σε γρίβνα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος, καθότι ελάχιστοι επενδυτές θα ήταν πρόθυμοι να τα αγοράσουν. Συνεπώς, εφεξής, η Ουκρανία θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα μόνο σε αμερικανικό δολάριο, κάτι ωστόσο που θα μείωνε σημαντικά τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε ξένο νόμισμα.

Σε αυτές τις εκδόσεις θα πρέπει να προστεθούν και τα ομόλογα ξένων κυβερνήσεων για να στηρίξουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Καναδάς έγινε η πρώτη δυτική χώρα που εξέδωσε πέρυσι τον Νοέμβριο πενταετή ομόλογα αξίας 500 εκατ. δολαρίων για να αντλήσει χρήματα και να βοηθήσει την Ουκρανία.

Η Ε.Ε. δεσμεύθηκε να προσφέρει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 18 δισ. ευρώ το 2023, εκ των οποίων σχεδιάζει να αντλήσει περί τα 10 δισ. ευρώ υπό τη μορφή «κοινών ομολόγων Ε.Ε.», στο πλαίσιο της συνολικής έκδοσης χρέους ύψους 80 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ήδη η Ουκρανία έλαβε τον Ιανουάριο μία πρώτη δόση ύψους 3 δισ. ευρώ από το πακέτο της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας των 18 δισ. ευρώ.

Επίσης, το Κίεβο είχε ζητήσει, λόγω των αυξανόμενων αναγκών, να βοηθήσουν οικονομικά όσοι το επιθυμούν για τη συγκέντρωση κονδυλίων και τη χρηματοδότηση του πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε προτείνει μια σειρά νέων εκδόσεων με τη στήριξη όμως των θεσμικών αρχών σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Ήδη, η Κομισιόν παρέχει στήριξη και συμβουλές λειτουργώντας ως μεσάζοντας μεταξύ Ουκρανίας και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών αναφορικά με την έκδοση νέων ομολόγων. Αντίστοιχα, η Ουκρανία βρίσκεται σε συνεργασία και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ.

Οι ρωσικές κινήσεις

Όσον αφορά τη Ρωσία, η πολεμική μηχανή της εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από τα έσοδά της στον χώρο της ενέργειας, παρότι έχουν μειωθεί μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων. Οι προσπάθειες των δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις και άλλα μέτρα για να πλήξουν τον πολεμικό μηχανισμό της Ρωσίας είχαν μέχρι στιγμής περιορισμένα αποτελέσματα.

Σύμφωνα δε με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, οι εξαγωγές της Ρωσίας στον πυρηνικό τομέα έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που ενισχύει τα έσοδα του Κρεμλίνου, καθώς η Δύση αποφεύγει να επιβάλει κυρώσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, συνέχισαν να αγοράζουν καύσιμα από τη ρωσική Rosatom πέρυσι, παρά τις ουκρανικές εκκλήσεις να τερματίσουν το εμπόριο μετά τη ρωσική κατάληψη του μεγαλύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού Royal United Services Institute (RUSI). Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, η αναλογία κρατικού χρέους που έχουν αγοράσει οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες υποχώρησε στο 59,5% τον Ιανουάριο του 2023, έναντι 90,7% στα τέλη του 2022, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε να εκδίδει ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία και προτιμώνται από τις τράπεζες.

Η Ρωσία δανείστηκε 39,1 δισ. δολάρια την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2022 μέσω ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς η Μόσχα προσπάθησε να διοχετεύσει κεφάλαια στη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ιστορική αναδρομή

Επειδή τα Ομόλογα Πολέμου προσφέρουν απόδοση χαμηλότερη της αγοράς, η επένδυση έχει να κάνει κυρίως με το αίσθημα του πατριωτισμού και του καθήκοντος. Τα ομόλογα αυτά συνήθως πωλούνται με έκπτωση και ωριμάζουν στην ονομαστική αξία τους, συνήθως μετά από μία περίοδο 10 έως 30 ετών, παρότι τα Ομόλογα Πολέμου της Ουκρανίας ήταν πολύ μικρής διάρκειας έως 15 μηνών.

Σε μια ιστορική διαδρομή οι κυβερνήσεις χρειάστηκε να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν πολέμους. Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδοσιακά οι κυβερνήσεις απευθύνονταν σε μια μικρή ομάδα τραπεζιτών-εμπόρων, όπως ο Γιάκομπ Φούγκερ και ο Νάθαν Ρότσιλντ, που ήταν οι βασικοί χρηματοδότες-παίκτες εκείνης της εποχής, χωρίς ωστόσο να γίνεται διάκριση μεταξύ χρέους πολέμου και χρέους ειρήνης.

Μια πρώτη χρήση του όρου Ομόλογα Πολέμου έγινε για τα 11 εκατ. δολάρια που άντλησε το αμερικανικό Κογκρέσο στις 14 Μαρτίου του 1812 για τη χρηματοδότηση του Πολέμου του 1812, όμως το ομόλογο αυτό δεν απευθυνόταν στο κοινό. Μέχρι τον Ιούλιο του 2015, ίσως τα παλαιότερα υπό διαπραγμάτευση ομόλογα που εκδόθηκαν για χρηματοδότηση πολέμου ήταν τα British Consols, για τη χρηματοδότηση του χρέους στη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, αλλά εξαργυρώθηκαν μετά την ψήφιση της Νομοθετικής Πράξης του 2015.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε μία νομοθετική πράξη το 1870 επιτρέποντας την έκδοση τριών ξεχωριστών ομολόγων με προνόμια εξαγοράς μετά από 10, 15 και 30 χρόνια. Αυτή ήταν η αρχή αυτού που έγινε αργότερα γνωστό ως έντοκα γραμμάτια του δημοσίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πώλησε τα πιο διάσημα Εθνικά Πολεμικά Ομόλογα προκειμένου να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της συμμετοχής του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με απόδοση 5%. Η έκδοση υποστηρίχθηκε από μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια, όπως άλλωστε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκοπό να δημιουργηθεί πατριωτική ζέση. Όταν εξαργυρώθηκαν σχεδόν έναν αιώνα αργότερα εξακολουθούσαν να ανήκουν σε 120.000 επενδυτές. Οι ΗΠΑ πώλησαν «ομόλογα ελευθερίας» στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και «ομόλογα άμυνας» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να αναδιατυπωθούν ως Πολεμικά Ομόλογα μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ.

Η Αυστρο-Ουγγαρία -με μοντέλο την πολιτική χρηματοδότησης πολέμου της Γερμανίας η οποία πώλησε εσωτερικά ομόλογα αφού δεν μπορούσε να βγει στις διεθνείς αγορές για να δανειστείεξέδωσε το πρώτο χρηματοδοτούμενο δάνειο τον Νοέμβριο του 1914, με βάση προκαθορισμένο σχέδιο σε εξαμηνιαία βάση κάθε Νοέμβριο και Μάιο. Τα πρώτα αυστριακά ομόλογα κατέβαλαν τόκο 5% και είχαν πενταετή διάρκεια.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε στις ΗΠΑ 30 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 21 δισ. προήλθαν από την πώληση των «ομολόγων ελευθερίας».

O Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε στις ΗΠΑ 300 δισ. Δολάρια, με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό να αυξάνεται από τα 9 δισ. δολάρια του 1939 στα 98 δισ. δολάρια το 1945. Για να χρηματοδοτήσει τις τεράστιες ανάγκες της, η τότε αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε Ομόλογα Πολέμου στο 75% της ονομαστικής τους αξίας με ωρίμανση άνω των 10 ετών.

Έγιναν οκτώ τέτοιες εκδόσεις αντλώντας 9 έως 15 δισ. δολάρια σε καθεμία.

Μέχρι το τέλος του πολέμου, 85 εκατ. Αμερικανοί (σε σύνολο πληθυσμού 131 εκατ.) είχαν αγοράσει ομόλογα αξίας 185,7 δισ. δολαρίων, με αναλογία 2.000 δολαρίων ανά άτομο. Αυτά τα Πολεμικά Ομόλογα παρείχαν απόδοση 2,9% σε 10 χρόνια και μπορούσαν να αγοραστούν είτε από εταιρείες είτε από ιδιώτες, με ονομαστική αξία που κυμαινόταν από 25 έως 10.000 δολάρια.

Πηγή: naftemporiki.gr
ShareTweetShare
Προηγούμενο άρθρο

Διεύρυνση οικονομικών σχέσεων Αθήνας και Πεκίνου

Επόμενο άρθρο

Τουρκία: Σταματούν οι έρευνες διάσωσης από τον σεισμό, εκτός από δύο επαρχίες

ΣχετικάΆρθρα

Λαγονήσι: Τι κατέθεσαν οι 16χρονοι για την επίθεση – Τι λένε οι μάρτυρες
ΚΥΡΙΟ

Λαγονήσι: Τι κατέθεσαν οι 16χρονοι για την επίθεση – Τι λένε οι μάρτυρες

26 Μαρτίου 2023
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
ΚΥΡΙΟ

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

26 Μαρτίου 2023
Νέο ναυάγιο μεταναστών ανοικτά της Τυνησίας – Τουλάχιστον 19 νεκροί
ΚΥΡΙΟ

Νέο ναυάγιο μεταναστών ανοικτά της Τυνησίας – Τουλάχιστον 19 νεκροί

26 Μαρτίου 2023
Τουρκική μεταστροφή στις διμερείς σχέσεις – Πώς αποτιμά τα νέα δεδομένα η Αθήνα
Πολιτική

Τουρκική μεταστροφή στις διμερείς σχέσεις – Πώς αποτιμά τα νέα δεδομένα η Αθήνα

26 Μαρτίου 2023
Άλλαξε η ώρα: Μια ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών
ΚΥΡΙΟ

Άλλαξε η ώρα: Μια ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών

26 Μαρτίου 2023
Συμφωνία Ε.Ε. – Γερμανίας για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035
ΚΥΡΙΟ

Συμφωνία Ε.Ε. – Γερμανίας για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035

25 Μαρτίου 2023
Επόμενο άρθρο
Τουρκία: Σταματούν οι έρευνες διάσωσης από τον σεισμό, εκτός από δύο επαρχίες

Τουρκία: Σταματούν οι έρευνες διάσωσης από τον σεισμό, εκτός από δύο επαρχίες

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

Politico: Γιατί οι Δυτικές κυβερνήσεις στοχοποιούν το Tik Tok

Λαγονήσι: Τι κατέθεσαν οι 16χρονοι για την επίθεση – Τι λένε οι μάρτυρες

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Νέο ναυάγιο μεταναστών ανοικτά της Τυνησίας – Τουλάχιστον 19 νεκροί

Τουρκική μεταστροφή στις διμερείς σχέσεις – Πώς αποτιμά τα νέα δεδομένα η Αθήνα

Άλλαξε η ώρα: Μια ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών

PolisPost

Follow us on social media:

  • Επικοινωνία
  • Δήλωση Απορρήτου (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Home

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Welcome Back!

Login to your account below

Ξέχασα τον κωδικό μου

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας

Σύνδεση
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
{title} {title} {title}