Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
  • Εγγραφή Χρήστη
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
PolisPost
  • Home
  • Ελλάδα
    • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Sports
  • Polis & Life
  • Υγεία
  • Επιστήμη
  • Γνώμες
  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
PolisPost
Αρχική ΚΥΡΙΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το υψηλό διακύβευμα του Μπαχμούτ

Γιάννης Κωνσταντινιδης από Γιάννης Κωνσταντινιδης
17 Μαρτίου 2023
σε ΚΥΡΙΟ, Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το υψηλό διακύβευμα του Μπαχμούτ

Ukrainian servicemen fire a 2S5 Giatsint-S self-propelled howitzer towards Russian troops outside the frontline town of Bakhmut, amid Russia's attack on Ukraine, in Donetsk region, Ukraine March 5, 2023. REUTERS/Anna Kudriavtseva TPX IMAGES OF THE DAY

Προ έτους, στις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η πόλη Μπαχμούτ -κόμβος μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης στο Ντονέτσκ, στα ανατολικά- βρισκόταν περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά της γραμμής επαφής μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονμπάς. Ήτοι, υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Πλέον αποτελεί σημείο αναφορά της πιο μακροχρόνιας και πιο αιματηρής μάχης σε αυτή τη φάση και πιθανόν στη συνολική διάρκεια αυτού του ατέρμονου πολέμου.

Εδώ και οκτώ μήνες οι ρωσικές δυνάμεις -με «αιχμή του δόρατος» πλέον τους μισθοφόρους της Wagner– προωθούνταν μεθοδικά προς το Μπαχμούτ, κερδίζοντας με υψηλό τίμημα περίπου δύο χιλιόμετρα εδάφους ανά μήνα.

Σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περικυκλωθεί από τρεις πλευρές και οι γραμμές ανεφοδιασμού τους έχουν σχεδόν κοπεί από τους Ρώσους, που ελέγχουν περίπου το ήμισυ της πόλης.

Η κατάσταση εκεί περιγράφεται πλέον ως «κόλαση» και οι μάχες «κρεατομηχανή», με βαριές απώλειες ένθεν κακείθεν.

Από τους περίπου 70.000 κατοίκους, στο Μπαχμούτ έχουν παραμείνει σήμερα το πολύ 4.000, ζώντας σε υπόγεια καταφύγια χωρίς νερό, φυσικό αέριο ή ρεύμα.

Εκτιμάται ότι σχεδόν κανένα κτίριο δεν έχει μείνει ανέπαφο από τις σφοδρές συγκρούσεις.

Για τη Μόσχα, η πτώση της πόλης -που την ονομάζει Αρτεμόβσκ από την εποχή της ΕΣΣΔ- θα είναι η πρώτη σημαντική νίκη στα πολεμικά μέτωπα από τα μέσα του 2022 και ένα σημαντικό βήμα για την κατάληψη ολόκληρης της (προσαρτημένης κατά τη Μόσχα) βιομηχανικής κοιλάδας του Ντονμπάς.

Για το Κίεβο -που διακηρύττει μέχρι και τώρα ότι θα πολεμήσει με νύχια και με δόντια για τη διατήρηση του ελέγχου του Μπαχμούτ- η ανακοπή της ρωσικής προέλασης αποτελεί κάτι πολύ παραπάνω από μια συμβολική μάχη γοήτρου, ενόσω η Δύση ενισχύει σημαντικά την στρατιωτική βοήθεια προς την εμπόλεμη χώρα.

Πόλεμος φθοράς

Κατά παραδοχή του ίδιου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, οι μάχες στο Μπαχμούτ είναι οι «πιο δύσκολες» του πολέμου.

Οι λόγοι δεν περιορίζονται μόνο στα εκεί πεδία των μαχών.

«Ο κύριος στόχος της άμυνας είναι να κουράσει τον εχθρό», αναφέρει σε ανάλυσή του ο πρόσφατα παραιτηθείς σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολεξίι Αρεστόβιτς.

Για τους Ουκρανούς, η διατήρηση της άμυνας σημαίνει μεγαλύτερες απώλειες στις τάξεις του αντιπάλου.

Κατά το Κίεβο, είναι επτά φορές μεγαλύτερες από αυτές στις δικές του δυνάμεις. Και δη μεταξύ των μισθοφόρων της Wagner, που με τη συνέχιση των συγκρούσεων στο Μπαχμούτ παραμένουν μακριά από άλλα μέτωπα στην πρώτη γραμμή, όπου έχουν σαφώς πέσει οι ρυθμοί.

Συν τω χρόνω ωστόσο τα περιθώρια ελιγμών και οι αμυντικές δυνατότητες για το Κίεβο δείχνουν να στενεύουν.

Προϊδεάζοντας για τις εξελίξεις, που λίγο πολύ υπαγορεύει η μέχρι στιγμής πορεία των μαχών, Δυτικοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν μεθοδικά τις τελευταίες ημέρες τη σημασία πτώσης του Μπαχμούτ.

Με την προειδοποίηση ότι αυτό μπορεί να συμβεί «τις επόμενες ημέρες», ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο «δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα κάποιο σημείο καμπής του πολέμου».

«Νομίζω ότι έχει περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική και επιχειρησιακή αξία», είχε σχολιάσει νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Το εάν η Ρωσία υφίσταται τόσες απώλειες, που θα αποδυναμώσουν την ικανότητα της για περαιτέρω επιθέσεις είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.

Πάντως αναλυτές, μέχρι και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έχουν σαφώς τονίσει ότι ο έλεγχος του Μπαχμούτ θα αποτελέσει εφαλτήριο για τους Ρώσους στην κατάληψη επιπλέον εδαφών.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν στη συνέχεια μεγαλύτερες αστικές περιοχές, όπως το Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στη Μόσχα για αυτό που ονομάζει «απελευθέρωση» της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» και του Ντονμπάς εν γένει: διακηρυγμένο στόχο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως το Κρεμλίνο ονομάζει την εισβολή.

Αλλάζοντας το αφήγημα

Στο φόντο του λουτρού αίματος στο Μπαχμούτ, έχουν αρχίσει να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις για το εάν και κατά πόσο θα πρέπει το Κίεβο να συνεχίσει τη μάχη για την υπεράσπισή του.

«Ο στρατός μας προφανώς θα σταθμίσει όλες τις επιλογές. Μέχρι στιγμής έχουν κρατήσει την πόλη. Όμως, αν χρειαστεί, θα αποσυρθούν στρατηγικά», είπε προ ημερών στο δίκτυο CNN ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

«Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε όλους τους ανθρώπους μας απλά για το τίποτα», προσέθεσε…

Προφανώς στο Κίεβο σταθμίζουν την αποφυγή μιας επανάληψης της τραγωδίας στη Μαριούπολη, όπου εκατοντάδες Ουκρανοί μαχητές -κυρίως του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ- κατέληξαν νεκροί ή αιχμάλωτοι πολέμου έπειτα από μακρά πολιορκία στις υπόγειες εγκαταστάσεις της αχανούς χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

Δυτικοί αξιωματούχοι τώρα υποστηρίζουν ίσως θα ήταν καλύτερα για τους Ουκρανούς «να είχαν αποσυρθεί από το Μπαχμούτ πολύ νωρίτερα, με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία έκανε μια τακτική υποχώρηση τον Νοέμβριο» από τη Χερσώνα, αναφέρει το Politico.

Από τις αρχές του μήνα, η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) επισημαίνει ότι μια τακτική απόσυρση των Ουκρανών σε θέσεις που είναι πιο εύκολο να υπερασπιστούν ίσως να είναι η καλύτερη επιλογή.

Είτε λόγω οπισθοχώρησης, είτε εξαιτίας ήττας, οι Ουκρανοί «θα αποσυρθούν σε αμυντικές ζώνες στις περιοχές του Κραματόρσκ, που είχαν οκτώ χρόνια να προετοιμάσουν, σε εδάφη σε μεγαλύτερο υψομέτρο και καλύτερης αμυντικής θέσης απ’ ότι το Μπαχμούτ», επισημαίνει σε ανάλυση ο Μικ Ράιαν, Αυστραλός στρατηγός ε.α. και ειδικός αναλυτής στρατηγικών θεμάτων.

Ο γρίφος της επόμενης φάσης

«Ως εκ τούτου, ίσως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στη μάχη για το Μπαχμούτ είναι πόσες απώλειες έχει υποστεί η κάθε πλευρά και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επόμενη φάση του πολέμου», γράφει από το Κίεβο ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Τζέιμς Λαντέιλ.

«Θα έχει υποστεί η Ρωσία τόσες πολλές απώλειες, ώστε να έχει αποδυναμωθεί η ικανότητά της να οργανώσει περαιτέρω επιθέσεις», διερωτάται, με ανοιχτό πάντα -κατά Δυτικούς αναλυτές- το ενδεχόμενο μιας νέας επιστράτευσης κατ’ εντολήν του προέδρου Πούτιν.

«Ή μήπως η Ουκρανία θα έχει χάσει τόσους πολλούς μάχιμους», συνεχίζει τον προβληματισμό του ο Βρετανός δημοσιογράφος, «που ο στρατός της θα είναι λιγότερο ικανός να εξαπολύσει αντεπίθεση αργότερα την άνοιξη;».

Όταν θα έχει παραλάβει δηλαδή σημαντικό μέρος της νέας δυτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων αρμάτων μάχης.

Στο επίκεντρο του στρατιωτικού σχεδιασμού του Κιέβου για την επόμενη φάση φέρεται ότι είναι η Μελιτόπολη, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, που θεωρείται κομβικής θέσης για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο μέτωπο, αλλά και για την ασφάλεια της Κριμαίας.

Κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση -πλην όμως κατά ορισμένους ειδικούς με στόχο τη σταδιακή αποκλιμάκωση.

«Όλοι έχουν συμφέρον να τελειώσει αυτός ο πόλεμος τώρα», λέει στη Deutsche Welle ο Γερμανός συνταγματάρχης εν αποστρατεία Ραλφ Τίλε, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο προσωπικό επιτελείο του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR).

Προς αυτή την κατεύθυνση, παρατηρεί, «υπάρχει πίεση και από τις δύο πλευρές, ειδικά στην Ουκρανία και ίσως τώρα και στη Ρωσία μέσω Ινδίας και Κίνας».

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι το μεγαλύτερο βάρος για την αποτροπή της κλιμάκωσης πέφτει, πέρα από τη Ρωσία, στη Δύση.

«Πιστεύω ότι το σημείο τερματισμού αυτού του πολέμου για τους Ουκρανούς», συμφωνεί ο Μάικ Μάρτιν του King’s College του Λονδίνου, «θα είναι είτε όταν κερδίσουν, είτε όταν η Δύση σταματήσει να τους προμηθεύει όπλα».

Πηγή: in.gr

ShareTweetShare
Προηγούμενο άρθρο

Το κόλπο Μακρόν που μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ

Επόμενο άρθρο

Εικαστικός διάλογος στην Art Gallery 35 στον Πειραιά

ΣχετικάΆρθρα

Σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Κεντάκι – Φόβοι για πολλούς νεκρούς
Κόσμος

Σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Κεντάκι – Φόβοι για πολλούς νεκρούς

30 Μαρτίου 2023
Εκλογές 2023: Η «Βουλή της μίας ημέρας» και το ενδεχόμενο για τρίτες κάλπες
Πολιτική

Εκλογές 2023: Η «Βουλή της μίας ημέρας» και το ενδεχόμενο για τρίτες κάλπες

30 Μαρτίου 2023
Ασφαλιστικό: Γιατί φοβίζει και πάλι – Τι ζητούν οι ειδικοί
ΚΥΡΙΟ

Ασφαλιστικό: Γιατί φοβίζει και πάλι – Τι ζητούν οι ειδικοί

30 Μαρτίου 2023
Τέμπη: Στον εφέτη ανακριτή σήμερα ο επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ
ΚΥΡΙΟ

Τέμπη: Στον εφέτη ανακριτή σήμερα ο επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ

30 Μαρτίου 2023
Εκκενώθηκε η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ
ΚΥΡΙΟ

Εκκενώθηκε η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

30 Μαρτίου 2023
Τρομοκρατία: Όλο το σχέδιο για τη δολοφονία δεκάδων ατόμων στο εβραϊκό εστιατόριο
ΚΥΡΙΟ

Τρομοκρατία: Όλο το σχέδιο για τη δολοφονία δεκάδων ατόμων στο εβραϊκό εστιατόριο

30 Μαρτίου 2023
Επόμενο άρθρο
Εικαστικός διάλογος στην Art Gallery 35 στον Πειραιά

Εικαστικός διάλογος στην Art Gallery 35 στον Πειραιά

Ειδήσεις ανά Νομό

Νομός Xανίων Νομός Ρεθύμνης Νομός Ηρακλείου Nομός Λασιθίου Νομός Λακωνίας Νομός Μεσσηνίας Νομός Ηλείας Νομός Αρκαδίας Νομός Αχαΐας Νομός Κορινθίας Νομός Αργολίδας Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Αττικής Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Κυκλάδων Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Δωδεκανήσου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Σάμου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Χίου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Λέσβου Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Μαγνησίας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Εύβοιας Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Έβρου Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Καβάλας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Κεφαλληνίας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Λευκάδας Νομός Ζακύνθου Νομός Κέρκυρας Νομός Αιτωλοακαρνανίας Νομός Φωκίδας Νομός Βοιωτίας Νομός Φθιώτιδας Νομός Ευρυτανίας Νομός Άρτας Νομός Καρδίτσας Νομός Πρέβεζας Νομός Λάρισας Νομός Θεσπρωτίας Νομός Ιωαννίνων Νομός Τρικάλων Νομός Γρεβενών Νομός Καστοριάς Νομός Κοζάνης Νομός Πιερίας Νομός Φλώρινας Νομός Κιλκίς Νομός Σερρών Νομός Θεσσαλονίκης Νομός Πέλλας Νομός Ημαθίας Νομός Δράμας Νομός Ξάνθης Νομός Ροδόπης Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Νομός Χαλκιδικής Άγιο Όρος

Σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Κεντάκι – Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Κορωνοϊός: Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης

Εκλογές 2023: Η «Βουλή της μίας ημέρας» και το ενδεχόμενο για τρίτες κάλπες

Ασφαλιστικό: Γιατί φοβίζει και πάλι – Τι ζητούν οι ειδικοί

Τέμπη: Στον εφέτη ανακριτή σήμερα ο επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ

Εκκενώθηκε η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

PolisPost

Follow us on social media:

  • Επικοινωνία
  • Δήλωση Απορρήτου (ΕΕ)
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Home

© 2021 PolisPost - All Rights Reserved. Powered by GK Solutions

Welcome Back!

Login to your account below

Ξέχασα τον κωδικό μου

Retrieve your password

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη ή το email σας

Σύνδεση
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
{title} {title} {title}