Από τις 11 ως τις 14 Μάϊου 2023 διαρκεί η έκθεση του Ουκρανού εικαστικού Βαδύμ Βασιλέτς στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Φιλοθέης -Ψυχικού με τίτλο ”Φάροι της Κριμαίας μας ” .Την έκθεση που πραγματοποιείτε από το Ελληνο-Ουκρανικό επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα και την συμμετοχή της Ένωσης Ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα επιμελήθηκε η γνωστή εικαστικός-πρόεδρος επί σειρά πολλών ετών του ιστορικού Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος Ο Απελλής Καίτη Τύμη . Η συγκυρία των αυθεντικών, εξοικειωμένων και διαφοροποιημένων προκλήσεων και των αμφίδρομων κλίσεων του καλλιτέχνη μέσα από ποικίλες φάσεις άσκησης παραθέτει περάσματα σε γραφικές επεξεργασίες που κυριαρχούν παράλληλα με κατάλληλα αισθητικά σημειωματάρια των τοποθεσιών . Αξιοποιεί με οξυδέρκεια αρκετές τεχνικές μόρφωσης από ένα μηχανοποιημένο μακρόκοσμο ,μακριά από την επιφανειακή εικονογραφία στην οποία αντιπαραθέτει μια εμπνευσμένη ελκυστική θεματογραφία που προκαλεί το διάλογο. Για το φιλότεχνο κοινό οι συγκεκριμένες εικόνες της παραστατικής ζωγραφικής αποτελούν προεκτάσεις από σύγχρονες τάσεις της διευθέτησης. Η τέχνη του Βασιλέτς αναδεικνύεται σε αισθητική πρόταση με προκλήσεις που έχουν αναφορικό, διανοητικό, κοινωνιολογικό υπόβαθρο και επιδρούν με την εμφάνιση στην εποχή ενώ συμπίπτουν με θεαματικές επιλογές.

Παράλληλα με την απόδοση η αλληλουχία οδηγεί σε ένα θεματικό περιβάλλον στο οποίο η διεκπεραίωση καθορίζει την παραγωγή, την άμβλυνση της άρνησης και την αναθεώρηση των καταστάσεων. Επί της ουσίας ο δημιουργός ορμώμενος από τον μετασχηματισμό της συγχορδίας εστιάζει σε μια εικονογραφία κριτικής του συγχρονισμού και υποστηρίζει ανάλογα ένα ανοιχτό σύστημα στο οποίο η εμπειρία είναι ελαστική και ανανεωμένη. Ο Βαδύμ Βασιλέτς είναι αισθητικός και ταλαντούχος , με δεξιότητες, πνευματική ευελιξία, οξυδερκή παρατηρητικότητα και ταυτόχρονη ικανότητα να στοχάζεται και να εμβαθύνει σε όσα επιλέγει παραστατικά να εκφράσει, χωρίς να δεσμεύεται από την εικαστική συνθήκη. Η εστίαση στα ενδιαφέροντά του είναι η καθημερινότητα, το εγγύτερο και το ευρύτερο περιβάλλον, αστικό και περιαστικό, μέσα στο οποίο ζούμε, αλλά και σημεία που το χαρακτηρίζουν και αξίζουν της προσοχής .
Τα στοιχεία που αποτυπώνει στους φάρους δένουν με τις τροπές του φωτός, των εντάσεων , των ρυθμοτεχνικών υφέσεων, των τονικών σκιάσεων και χαρακτηρίζουν την κινησιολογία μέσα από στιγμιοτυπίες . Η σύνθετη προοπτική που χρησιμοποιείται αποκαλύπτει εκθέματα με χωροχρονικές προσλαμβάνουσες που προέρχονται από την επεξεργασία του βλέμματος, από την διαβαθμιζόμενη συνειδητότητα και από τις οπτικές γωνίες της επιλογής .Η συνεχής μεταβλητότητα των χρονικών στιγμών και οι τρόποι με τους οποίους είναι παρουσιαζόμενες, μέσα από την αυτονομία και την συνδυαστικότητά προικοδοτούν σχεδιαστικά και χρωματικά μοτίβα κοντά στην ατμόσφαιρα και στην υφολογία που αντικατοπτρίζει την διάθεση μέσα από εντυπώσεις που αποκομίζουμε και από λειτουργίες ανακλήσεων της μνήμης .


Ο διάλογος του φωτός και η αλληλεπίδραση του διατυπώνεται έμμεσα και υποδόρια ως συστοιχία κραδασμών με διεξοδική απόδοση της λιτότητας και της αληθοφάνειας. Ο θεατής έρχεται σε επαφή με γνωστές και κατοχυρωμένες αντανακλάσεις του εαυτού του, σε ότι παρατηρεί.

Παρακολουθεί τα εκθέματα και καθρεπτίζεται μέσα από τις στάσεις των φάρων που λειτουργούν ως μέσο μεταφορικό και ενημέρωσης .Παρατηρεί τις διαβάσεις που συντροφεύονται από καθημερινές συνήθειες και πληθυντικές μοναξιές, από εσωτερικούς μονολόγους και σιωπηρά αινίγματα, από κρυμμένους στόχους και χαρές ανάμεικτες με προσδοκίες και σύντομες ανάπαυλες. Συγκροτεί μια ελεγειακή ζωή που την βλέπουμε αλληγορικά να αποδίδεται σε υπέροχες ενότητες και να διαμορφώνεται ανάμεσα στις απουσίες και στο παρόν, ανάμεσα στην ροή των γεγονότων και στους συρμούς των παραλειπομένων, στις αναδρομές της πολυκύμαντης μνήμης που φωλιάζει και φαίνεται σε κατάλοιπα αλλοτινών εποχών, κυρίως όμως στα όνειρα κάθε διαβάτη και αναχωρητή.
