«Ο νέος αθλητικός νόμος έρχεται για να λύσει διάφορα ζητήματα στον αθλητισμό και να βάλει τάξη σε θέματα που δημιουργούν ανισότητες και έλλειμμα ελέγχου. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες μέσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μέσα από ένα αναρρύθμιστο περιβάλλον να περάσουμε στην επόμενη μέρα. Σκοπός του νόμου είναι να μην ακούγεται στα αυτιά όμορφος, αλλά να παράγει αποτέλεσμα», είπε την περασμένη Δευτέρα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης, κατά την παρουσίαση του αθλητικού νομοσχεδίου που έχει τεθεί προς διαβούλευση.

Οσον αφορά το εκλογικό σύστημα των ομοσπονδιών η ΕΠΟ και η ΕΟΕ είναι οι μόνες που εξαιρούνται. Για τις υπόλοιπες προβλέπεται το σύστημα που υπήρχε στον «νόμο Ορφανού» με μία ψήφο ανά δέκα σωματεία. Στο τέλος του σχετικού άρθρου υπάρχει διάταξη που προβλέπει ρητά ότι «για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη και αν παρεκκλίνουν των διατάξεων του παρόντος». Ωστόσο όσον αφορά τα Δ.Σ. των ομοσπονδιών (και της ΕΠΟ) προβλέπονται θητείες στα μέλη του προεδρείου (δύο θητείες διαδοχικές ή τέσσερις συνολικά, πλήρεις ή μη) αλλά και η υποχρεωτική παρουσία γυναικών σε αυτά.

Επίσης με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο αλλάζει η ποινή για τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες που δεν παίρνουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ενώ μέχρι τώρα η ποινή, που για το ποδόσφαιρο επιβαλλόταν από τα δικαιοδοτικά του όργανα, ήταν η απαγόρευση συμμετοχής στο πρωτάθλημα, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αντικαθίσταται με πρόστιμο τόσο προς την ομοσπονδία που δέχεται στις διοργανώσεις της την ΠΑΕ που δεν έχει πιστοποιητικό, όσο και προς την ίδια την ΠΑΕ. «Το πρόστιμο ανέρχεται από 100.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ ανά αγώνα. Δηλαδή αν πάρουμε το μικρότερο πρόστιμο, η κάθε ομάδα θα πρέπει να πληρώσει 3 εκατ. ευρώ», τόνισε ο Γ. Βασιλειάδης.

Στα θέματα αντιμετώπισης της βίας προβλέπονται περιοριστικοί όροι εις βάρος όσων κατηγορούνται και έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, χωρίς να έχουν καταδικασθεί για επεισόδια στα γήπεδα. «Με την άσκηση ποινικής δίωξης μπορεί ο εισαγγελέας να επιβάλει περιοριστικά μέτρα και όχι με την έκδοση της απόφασης. Αν κάποιος παραβεί τους όρους αυτούς, υπάρχουν ποινικές κυρώσεις, όπως και για τους γονείς των ανηλίκων», ήταν το σχόλιο του υφυπουργού. Τέλος, θα επιτρέπεται σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο έχει ο ίδιος ή συγγενής του πρώτου βαθμού μέχρι το 15% των μετοχών στοιχηματικής εταιρείας χωρίς να είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος, διαχειριστής, μέλος του Δ.Σ. ή διευθυντικό στέλεχος στοιχηματικής εταιρείας να είναι παράλληλα μέτοχος και να ασκεί διοίκηση σε ΑΑΕ.

Πηγή: kathimerini.gr