ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ κατά τύχη

                                                                           Γιώργος Λεονάρδος 

Τί κάνεις αν σου λάχει ξαφνικά στο διάβα σου μια μεγάλη μαύρη σακούλα σκουπιδιών παραγεμισμένη από πεντακοσάρικα, διακοσάρικα και κατοστάρικα;
Να αφήσεις αυτόν τον πακτωλό χρημάτων στον δρόμο να τον περιμαζέψει το απορριμματοφόρο του δήμου;

Προσβολή στην θεά τύχη θα ήταν. Να τον παραδώσεις στην αστυνομία;

Ίσως σε χώσουν στη μπουζού και άντε μετά να βγεις. Να τα πάρεις και να τα κρύψεις σε έναν οικογενειακό τάφο του πρώτου νεκροταφείου; Και πώς τα μεταφέρεις εκεί;

Να πας τον σάκο στο σπίτι σου, στα Εξάρχεια; Γελοίος τοις πάσι θα γίνεις από τους συντοπίτες σου αν τον ανακαλύψει η αστυνομία σε μια από τις εφόδους της για την έξωση καταληψιών από εκεί.

Να τα επιστρέψεις στην Τράπεζα; Αστεία σκέψη. Ποιός τραπεζικός θα πιστέψει ότι
υπάρχει ένας τόσο τίμιος άνθρωπος στον τόπο αυτόν;
Κοίτα τι σου κάνει μια σύμπτωση!

Μια σύμπτωση που σου αλλάζει άρδην την ήρεμη ζωή σου.
Κι ο αδολίευτος κι απονήρευτος συνταξιούχος της ΔΕΗ, κυρ-Μένιος ανέκραξε:
«Τί σου έκανα, Θεέ μου,
και με ταλανίζεις έτσι;» 

ΚΛΙΚ εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες

 

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Γιώργος Λεονάρδος, του Αναστασίου, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Πρωτοδημοσίευσε διηγήματα το 1953 στις ημερήσιες εφημερίδες της Αλεξάνδρειας, Ταχυδρόμος και Ανατολή. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σπούδασε φυσικομαθηματικός, αλλά έγινε  δημοσιογράφος.
Εργάστηκε στο δελτίο εξωτερικών ειδήσεων και αργότερα ως πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Απογευματινή, Ελευθεροτυπία, Μεσημβρινή, Έθνος και Ελεύθερος Τύπος, καθώς και ως αρθρογράφος στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος. Ήταν ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Βελιγράδι και αργότερα, το 1976, στη Νέα Υόρκη.

 

Με μόνη εμπειρία στα είκοσι χρόνια της το ξεχωριστό ταλέντο της στη φωτογραφία, η Ματίλντ συνεργάτης ενός μεγάλου περιοδικού επισκέπτεται έναν κορυφαίο πολιτικό, βραβευμένο πρόσφατα με το βραβείο Νόμπελ
για την Ειρήνη, με σκοπό να τον φωτογραφίσει για μια συνέντευξη. Όμως ο ισχυρός άντρας με την επιβλητική προσωπικότητα, θα την δεχτεί με εντελώς διαφορετική διάθεση από το να ποζάρει απλώς μπροστά στον φακό της, αυταρχικά, σκληρά, διεκδικητικά…
Ο βιασμός γίνεται ανεξίτηλο στίγμα για την νεαρή
κοπέλα στην αρχή της καριέρας της… Αν θέλει να μη γίνει καταγέλαστη, πρέπει να σωπάσει.
Αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία…
Πρέπει να σωπάσει, λοιπόν. Να κάνει πως δεν έγινε τίποτε. Αυτή είναι μια ασήμαντη κοπελίτσα,
εκείνος ένα βραβείο Νόμπελ, μια τεράστια προσωπικότητα…
Δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του. Είναι αστείο και να το σκέπτεται.
Μή μιλάς! της λένε όλοι. Μή μιλάς!

ΚΛΙΚ εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες

Βιογραφικό συγγραφέα

Μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος, η Μαζαρίν Πενζό είναι συγγραφέας μιας δωδεκάδας βιβλίων μεταξύ των οποίων:

Bon petit soldat, Les invasions quotidiennes, Magda.

Από την Γιώτα Κριλή

Το κυπαρισσόμηλο της Αρκαδίας

Το Πεταλοχώρι είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στην περήφανη Αρκαδία, στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα.
Οι κάτοικοι του χωριού, άνθρωποι απλοί του καθημερινού μόχθου, έπειτα από εφτά χρόνια πολέμου, κι ενώ ήλπιζαν ότι τώρα θα έβλεπαν καλύτερες ημέρες, βρίσκονται και πάλι μετέωροι στον ίδιο τους τον τόπο.
Η γη ανήκει στο Έθνος και την διαχειρίζονται ενοικιαστές. Η απηνής καταδίωξη των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 από τη μοναρχία και τα βαυαρικά στρατεύματα που αλωνίζουν, γίνεται η αιτία για αλλεπάλληλες εξεγέρσεις που αντιμετωπίζονταν με την τρομοκρατία και τη λαιμητόμο. Αναπόφευκτα οι Έλληνες οδηγούνταν σε εμφύλιες διαμάχες χωρίς σταματημό. Το μοναρχικό Σύνταγμα που έφερε η επανάσταση της Τρίτης Σεπτεμβρίου δεν κατάφερε να προκόψει…
Ο Κωλέττης και ο Μαυροκορδάτος κυριαρχούν ως αντίπαλοι στις πρώτες συνταγματικές εκλογές με  έκβαση μια τραγελαφική πολιτική διαφθοράς, καλπονοθείας και ρουσφετιού, πρωτοφανή στα χρονικά της ιστορίας… Κι ο ελληνικός Γολγοθάς συνεχίζεται ακόμη…


Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας

Μονοπάτια της Ελευθερίας 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες

ϞϞϞϞϞϞϞϞϞϞ

 

Το κυκλάμινο της Τριπολιτσάς 

Βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Οι αγώνες, η επινοητικότητα και το κουράγιο του ελληνικού λαού δεν έχουν τέλος
στο νεότευκτο και εύθραυστο Βασίλειο, όπου η επαρχία μαστίζεται από τη ληστεία και την ανέχεια, η πολιτική διαφθορά είναι αχαλίνωτη, η έξωση του Όθωνα και η ενθρόνιση του Γεωργίου Α΄ το 1863 δεν αλλάζει την κατάσταση, τα μεγαλόπνοα δημόσια έργα του Τρικούπη δεν εκτιμούνται, και ανήλικα παιδιά πουλιούνται για λούστροι στις πόλεις…
Το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας ελκύει τους απογοητευμένους, η πτώχευση του 1893 και ο καταστρεπτικός πόλεμος του 1897 επιδεινώνουν τα προβλήματα και προκαλούν την εξωτερική μετανάστευση… Οι Έλληνες κατά χιλιάδες μπαρκάρουν για νέες πατρίδες…
Οι ήρωες του βιβλίου, απλοί αποχειροβίωτοι άνθρωποι, ερωτεύονται, κάνουν παιδιά, βλέπουν τους αγαπημένους τους να χάνονται… ζουν μια ζωή με ατέρμονο αγώνα. Ο Γολγοθάς του Ελληνισμού συνεχίζεται…

Το τρίτο βιβλίο της τριλογίας

Μονοπάτια της Ελευθερίας

Η Παναγιώτα Σπ. Κριλή, γνωστή ως Γιώτα Κριλή, γεννήθηκε στο Κεραστάρι της Αρκαδίας και μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1959. Φοίτησε σε νυχτερινό κολλέγιο και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. Αποφοίτησε με Πτυχίο Φιλολογίας και Δίπλωμα Εκπαίδευσης Υπηρέτησε στο Υπουργείο Παιδείας της Νέας Νότιας Ουαλίας ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση όπου δίδαξε αγγλικά για ξενόγλωσσους, νέα ελληνικά, αγγλική γλώσσα και Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο φιλολογία. Παράλληλα δίδαξε δέκα χρόνια και στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστήμιου Σύδνεϋ. Επιμελήθηκε τα σχολικά βιβλία 100 Κείμενα, και τα βιβλία Κοντά στη Γλώσσα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν και εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας της ΝΝΟ στη δεκαετία του 1980. Έχει εκδώσει τη δίγλωσση ποιητική συλλογή Τρίπτυχο (Owl Publishing, Μελβούρνη, 2003), τη μετάφραση Οι γυναίκες του ήλιου (University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008), Η υπόθεση της Χριστίνας, (θεατρικό έργο, εκδόσεις Pteroti House, Sydney, 2016). Έχει δημοσιεύσει ποιήματα και άρθρα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες οnline και σε ανθολογίες.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΩΘΕΤΕ

σκ*τα

Ένας οδηγός αυτοβελτίωσης για γυναίκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά την υποτίμηση, την απόρριψη, την σύγκριση, την αγωνία αν θα είναι αποδεκτές από την οικογένεια, από τον κοινωνικό και τον εργασιακό περίγυρο, και με ποιες συμπεριφορές μπορεί να επιτευχθεί αυτό.
Αν θα αρέσουν, αν θα αναγνωριστούν οι προσπάθειές τους στον κοινωνικό και στον εργασιακό τομέα, αν θα μπορέσουν να κερδίσουν την θέση που τους αξίζει στη ζωή…
Μια ενδοσκόπηση στην γυναικεία ψυχή, που στόχο έχει  την αποκάλυψη των τραυματικών συναισθημάτων που κρύβονται πίσω από κάθε στάση, συμπεριφορά, πίσω από κάθε μάταιη προσπάθεια, συναισθημάτων που καθορίζουν τη γυναίκα, την συγκροτούν σαν προσωπικότητα ή τη διαλύουν…
Ένα βιβλίο που θα σας κάνει πιο δυνατές όταν το κλείσετε!
Ένα βιβλίο μόνο για γυναίκες!

ΚΛΙΚ εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες

Πώς μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιον να φανταστεί μια απόσταση δύο δισεκατομμυρίων ετών φωτός για να καταλάβει το σύμπαν;

Ο Κόσμος στην παλάμη του χεριού είναι ένα βιβλίο που μας μιλά με απλότητα, ευκολία και επιστημονική ακρίβεια,  για το ηλιακό μας σύστημα, τους γαλαξίες, την προέλευση και τη δομή του σύμπαντος, τη γέννηση, τη ζωή και τον θάνατο των αστεριών, τη γενιά του ήλιου και των πλανητών του και, τέλος, την εμφάνιση της Ζωής.

Επιπλέον, ο αναγνώστης θα βρει απλές και ξεκάθαρες εξηγήσεις για την βασική λειτουργία της κβαντικής μηχανικής, της πυρηνικής φυσικής και της γενικής σχετικότητας, καθώς και ορισμένους από τους κύριους πρωταγωνιστές στην ιστορία της φυσικής και της αστρονομίας. Στο τέλος της ανάγνωσης αυτής θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η ουσία από την οποία αποτελούμαστε δεν είναι  τίποτε άλλο παρά αστρόσκονη. Αστρόσκονη διάσπαρτη παντού.

ΚΛΙΚ εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες

ϞϞϞϞϞϞϞϞϞϞ

Βιογραφικό συγγραφέα:

Ο Μανουέλ Λοθάνο Λεΐβα είναι καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλης. Από τις εκδόσεις Ενάλιος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Από τον Αρχιμήδη στον Αϊνστάιν.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1792 στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν γυιός του εύπορου Φαναριώτη

και ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Κωνσταντίνου Υψηλάντη και της Ελισάβετ Βακαρέσκου.
Η οικογένεια Υψηλάντη είλκε την καταγωγή της από την Τραπεζούντα της εποχής των Κομνηνών. Το 1810 ο Αλέξανδρος κατετάγη στο σώμα των εφίππων σωματοφυλάκων του τσάρου Αλεξάνδρου του Πρώτου με τον βαθμό του ανθυπίλαρχου. Διακρίθηκε με τον ρωσικό στρατό στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα. Στη μάχη της Δρέσδης, έχασε το δεξί του χέρι, ενώ ήταν 21 ετών. Συμμετείχε ως μέλος της αυτοκρατορικής ακολουθίας του τσάρου στο Συνέδριο της Βιέννης, το 1814–1815, με τον βαθμό του υποστρατήγου. Ο Υψηλάντης φυλακίστηκε από τους Αυστριακούς και ελευθερώθηκε, μετά από έξι χρόνια με κλονισμένη υγεία, και με τη μεσολάβηση του Τσάρου, στις 24 Νοεμβρίου του 1827. Πέθανε δυο μήνες μετά στις 31 Ιανουαρίου του 1828. Η μεγάλη του επιθυμία, την οποία πραγματοποίησε ο Γεώργιος Λασσάνης, ήταν η καρδιά του να σταλεί στην Ελλάδα. Σήμερα βρίσκεται στο Αμαλιείο Ορφανοτροφείο στην Αθήνα.

Τα οστά του μεταφέρθηκαν τον Αύγουστο του 1964 –136 χρόνια μετά τον θάνατο του– στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών

στο Πεδίον του Άρεως.

Αιτία του θανάτου του ήταν η μυοτονική δυστροφία. 

ΚΛΙΚ εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες

ϞϞϞϞϞϞϞϞ

Πηγές: Εκδόσεις Ωκεανός και Εκδόσεις Ενάλιος