«Η αποκλιμάκωση απαιτεί πολύ  χρόνο και θυσίες γι΄αυτό πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Επανέλαβε πως η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερους δείκτες σύμφωνα με το ECDC από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με δείκτη μεταδοτιτικότητας κάτω του 4.

«Ενώ αυτή τη στιγμή όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο, μόνο η χώρα μας, η Φινλανδία και η Δανία είναι στο κίτρινο με δείκτη μεταδοτικότητας κάτω του 4.
Καταγράφεται επίσης ότι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο οι νέες διαγνώσεις και οι θάνατοι κινούνται δυστυχώς σε πολύ υψηλά επίπεδα», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως στη χώρα συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων, ενώ οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται στους 1.700 σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα ήταν την περασμένη εβδομάδα 130, δηλαδή χαμηλότερος από το μισό του αριθμού που είχαμε πριν από ένα μήνα.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια.

Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%.

Εμβολιασμός

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, από το Σάββατο η επιχείρηση «Ελευθερία» πέρασε στη δεύτερη φάση της με την έναρξη του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας των 85 και άνω ετών.

Μέχρι χθες Κυριακή είχαν γίνει συνολικά 80.531 εμβολιασμοί.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως.

Τα τρία εμβολιαστικά κέντρα θα είναι στην Αθήνα και το ένα στην Θεσσαλονίκη.

Επίσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων καθιστώντας εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών το καλοκαιρι.

Ήδη, άλλωστε, από τη μέχρι σήμερα διεθνή εμπειρία επιβεβαιώνεται τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Χαρακτηριστικά και εξαιρετικά θετικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης στο Ισραήλ, που καταδεικνύει ότι μετά τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού, διαπιστώνεται μείωση των νέων λοιμώξεων.

Για τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων

Όσον αφορά το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων στα σχολεία, ανέφερε πως ακόμη οι ειδικοί δεν έχουν στα χέρια τους απαραίτητα στοιχεία για να πάρουν μία τέτοια απόφαση.

«Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων», ανέφερε ο Ταραντίλης τονίζοντας πως πρέπει οι ειδικοί να έχουν τα στοιχεία από την κινητικότητα του λιανεμπορίου για να προβούν σε όποια νέα απόφαση.

Από τι θα καθοριστεί η ροή εμβολιασμού

Σχετικά με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για ταχύτερη έγκριση των υπόλοιπων εμβολίων κοροναϊού από την ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ρυθμός του εμβολιασμού θα καθοριστεί από το πόσο γρήγορη θα είναι η ροή των εμβολίων. Θα διευκολύνει την κατάσταση αν αδειοδοτηθεί τόσο η AstraZeneca όσο και η Johnson & Johnson.

Συγκεκριμένα ο Ταραντίλης διευκρίνισε πως η «ποσότητα που έχουμε εξασφαλίσει υπερκαλύπτει τον γενικό πληθυσμό. Είχαμε ανακοίνωση της Pfizer για γενική καθυστέρηση εμβολίων για τρεις εβδομάδες. Είναι σίγουρο πως ο ρυθμός του εμβολιασμού θα καθορίσει πόσο γρήγορη θα είναι και η ροή των εμβολίων. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία του εμβολιασμού. Όσο πιο γρήγορα έρθουν οι ποσότητες, τόσο πιο συνεπείς θα είμαστε με το πρόγραμμα, το οποίο είναι πλειονότητα εμβολιασμών μέχρι το καλοκαίρι».

in.gr