Την κατά προτεραιότητα έρευνα καταγγελιών για σεξουαλική βία ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές με εγκύκλιό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα όσα ήρθαν στο φως από την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Η περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου οδήγησε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να στείλει εγκύκλιο στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών όλης της χώρας προκειμένου να κινητοποιούνται αμέσως στις καταγγελίες προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και να διατάσσουν έρευνα ακόμη και με ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αδικημάτων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει από τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών να ενθαρρύνουν τα θύματα και με σχολαστικότητα να διερευνούν τις καταγγελίες τους. Εφιστά μάλιστα την προσοχή τους για τους χώρους όπου τέτοια φαινόμενα μπορούν να εκδηλώνονται, όπου το θύμα είναι ανήλικο ή σε νεαρή, ευάλωτη ηλικία, έχοντας εξάρτηση από τους δράστες, σε χώρους αθλητικούς, ιδρύματα, σχολές, καταλύματα παρομονής προσφύγων, όπου τα άτομα είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε γενετήσιες προσβολές.

Για πρώτη φορά η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για τον καταγγελόμενο υψηλόβαθμο παράγοντα της Ομοσπονδίας όταν κλήθηκε να καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας τον περασμένο Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, στις 13 Νοεμβρίου η ολυμπιονίκης προσήλθε ως μάρτυρας στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη για οικονομικές ατασθαλίες στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοίας, μετά τις καταγγελίες του Ν. Κακλαμανάκη. Τότε αναφέρθηκε σε όσα είχε βιώσει, λέγοντας πως αισθανόταν ενοχές και γι’ αυτό δεν μίλησε, κάτι που αποφάσισε να κάνει τώρα για να προστατεύσει άλλες συναθλήτριές της.

Τσουνάμι συμπαράστασης στη Σοφία Μπεκατώρου

Τσουνάμι συμπαράστασης εκδηλώνεται από την πρώτη στιγμή στο πρόσωπο της Σοφίας Μπεκατώρου. Πολλοί άνθρωποι από το χώρο του αθλητισμού πήραν θέση και εγκωμίασαν τη γενναιότητα και το θάρρος της. Στη Σόνια Φίλη μίλησαν οι Ολυμπιονίκες της γυμναστικής Δημοσθένης Ταμπάκος και Ιωάννης Μελισσανίδης.

Αποφασισμένη να καταγγείλει την κακοποίησή της, η χρυσή ιστιοπλόος βρήκε τη δύναμη να αποκαλύψει όλα όσα τη βάραιναν, στον επί 20 χρόνια στενό της φίλο και ολυμπιονίκη, Δημοσθένη Ταμπάκο.

«Ήταν μια κατάθεση ψυχής, μία στιγμή που βρήκε το θάρρος και το κουράγιο να το εκφράσει, καθώς αποτελούσε ένα τραύμα που το κρατούσε για τόσα χρόνια μέσα της» δήλωσε ο Δημοσθένης Ταμπάκος.

Για ιστορική καταγγελία έκανε λόγο ο Δημοσθένης Ταμπάκος, περήφανος για τη φίλη του που βρήκε το σθένος να ανοίξει το δρόμο, ώστε μην υπάρξουν άλλα θύματα.
«Ο βιασμός είναι εγκληματική ενέργεια. Η παρενόχληση έχει πολλά πρόσωπα και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Αυτό που έκανε η Σοφία αποτέλεσε την αφορμή να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν ανοιχτά οι άνθρωποι σε κάθε χώρο» είπε χαρακτηριστικά.

Για μια πράξη γενναία μίλησε ο ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης, τονίζοντας ότι ο χρόνος της αποκάλυψης δεν έχει καμία σημασία.

«Στεκόμαστε στη Σοφία, στην κάθε Σοφία. Η πράξη της είναι γενναία. Το ότι το κάνει τώρα, 23χρονια μετά όπως έχουν πει κάποιοι ανόητοι, εγώ της δίνω 23 φορές περισσότερα συγχαρητήρια! Μπράβο της, είμαστε μαζί της, την αγαπούμε πολύ, είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος, μια ολυμπιονίκης και μια θαρραλέα γυναίκα», σημείωσε.

Τέτοια περιστατικά πρέπει να καταγγέλλονται ώστε να μην αποτρέπονται τα παιδιά από τον αθλητισμό.

«Αν το γνωρίζαμε, είτε εγώ είτε οι άλλοι Ολυμπιονίκες θα το καταγγέλλαμε διότι ο βιασμός είναι κάτι το φρικτό για μια γυναίκα και έναν άνδρα, ένα αγόρι… χαίρομαι παρά πολύ που βγήκε με θαρραλέα στάση η Σοφία και τα υπόλοιπα κορίτσια και είναι καταγγελτέο» είπε ο Ιωάννης Μελισσανίδης.

Συναθλητές και φίλοι στέλνουν μήνυμα στήριξης, αλλά και ηχηρές δηλώσεις για άμεσο ξεκαθάρισμα του τοπίου στον αθλητισμό. Το κίνημα συμπαράστασης #MeΤiSofia μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται…

Εξελίξεις στην ΕΙΟ

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων συνεδρίασε η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία τη Δευτέρα. Αντικαστάθηκαν τα παραιτηθέντα μέλη, ενώ αποφασίστηκε να γίνουν εκλογές στην ΕΙΟ μετά από 40 ημέρες.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Σόνια Φίλη, Μιχάλης Μανουηλίδης

ert.gr